1515
Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson sänke på börsen<br />

Stockholmsbörsen drog nedåt på torsdagen med Ericsson som indexsänke efter att Nokia tagit hem ett kontrakt hos Ericssonkunden Sprint. På makroområdet har onsdagskvällens policybesked från Fed varit i fokus.

"När det gäller Fed tycker jag budskapet var extremt odramatiskt. Har sett att det gjorts ett och annat försök till att kanske 'övertolka' innehållet, men jag tycker budskapet är intakt och att den amerikanska ekonomin utvecklas åt rätt håll, men i en för långsam takt för att man ska sluta med sina obligationsköp. Hus- och arbetsmarknaderna är inte tillräckligt starka helt enkelt", anser Ulric Grönvall, förvaltare på Danske Invest, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.15 var OMXS30 0,5 procent lägre till nivån 1.284,8. DAX, FTSE 100 och CAC40 steg samtidigt svagt medan USA-terminerna fortsatte ned efter onsdagens nedgång. Omsättningen i Stockholm var omkring 4 miljarder kronor.

Bolagsnyheter:

* Nokia noterades något högre. I nyhetsflödet märktes ett positivt utfall i patenttvistuppgörelse kombinerat med erhållet kontrakt från amerikanska Sprint som är en kund till Ericsson. Ericsson var samtidigt knappa 3 procent lägre.

"Ericsson har investerat för att komma in i Sprints nät och har managed servicekontraktet hos dem också. Det verkar som att NSN ställt in sig på att höja marknadsandelen i Nordamerika, samma tanke som Ericsson har haft i Europa", sade Lars Söderfjell på Ålandsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

* Alliance Oil har varit handelsstoppad på torsdagen. Aktien stängde på nivån 57:65 kronor på onsdagen. Storägaren Alliance Group har lagt ett rekommenderat kontanterbjudande på Alliance Oil om 60 kronor per stamaktie, samt 313 kronor för varje preferensaktie plus ett tillägg.

Ur kvartalsrapportflödet:

* Astrazeneca backade svagt sedan vinsten per aktie inom kärnverksamheten varit ett par procent lägre än snittprognosen i SME Direkts enkät. Läkemedelsbolaget upprepade samtidigt tidigare helårsprognoser för försäljning och vinst inom kärnverksamheten medan kostnadsprognosen för 2013 justerades upp till den övre delen av tidigare intervall.

* Lundin Minings tappade dryga 2 procent sedan dess operativa rörelseresultat resultat för det tredje kvartalet varit 59 miljoner dollar eller cirka 6 procent lägre än väntat i SME Direkts prognossammanställning. Produktionen av koppar, zink och bly var i stort sett var i linje med bolagets egna förväntningar under kvartalet medan produktionsprognosen av koppar, zink och nickel för helåret 2013 skruvades upp.

* Bland mindre bolag tappade RNB och Nordic Mines knappa 6 respektive omkring 13 procent i kvartalsrapportflödet.

* Fredagen är lite lugnare på kvartalsrapportfronten. Under nästa vecka väntas resultat från bolag som Skanska, Lundin Petroleum och Securitas. Hittills har 54 av 73 bolag som SME Direkt följer på den svenska marknaden rapporterat.

"Rapportperioden har varit mer dramatisk när det gäller kursreaktionerna än själva resultaten. Den genomgående besvikelsen är nog främst att många cykliska bolag ser en fortsatt sidledes efterfrågan, vilket är lite sämre än man hoppats på. I vissa fall, till exempel Volvo, har kursrörelsen varit kraftfull och jag tror mycket beror på en ökad oro för vinsttillväxten 2014 och att många nu kastar in handuken", summerar Ulric Grönvall rapportutfallen för Nyhetsbyrån Direkt.

Han inflikar att ledande indikatorer har visat på viss förbättring under hösten och det brukar vara en eftersläpning innan detta syns hos bolagen, så han tror det är möjligt att vi får en förbättring i samband med nästa kvartalsrapportering.

"I övrigt fortsätter bankerna att leverera bra resultat och bland övriga större bolag är det ganska spridda skurar. Bolag med stor utlandsexponering har i vissa fall haft det tufft, med bland annat valuta och andra faktorer, som till exempel Ericsson och Husqvarna. Några valutakänsliga bolag, såsom Boliden, lyckades dock överraska positivt denna gång", fortsätter Ulric Grönvall.

Makro:

Federal Reserve beslutade att de månatliga obligationsköpen ska fortsätta att uppgå till 85 miljarder dollar per månad, och upprepade att de vill inväntas mer tecken på en starkare ekonomi innan de börjar trappa ned de kvantitativa lättnaderna (tapering).

Bedömare konstaterade att FOMC inte bjöd på några större överraskningar i pressmeddelandet i samband med räntebeskedet på onsdagen, och om något var beskrivningarna överraskande oförändrade givet den senaste tidens något svagare USA-data.

Eurostats snabbestimat för inflationen visade ett nedåttick till 0,7 procent i oktober, den lägsta årsökningen sedan november 2009. Väntat var, likt i september, en inflationsnivå på 1,1 procent, enligt Bloomberg News.

Arbetslösheten i euroområdet uppgick till rekordhöga 12,2 procent i september, väntat var en arbetslöshet på 12,0 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Från USA kommer i eftermiddag data i form av nyanmälda arbetslösa samt även Chicago inköpschefsindex.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?