1515

Stockholmsbörsen: Svaga rapporter sänker kurserna<br />

Stockholmsbörsen drog nedåt i likhet med den allmänna utvecklingen i Europa när torsdagens handel startade. På rapportfronten backade Astra Zeneca. På makroområdet har onsdagskvällens policybesked från Fed varit i fokus.

"Amerikanska statsobligationer hade en stark utveckling inför FOMC-beskedet då ADP:s jobbrapport var en besvikelse och KPI visade sig vara tamt. Men USA-räntor vände upp efter FOMC och även amerikanska aktier tappade när en dörr till tapering i december hölls öppen. Dollarn stärktes", konstaterade Deutsche Bank i torsdagens morgonbrev till europeiska kunder.

Vid 10-tiden var OMXS30 0,4 procent lägre till nivån 1.286. DAX, FTSE 100 och CAC40 var samtidigt ned 0,2 till 0,3 procent och även USA-terminerna drog nedåt. Omsättningen i Stockholm uppgick då till 1,5 miljarder kronor.

Astra Zeneca backade 2,3 procent sedan vinsten per aktie inom kärnverksamheten varit ett par procent lägre än snittprognosen i SME Direkts enkät. Läkemedelsbolaget upprepade samtidigt tidigare helårsprognoser för försäljning och vinst inom kärnverksamheten medan kostnadsprognosen för 2013 justerades upp till den övre delen av tidigare intervall.

Lundin Minings tappade en knapp procent sedan dess operativa rörelseresultat resultat för det tredje kvartalet varit 59 miljoner dollar eller cirka 6 procent lägre än väntat i SME Direkts prognossammanställning. Produktionen av koppar, zink och bly var i stort sett var i linje med bolagets egna förväntningar under kvartalet medan produktionsprognosen av koppar, zink och nickel för helåret 2013 skruvades upp.

Bland mindre bolag tappade RNB och Nordic Mines kring 7 respektive knappa 9 procent i kvartalsrapportflödet.

 Nokia var 0,5 procent ned trots positivt utfall i patenttvistuppgörelse kombinerat med erhållet kontrakt från amerikanska Sprint som tidigare haft Ericsson som leverantör. Ericsson var samtidigt dryga 2 procent lägre.

Alliance Oil handelsstoppades vid börsöppning, aktien stängde på nivån 57:65 kronor på onsdagen. Storägaren Alliance Group har lagt ett rekommenderat kontanterbjudande på Alliance Oil om 60 kronor per stamaktie, samt 313 kronor för varje preferensaktie plus ett tillägg.

Federal Reserve beslutade att de månatliga obligationsköpen ska fortsätta att uppgå till 85 miljarder dollar per månad, och upprepade att de vill inväntas mer tecken på en starkare ekonomi innan de börjar trappa ned de kvantitativa lättnaderna (tapering).

Bedömare konstaterade att FOMC inte bjöd på några större överraskningar i pressmeddelandet i samband med räntebeskedet på onsdagen, och om något var beskrivningarna överraskande oförändrade givet den senaste tidens något svagare USA-data.

På torsdagens makroagenda står en del eurodata. Arbetslösheten väntas ha varit oförändrad på 12,0 procent i september, jämfört med augustiutfallet. KPI-inflationen antas också ha varit oförändrad, på 1,1 procent, och även kärninflationen spås ligga still, på 1,0 procent jämfört med september, enligt Bloomberg News prognosenkäter.

Från USA kommer nyanmälda arbetslösa, som väntas ha minskat med 12.000 till 338.000 förra veckan, och Chicago inköpschefsindex, som spås ha sjunkit till 55,0 i oktober från 55,7 föregående månad enligt Bloomberg News prognosenkät.


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?