1515

Stockholmsbörsen: USA-oro tyngde <br />

Stockholmsbörsen stängde lägre på torsdagen, men återhämtade sig något från dagens lägstanivåer. Störst vikt på index hade Ericsson, som tyngdes av oro över tappade marknadsandelar i USA. AstraZeneca redovisade delårssiffror som mottogs med något av en gäspning.

SIX Generalindex var vid stängning ned 0,5 procent till 390 medan OMXS30-index backade 0,6 procent till 1.284. Omsättningen var 11,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 17,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

I går kväll beslutade den amerikanska centralbanken Federal Reserve att behålla både styrräntan och obligationsköpen oförändrade, vilket var precis som väntat. Federal Reserve ser en viss förbättring på arbetsmarknaden medan återhämtningen på bostadsmarknaden har bromsat in den senaste tiden.

Även om beskedet innehöll få nyheter tolkades det ändå som något mindre duvaktigt än väntat och en nedtrappning av obligationsköpen i december månad kan inte uteslutas enligt flera bedömare.

På bolagsfronten inkom AstraZenecas resultat i linje med förväntningarna. Kärnverksamhetens resultat per aktie blev 1,21 dollar, vilket kan jämföras med konsensus på 1,22 dollar, enligt SIX Market Estimates enkät. Försäljningen på 6,25 miljarder dollar var 3 procent sämre än väntat.

Läkemedelsbolaget står fast vid sin prognos om att resultatet per aktie för kärnverksamheten 2013 kommer att backa i en takt väsentligt mer än intäkterna. Intäkterna väntas samtidigt gå ned med ett medelhögt till högt ensiffrigt tal.

"Jag kan tycka det var en ganska ok rapport mot bakgrund av hur mycket som håller på och förändras. USA och Kina har varit stökigt. Sedan är det också ganska tydligt att det är en hel del av deras viktiga tillväxtområden går lite trögt, men det är så det har sett ut under det här året. Det lyckas de inte vända så det är bekymmersamt", sade Swedbanks läkemedelsanalytiker Johan Unnerus till SIX News. Aktien steg 0,5 procent.

Ericssons aktie var mest omsatt och hade en tung dag med en nedgång på 2,0 procent till 77,35 kronor. I sektorn valde den amerikanska operatören Sprint konkurrenten Nokia som leverantör för 4G-utbyggnad i USA.

"Ericsson tappar troligen marknadsandel i USA mot bakgrund av gårdagens affärer som meddelades där bland annat Nokia Solutions and Networks fick en order från Sprint Nextel", skrev BofA Merrill Lynch i en kommentar. Nokias aktie stängde ned 0,1 procent.

Alliance Oils huvudägare Alliance Group lägger ett bud på samtliga stam- och preferensaktier i bolaget. Budet är på 60 kronor per stamaktie och 313 kronor plus upplupen utdelning per preferensaktie. De oberoende styrelseledamöterna anser att budet är skäligt. Viktigt att notera i sammanhanget är att bolaget är registrerat på Bermuda och enligt landets lagar räcker det med 75 procent accept för att budet ska gå igenom. Budgivaren kontrollerar idag 45 procent av aktierna.

Budpremien är snål, 4 procent för stamaktien och 2 procent för preferensaktien på gårdagens stängningskurser.

"Man slår inte frivolter direkt av budnivån. En större premie hade varit befogad", säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea, till SIX News.

Aktien stoppades innan öppningen och handeln återupptogs aldrig under dagen, av oklar anledning. Stamaktien stängde på 57,65 kronor i går. Budet är värt totalt 12,5 miljarder kronor.

Volvo fortsatte ned 0,8 procent efter förra veckans rapportbesvikelse. Aktien har nu tappat 12 procent under den senaste veckan. Konkurrenten Scania var samtidigt ned med 1,9 procent på torsdagsbörsen.

Lundin Minings rapport visade på ett nettoresultat på 0,05 dollar per aktie i tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med 0,07 dollar. Försäljningen på 176 miljoner dollar var i linje med förväntningarna. Gruvbolaget genomför också justeringar uppåt i sina produktionsprognoser för koppar, zink och nickel för helåret 2013.

"Rapporten är ingen kioskvältare", kommenterade en analytiker till SIX. Aktien tappade 1,0 procent.

Seamless steg med 4,4 procent efter en mycket svängig dag med lägstanivåer på omkring -20 procent. Under gårdagen föll aktien med 16 procent efter att Accumulate stämt bolaget för patentintrång avseende betalningslösningen SEQR under tisdagen. Seamless vidhåller uppfattningen att påståendet om intrång är ogrundat.

Gruvbolaget Nordic Mines föll 17 procent efter ett nytt förlustkvartal och aktien har nu tappat 90 procent från årsskiftet.

Kompaktgrafitjärnsbolaget Sintercast fick en order på System 3000 plus som ska användas för produktion av motorblock i "stora volymer". Kundens namn är hemligt. Aktien klättrade 6,7 procent.

Index Senast I dag % I år %

OMX Stockholm 30 1284 -0,6 +16,2 SIX Generalindex 390 -0,5 +17,8 SIX Avkastningsindex 683 -0,5 +22,5 SIX Sverige cykliskt 15 332 -0,5 +4,5 SIX Sverige defensivt 15 393 +0,2 +14,3 SIX Volatilitetsindex 12,1 +6,7 -16,1


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?