1515
Annons

USA-börser: Ingen rör sig före Fed<br />

Terminerna för de ledande amerikanska börserna uppvisade svagt positiva rörelser inför onsdagens USA-börsöppning. På rapportfronten är sociala nätverksbolag i fokus på onsdagen. På makrofronten inväntas kvällens Fed-besked.

"Vi har haft en avvaktan inför Fed hela veckan och det ska till ganska mycket för en överraskning i kväll. Det är svårt att se framför sig något annat än ett neutralt till mjukt budskap", säger Martin Enlund, seniorstrateg på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid 14-tiden var terminerna för Dow Jones och det bredare S&P 500 samt motsvarigheten för tekniktunga Nasdaq samtliga mellan 0,1 och 0,3 procent högre.

Då USA ännu inte gått över till vintertid öppnar USA-börserna denna vecka en timme tidigare än vanligt, svensk tid.

På rapportfronten var Yelp och Linkedin, verksamma inom olika typer av sociala nätverk, nära 10 respektive knappa 4 procent lägre i onsdagens amerikanska förhandel. Inom sektorn var Facebook samtidigt en dryg procent upp inför att bolaget levererar kvartalssiffror efter onsdagens USA-börsstängning.

General Motors tickade omkring 3 procent högre inför onsdagens öppning sedan bolagets kvartalsvinst ökat mer än väntat tack vare nydesignade pickup-bilar, exempelvis Chevrolet Silverado, som höjde försäljningen i Nordamerika.

På makrofronten visade ADP:s privata sysselsättningsrapport endast en ökning med 130.000 personer i oktober. Enligt Bloomberg News enkät väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle öka med 150.000 personer.

Mark Zandi, ekonom vid Moody's Analytics, som tar fram statistiken tillsammans med ADP, sade i en kommentar att den statliga nedstängningen och debaclet om skuldtaket skadade den redan inbromsande arbetsmarknaden i oktober.

Konsensusprognosen inför den officiella arbetsmarknadsrapporten (som publiceras först den 8 november på grund av den tidigare statliga stängningen) pekar mot en ökning på 155.000 i privat sektor samt att antalet sysselsatta totalt ska ha ökat med 115.000 i oktober jämfört med i september.

Den försenade amerikanska KPI-statistiken för september kom på onsdagen in ganska nära marknadsförväntningarna.

Klockan 19.00 svensk tid på onsdagskvällen väntar så Federal Reserves policybesked. Efter att centralbanken överraskade genom att inte inleda en nedtrappning (tapering) av de kvantitativa lättnaderna i september så väntas beskedet bli odramatiskt denna gång med oförändrade månatliga tillgångsköp.

"Ett mjukare Fed har prisats in under de senaste veckorna så frågan är om man ska köpa på rykte och sälja på fakta. Trots ett smått hökaktigt besked från ECB-håll i går så har euro/dollar fortsatt ned och även dollarindex har stärkts. Det verkar åtminstone som att det skett lite vinsthemtagningar inför Feds besked", säger Martin Enlund vidare.

På obligationsmarknaden noteras räntan på tioårig amerikansk statsobligation i stort oförändrat på 2,50 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?