1515
Annons

Räntor och valutor: Darrigt på räntemarknaderna<br />

De europeiska marknadsräntorna visar små rörelser på fredagsmorgonen. Även valutamarknaden noterade begränsade förändringar.

Den tyska tioåriga statspappersräntan noteras till 1,81 procent, oförändrat jämfört svensk stängningstid på torsdagen. Den svenska motsvarigheten är oförändrad på 2,52 procent.

Det politiska dödläget i USA fortsätter. Delar av den statliga verksamheten fortsätter att vara stängd i spåren av att republikanerna inte velat godkänna demokraternas budget. Men fokus riktas i allt större utsträckning mot frågan om skuldtaket, där uppgifter om viss ljusning kom fram under natten.

Enligt källor till både New York Times och Washington Post kommer inte reprepresentanthusets talesman John Boehner låta USA ställa in sina betalningar, det är uteslutet.

Han kan till och med tänka sig riskera att köra över konservativa republikaner genom att förlita sig på en majoritet av demokratiska röster, och mindre än en majoritet av de republikanska, för att få igenom en lösning.

"Det stora problemet är frågan om skuldtaket, och egentligen effekten som nedstängningarna har på datapubliceringarna. Tapering kommer gång på gång skjutas upp, och det är dåligt för dollarn", sade Kara Ordway, valutastrateg vid City Index Group till Bloomberg News.

Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockart, klargjorde dock att Fed inte utesluter att trappa ned på stimulanserna i oktober.

Ett beslut om nedtrappning skulle dock vara svårt om frågan om skuldtaket ännu inte har lösts.

Vidare sade han att bristen på ekonomisk data inte hjälper och att han ser att nedstängningarna av vissa statliga myndigheter får en viss kortsiktig effekt.

Från svenskt håll publicerade UC konkursstatistik, som visade att antalet företagskonkurser sjönk för tredje månaden i rad. I september sjönk konkurserna med 5 procent till 476 stycken jämfört med samma månad 2012.

UC menar att statistiken tyder på en stabilare konjunktur och efterfrågan.

"Många företag har fått ett stabilare kassaflöde och bättre lönsamhet, vilket innebär att fler företag överlever", säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh i en kommentar.

På valutamarknaden är euron i stort sett oförändrad på 1:362 mot dollarn jämfört med den svenska torsdagsstängningen.

"Nu säger en del folk att tapering kommer att behöva vänta tills nästa år. De som hade räknat med det i oktober borde ha lite panik nu. De som har satsat på december är nog också lite oroade", sade Katsunori Kitakura vid Sumitomo Mitsui Trust Bank till Reuters.

Kronan har i sin tur försvagats 3 öre till 8:66 mot euron, medan den har försvagats 2 öre till 6:36 mot euron.

På fredagen riktas i Sverige intresse bland annat mot ett tal av Riksbankschefen Stefan Ingves, som publiceras klockan 13.00.

Vidare redovisar SCB statistik över den svenska tjänsteproduktionen för augusti.

"Företagen talar om stigande efterfrågan och räknar med en påtaglig efterfrågetillväxt de närmaste månaderna. Räkna alltså med att produktionen steg mellan juli och augusti, vilket ger stöd åt catch up-caset", skriver Danske Bank i sitt morgonbrev.

Marknaden får klara sig utan den efterlängtade jobbrapporten för september, då republikanerna och demokraterna fortfarande inte lyckats enas om en lösning i budgetfrågan vilket bland annat har drabbat arbetsmarknadsdepartementet som har hand om statistiken.

Detsamma gäller en del annan amerikansk statistik, exempelvis bygginvesteringar och industriorder, som skjutits upp till att nedstängningarna upphör.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?