1515
Annons

Räntor och valutor: Euron försvagas<br />

Europeiska statspappersräntor vänder ner och euron försvagas på torsdagsförmiddagen efter statistik som visar att arbetslösheten euroområdet var betydligt högre än väntat i september, samtidigt som inflationen var klart lägre än väntat i oktober, enligt preliminärdata.

Statistik från Eurostat visade att arbetslösheten i euroområdet var 12,2 procent i september, oförändrat från uppreviderade 12,2 även i augusti. Tidigare rapporterades 12,0 procents arbetslöshet i augusti, och det var också analytikernas prognos om arbetslösheten i september. Bland enskilda euroländer har arbetslösheten reviderats upp med 0,2-0,4 procentenheter i Grekland (för juli) samt för Spanien och Italien.

Samtidigt kom preliminära data som visade att KPI-inflationstakten i euroområdet sjönk till 0,7 procent i oktober, från 1,1 procent i september. Enligt Bloomberg News enkät väntades en oförändrad inflationstakt. Kraftigt lägre energipriser förklarar en del av nedgången i inflationstakten, men även kärninflationstakten, som exkluderar energi, livsmedel, alkohol och tobak, sjönk oväntat, till 0,8 procent från 1,0 procent (väntat 1,0 procent).

Överraskande låg preliminär KPI-data för oktober från Tysklands på onsdagen gav dock en vink om att utfallet även för hela euroområdet kunde vara lägre än väntat, och ekonomerna i Bloomberg news enkät hade sannolikt inte hunnit ändra sina prognoser efter detta.

Preliminärdata på torsdagen visade att inflationstakten sjönk kraftigt i oktober även i Italien.

Arbetslösheten i euroområdet ligger därmed på en rekordhög nivå medan inflationen, åtminstone preliminärt, var den lägsta sedan november 2009. Datautfallen riktar fokus mot ECB:s policymöte nästa torsdag, det räcker kanske inte för att ändra förväntningarna om att ECB kommer att besluta om oförändrad policyhållning, men det kan påverka ECB-chefen Mario Draghis beskrivning av den aktuella utvecklingen.

Christoph Barraud, chefekonom vid Market Securities, skriver i ett kundbrev, som Bloomberg News citerar, att det är mycket troligt att ECB kommer att diskutera en räntesänkning vid nästa veckas möte, men banken kommer troligen att avvakta med beslut till i december då nya prognoser publiceras.

Enligt Christoph Barraud kommer ECB då att tvingas justera ned sina inflationsprognoser för 2014.

Svenska obligationsräntor följde europeiska räntor nedåt i förmiddagens handel medan kronan handlas ytterligare något svagare mot euron. Den svenska dataagendan är tunn på torsdagen, men oväntat låga inflationstal för euroområdet kan tolkas som en indikation på att även den svenska inflationen kan bli oväntat låg, och i så fall lägre än Riksbankens prognos.

Klockan 13.30 kommer veckodata över nyanmälda arbetslösa i USA, som väntas ha minskat med 12.000 till 338.000 förra veckan enligt Bloomberg News enkät. Klockan 14.45 kommer vidare Chicago inköpschefsindex, som väntas ha sjunkit till 55,0 från 55,7.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?