ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Krönika: Så blir du rik du på insiders

  • Foto: Colourbox

Ekonomidoktorn Erik Lidén har forskat på hur insiders lyckas med sina placeringar. Numera driver han ett fondbolag som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster, och kommer att tipsa di.se:s läsare om vad börsens insiders gör, och hur det kan användas.

Som investerare ställs du ofta inför frågor som ”är aktien köpvärd?” eller ”är det dags att sälja nu?”. Svåra frågor att besvara, men genom insynspersoners ögon kan du ta en genväg mot rätt svar.

Jag har en bakgrund som forskare i finansiell ekonomi och har bland annat studerat hur bra svenska insynspersoner lyckas i sina egna placeringar. Resultaten avslöjade att insynspersoner som grupp lyckas uppnå en avkastning som är flera gånger högre än börsutvecklingen. Dessutom visade det sig vara en bra strategi att följa deras placeringar när de görs offentliga.

Att ta rygg på insynspersoners placeringar är egentligen en logisk strategi – de kan bolagen bäst och visar genom att investera sina egna pengar att de tycker aktien är billig.

Min erfarenhet är att insynspersoner tenderar att köpa i bolag med relativt låg värdering enligt konventionella värderingsmått, och sälja i högvärderade bolag. Andra egenskaper hos insiderkollektivet är att de är långsiktiga, agerar långt före händelser som har stor kurspåverkan (ofta 3-6 månader före) och äger relativt mycket i bolag med hög utdelning.

Av de aktieaffärer som har offentliggjorts via Finansinspektionens insynsregister under senaste veckan är 64 procent köpaffärer. Detta är något högre än andelen på 59 procent under september månad och 61 procent för hela 2013. Störst köpsug är det just nu bland bolagens vd:ar där 78 procent av de som har agerat under 2013 är köpare vilket är en hög siffra även historiskt.

Min och även andras forskning visar också att den absolut starkaste köpsignalen uppstår är när bolagets vd ökar sitt innehav kraftigt.

Bland de senaste inrapporterade insynsaffärerna till Finansinspektionen hittar jag jordbruksföretaget Black Earth Farming där den nytillträdde finanschefen Erik Danemar köpte 23.300 aktier under perioden 25-30 september till en snittkurs på 6,78 kr per aktie. Det är sannolikt ingen större investering för Danemar, men tillsammans med insiderköp från fyra ledande befattningshavare sedan den 17 juni i år är köpet extra intressant.

I Hennes & Mauritz halverade controllern Fredrik Nilsen sitt innehav i aktien när han sålde 2.920 aktier den 27 september. Nilsens försäljning speglar den i övrigt svala insider-tempen i bolaget med låg aktivitet under såväl 2012 som 2013. Annat var det 2011 då hela 17 insiders var aktiva, däribland Stefan Persson som köpte för omkring 3,9 miljarder kronor, och samtliga var nettoköpare. Sedan de stora insiderköpen 2011 har H&M-aktien utvecklats bättre än börsen.

Du kan tänka på att bland bolag där flera insynspersoner ökar sina innehav kraftigt i stort sett samtidigt finner du ofta aktier som därefter har en mycket stark kursutveckling.

I fastighetsbolaget Kungsleden som lämnar sin kvartalsrapport den 25 oktober har styrelseledamoten Magnus Fernqvist köpt 4.000 aktier den 24-25 september vilket är en ökning med 19 procent av hans tidigare innehav. Det kan noteras att Fernqvist har köpt aktier sedan den 25 juni i år då han betalade 38 kr, men även den 2 juli då priset var 41 kr och nu senast 44 kr.

Upprepade insiderköp till allt högre aktiekurser är ett positivt tecken som brukar avslöja att bra saker är på gång. Därför finns det anledning att bevaka Kungsleden lite extra.

Ett annat bolag att hålla under uppsikt inför att bolaget lämnar sin kvartalsrapport den 25 oktober är Micronic Mydata där vd Lena Olving köpte 40 000 aktier den 23 september. Hennes köp gjordes bara dagar före handelsförbudet inför bolagets kvartalsrapport och aktien har därefter stigit med 7 procent.

Tyck till