Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson sänke på börsen<br />

Stockholmsbörsen drog nedåt på torsdagen med Ericsson som indexsänke efter att Nokia tagit hem ett kontrakt hos Ericssonkunden Sprint. På makroområdet har onsdagskvällens policybesked från Fed varit i fokus.

"När det gäller Fed tycker jag budskapet var extremt odramatiskt. Har sett att det gjorts ett och annat försök till att kanske 'övertolka' innehållet, men jag tycker budskapet är intakt och att den amerikanska ekonomin utvecklas åt rätt håll, men i en för långsam takt för att man ska sluta med sina obligationsköp. Hus- och arbetsmarknaderna är inte tillräckligt starka helt enkelt", anser Ulric Grönvall, förvaltare på Danske Invest, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.15 var OMXS30 0,5 procent lägre till nivån 1.284,8. DAX, FTSE 100 och CAC40 steg samtidigt svagt medan USA-terminerna fortsatte ned efter onsdagens nedgång. Omsättningen i Stockholm var omkring 4 miljarder kronor.

Bolagsnyheter:

* Nokia noterades något högre. I nyhetsflödet märktes ett positivt utfall i patenttvistuppgörelse kombinerat med erhållet kontrakt från amerikanska Sprint som är en kund till Ericsson. Ericsson var samtidigt knappa 3 procent lägre.

"Ericsson har investerat för att komma in i Sprints nät och har managed servicekontraktet hos dem också. Det verkar som att NSN ställt in sig på att höja marknadsandelen i Nordamerika, samma tanke som Ericsson har haft i Europa", sade Lars Söderfjell på Ålandsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

* Alliance Oil har varit handelsstoppad på torsdagen. Aktien stängde på nivån 57:65 kronor på onsdagen. Storägaren Alliance Group har lagt ett rekommenderat kontanterbjudande på Alliance Oil om 60 kronor per stamaktie, samt 313 kronor för varje preferensaktie plus ett tillägg.

Ur kvartalsrapportflödet:

* Astrazeneca backade svagt sedan vinsten per aktie inom kärnverksamheten varit ett par procent lägre än snittprognosen i SME Direkts enkät. Läkemedelsbolaget upprepade samtidigt tidigare helårsprognoser för försäljning och vinst inom kärnverksamheten medan kostnadsprognosen för 2013 justerades upp till den övre delen av tidigare intervall.

* Lundin Minings tappade dryga 2 procent sedan dess operativa rörelseresultat resultat för det tredje kvartalet varit 59 miljoner dollar eller cirka 6 procent lägre än väntat i SME Direkts prognossammanställning. Produktionen av koppar, zink och bly var i stort sett var i linje med bolagets egna förväntningar under kvartalet medan produktionsprognosen av koppar, zink och nickel för helåret 2013 skruvades upp.

* Bland mindre bolag tappade RNB och Nordic Mines knappa 6 respektive omkring 13 procent i kvartalsrapportflödet.

* Fredagen är lite lugnare på kvartalsrapportfronten. Under nästa vecka väntas resultat från bolag som Skanska, Lundin Petroleum och Securitas. Hittills har 54 av 73 bolag som SME Direkt följer på den svenska marknaden rapporterat.

"Rapportperioden har varit mer dramatisk när det gäller kursreaktionerna än själva resultaten. Den genomgående besvikelsen är nog främst att många cykliska bolag ser en fortsatt sidledes efterfrågan, vilket är lite sämre än man hoppats på. I vissa fall, till exempel Volvo, har kursrörelsen varit kraftfull och jag tror mycket beror på en ökad oro för vinsttillväxten 2014 och att många nu kastar in handuken", summerar Ulric Grönvall rapportutfallen för Nyhetsbyrån Direkt.

Han inflikar att ledande indikatorer har visat på viss förbättring under hösten och det brukar vara en eftersläpning innan detta syns hos bolagen, så han tror det är möjligt att vi får en förbättring i samband med nästa kvartalsrapportering.

"I övrigt fortsätter bankerna att leverera bra resultat och bland övriga större bolag är det ganska spridda skurar. Bolag med stor utlandsexponering har i vissa fall haft det tufft, med bland annat valuta och andra faktorer, som till exempel Ericsson och Husqvarna. Några valutakänsliga bolag, såsom Boliden, lyckades dock överraska positivt denna gång", fortsätter Ulric Grönvall.

Makro:

Federal Reserve beslutade att de månatliga obligationsköpen ska fortsätta att uppgå till 85 miljarder dollar per månad, och upprepade att de vill inväntas mer tecken på en starkare ekonomi innan de börjar trappa ned de kvantitativa lättnaderna (tapering).

Bedömare konstaterade att FOMC inte bjöd på några större överraskningar i pressmeddelandet i samband med räntebeskedet på onsdagen, och om något var beskrivningarna överraskande oförändrade givet den senaste tidens något svagare USA-data.

Eurostats snabbestimat för inflationen visade ett nedåttick till 0,7 procent i oktober, den lägsta årsökningen sedan november 2009. Väntat var, likt i september, en inflationsnivå på 1,1 procent, enligt Bloomberg News.

Arbetslösheten i euroområdet uppgick till rekordhöga 12,2 procent i september, väntat var en arbetslöshet på 12,0 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Från USA kommer i eftermiddag data i form av nyanmälda arbetslösa samt även Chicago inköpschefsindex.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?