1515

USA-börser: Svajigt start väntar<br />

USA-börserna väntas inleda torsdagens handel kring nollstrecket.

På onsdagskvällen beslutade Federal Reserve att behålla både styrräntan och obligationsköpen oförändrade, vilket var precis som väntat. Federal Reserve ser en viss förbättring på arbetsmarknaden medan bostadsmarknaden har bromsat in den senaste tiden.

Med anledning av att USA ännu inte gått över vintertid så öppnar USA-börserna denna vecka redan klockan 14.30 svensk tid.

Före öppning har flera bolagsrapporter strömmat in. Exxon Mobil, Avon Products och ITT har samtliga kommit med delårsrapporter.

S&P 500-terminen var klockan 13.45 kring fair value medan Nasdaq 100-terminen var 2 punkter över.

Antalet nya arbetssökande i USA uppgick till 340.000 under vecka 43, där marknaden hade räknat med att antalet skulle uppgå till 338.000.

Klockan 14.45 presenteras den veckovisa statistiken avseende konsumentförtroendet. Samma tid presenteras Chicago inköpschefsindex för oktober.

På bolagsfronten redovisade oljebolaget Exxon Mobil ett justerat resultat på 1,79 dollar per aktie för det tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med en vinst på 1,76 dollar per aktie, enligt Zacks Estimates. Försäljningen uppgick till 112,4 miljarder dollar och här hade analytikerna prognostiserat försäljningen till 110,2 miljarder dollar. Aktien ökade 0,8 procent i förhandeln.

Sektorkollegan ConocoPhillips kom även de med rapport och aktien steg 1 procent i förhandeln.

Amerikanska kosmetikabolaget Avon Products redovisar ett justerat nettoresultat på 0,14 dollar per aktie i det tredje kvartalet 2013. Analytikerna hade väntat sig en resultat på 0,19 dollar, enligt Zacks Estimates. Försäljningen uppgick till 2,27 miljarder dollar, där analytikerna hade väntat sig en försäljning på 2,43 miljarder dollar.

Sociala nätverket Facebook slog till med ett justerat resultat per aktie om 0,25 dollar för det tredje kvartalet, klart högre än väntade 0,19 dollar per aktie enligt Bloomberg News. Intäkterna i kvartalet uppgick till 2,0 miljarder dollar, där väntat var 1,9 miljarder dollar.

Investerarna höll också ögonen på hur stor del av annonsintäkterna som kom från mobilanvändare. Detta utgjorde 49 procent av försäljningen i kvartalet vilket kan jämföras med det andra kvartalet där denna del var 41 procent av Facebooks intäkter. Aktien gick fram 1 procent i förhandeln.

Amerikanska verkstadsbolaget ITT, en konkurrent till Alfa Lava inom flödesteknik, redovisade ett nettoresultat exklusive jämförelsestörande poster på 0,54 dollar per aktie i tredje kvartalet 2013. Analytikerna hade väntat sig 0,48 dollar per aktie, enligt Zacks Estimates. Nettoomsättningen uppgick till 634 miljoner dollar, jämfört med väntade 605 miljoner dollar.

Bolaget höjer prognosen och spår nu att intäkterna ökar 11-12 procent (tidigare 10-11) 2013 och att den justerade vinsten per aktie ska bli 1,97-2,00 dollar (tidigare 1,86-1,92) under helåret. Väntad vinst per aktie inför delårsrapporten var 1,92 dollar enligt Zacks Estimates.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?