1515

Räntor och valutor: <br />Dollarn spänner musklerna<br />

USA-räntorna steg efter Fed-beskeden på onsdagen och har därefter planat ut. Den tioåriga statsobligationen handlas på torsdagsmorgonen 5 punkter upp på 2,53 procent. Dollarn har stärkts.

"Marknaden såg framför sig en mer duvaktig hållning. Det var mer optimistiskt än väntat. Räntorna är lägre idag än vad de var vid det förra mötet, vilket kommer att hjälpa till att stärka den ekonomiska tillväxten", sade Sean Simko på SEI Investments till Bloomberg News.

En emission av sjuåriga statsobligationer för 29 miljarder dollar för Fed-beskedet på onsdagen fick ett bra mottagande. Räntan blev 1,87 procent, i linje med förväntningarna i Bloomberg News prognosenkät.

Bid/cover-nivån blev 2,66, jämfört med snittet på 2,60 vid de senaste tio emissionerna. Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 42,3 procent.

Federal Reserve beslutade att de månatliga obligationsköpen ska fortsätta att uppgå till 85 miljarder dollar per månad, och upprepade att de vill inväntas mer tecken på en starkare ekonomi innan de börjar trappa ned de kvantitativa lättnaderna (tapering).

Bedömare konstaterade att FOMC inte bjöd på några större överraskningar i pressmeddelandet i samband med räntebeskedet på onsdagen, och om något var beskrivningarna överraskande oförändrade givet den senaste tidens något svagare USA-data.

Bland de marginella förändringarna noterar RDQ Economics särskilt att Fed valde att upprepa att aktiviteten växer i en "måttlig" (moderate) takt, här skulle de kunna ha återgått till det tidigare adjektivet "blygsam" (modest).

Beträffande arbetsmarknaden ser Fed nu "viss" förbättring, vilket tolkas som en försiktig bekräftelse på att sysselsättningstillväxten har dämpats något samtidigt som arbetslösheten har sjunkit.

RDQ noterade vidare att Fed nu bedömer att hussektorn har bromsat in något de senaste månaderna, men samtidigt har referensen till stramare finansiella förhållanden tagits bort.

"Sammanfattningsvis, det fanns inget här som kan beskrivas som en signifikant överraskning i pressmeddelandet. Det kommer ytterligare två sysselsättningsrapporter före FOMC-mötet den 17-18 december, och vi tror fortsatt att Fed kan initiera en tapering (neddragning av obligationsköpen) då", skrev RDQ Economics.

Deutsche Bank ansåg att nedgraderingen av beskrivningen av hussektorn var den största förändringen, men det motverkades av att referensen till högre boräntor nu togs bort.

"Det verkar inte som att beslutsfattarnas kollektiva bedömning om de ekonomiska förhållandena har ändrats på något meningsfullt sätt jämfört med i september, även om de tycks hysa visse begynnande tveksamheter om hussektorn och momentum på arbetsmarknaden. På grund av detta tror vi fortsatt att chansen för december-tapering är relativt låg. I stället ser vi att ett första steg kommer vid mötet i mars 2014, som kommer att följas av en presskonferens och som blir det första med Janet Yellen som chef", skrev Deutsche Bank.

Credit Suisse konstaterade att det var små förändringar i pressmeddelandet och inga justeringar i trösklarna för att höja räntan.

"I den utsträckning som det var förändringar i språkbruket, så lutade de främst mot den hökaktiga sidan, vilket indikerar att förra månadens oro om högre räntor och de risker de representerar har dämpats", skrev Credit Suisse.

Med antagandet om att politikerna kan undvika ännu en statlig nedstängning i mitten av januari så förväntar de sig att en QE-nedtrappning om 10 miljarder dollar vid FOMC-mötet i januari, och ett slut på QE# i september 2014.

HSBC noterade också att förändringarna var små och att den enda viktiga förändringen var att FOMC i policybeskedet släppte formuleringen om att en "åtstramning av förhållandena på finansmarknaderna" kan bromsa återhämtningen.

"I sig självt så innebär inte detta att kommittén förbereder sig för att börja QE-tapering i närtid, men det tar bort ett hinder som skulle ha kunnat förhindra en åtgärd att börja skala ned QE-programmet i december. Vi fortsätter att anta att sannolikheten för tapering i december är i ett 50-50-läge beroende på hur ekonomiska data kommer in de närmaste sex veckorna", skrev HSBC.

När Fed avstod från att inleda en nedtrappning i september så var det av två skäl: oro för finanspolitiken och en nedstängning av staten samt en åtstramning i förhållandena på finansmarknaderna, och då särskilt en uppgång i boräntorna.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 98,45 mot yenen och 1,371 mot euron i spåren av Fed-beskedet.

New York-börserna sjönk och även Asienbörserna är överlag ned på torsdagen. Japanska räntor är svagt upp.

På torsdagen lämnade Bank of Japan den penningpolitiska hållningen oförändrad efter sitt policymöte. Industri-PMI i Japan steg till 54,2 i oktober, från 52,5 föregående månad.

Penningmarknadsräntorna i Kina sjönk efter att centralbanken för andra gången denna vecka tillfört likviditet genom en omvänd tvåveckorsrepa på 16 miljarder yuan.

På torsdagens makroagenda står en del eurodata. Arbetslösheten väntas ha varit oförändrad på 12,0 procent i september, jämfört med augustiutfallet.

KPI-inflationen antas också ha varit oförändrad, på 1,1 procent, och även kärninflationen spås ligga still, på 1,0 procent jämfört med september, enligt Bloomberg News prognosenkäter.

Från USA kommer nyanmälda arbetslösa, som väntas ha minskat med 12.000 till 338.000 förra veckan, och Chicago inköpschefsindex, som spås ha sjunkit till 55,0 i oktober från 55,7 föregående månad enligt Bloomberg News prognosenkät.

Torsdag 5.50 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:4106 (6:3773) EUR/USD 1:3709 (1:3769)
EUR/SEK 8:7883 (8:7802) USD/JPY 98:44 (98:26)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,60 (0,61)
Ty obl 2 0,16 (0,16) Ty obl 10 1,69 (1,70)
US obl 2 0,31 (0,31) US obl 10 2,53 (2,48)


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?