Annons

Brett nedåt på Nordenbörserna

Börserna i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo stängde lägre på fredagen, då investerarna fortsatt höll ett vakande öga på den osäkra politiska utvecklingen i USA.

De nordiska storbolagsindex OMXN40, som inte innehåller norska aktier, tappade 0,8 procent till noteringen 1.199.

I Helsingfors noterades indexet H25 för en nedgång om 0,7 procent. I botten av indexet hittades däcktillverkaren Nokian Renkaat som föll 7,6 procent efter att det sänkt sin resultat- och försäljningsprognos för 2013.

Bolaget räknar nu med att försäljning och rörelseresultatet kommer att visa viss nedgång jämfört med 2012. Prognossänkningen hänvisades till en svagare rubelkurs och minskad efterfrågan i Ryssland.

"Marknaden har framförallt förbättrats avseende vinterdäck i Ryssland och i Norden. Dock är det inte tillräckligt för att kompensera för svagare marknadsförhållanden i Ryssland och Centraleuropa under 2013", kommenterade bolaget.

Med en nedgång om 2,6 procent var det finska byggbolaget YIT näst största förlorare på det finska indexet. DNB har inlett bevakning av YIT med en säljrekommendation.

Oslobörsens OBX-index noterade ett tapp om 0,3 procent. Bland de norska kursvinnarna återfanns oljeservicebolaget Polarcus, som steg 5,3 procent efter att det löst en rättstvist med bolagets amerikanska konkurrent Westerngeco.

På Köpenhamnsbörsen tappade storbolagsindexet C20 Cap 0,3 procent. Tungviktaren i indexet, läkemedelsbolaget Novo Nordisk, var ned lika mycket.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?