Annons

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar uppåt<br />

Terminerna för de ledande europeiska handelsplatserna drog överlag svagt uppåt inför onsdagens öppning. Billerudkorsnäs tredje kvartal var oväntat starkt. På makrofronten inväntas kvällens policybesked från Fed.

Kring klockan 8.40 var terminerna för franska CAC 40, tyska DAX, brittiska FTSE 100 och regionala Euro Stoxx 50 samtliga från oförändrat till 0,2 procent högre.

Decemberterminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen drog också upp 0,1 till 0,2 procent medan tendensen överlag var positiv även i Asien.

Ur kvartalsrapportflödet:

* Billerudkorsnäs justerade rörelseresultat var 45 procent över snittförväntan i SME Direkts konsensus med stöd av en klart högre marginal än förväntat. Sammanslagningen av Billerud och Korsnäs genererar synergier snabbare än väntat. Hittills har synergier motsvarande en årstakt på cirka 300 miljoner kronor realiserats och målet om 530 miljoner kronor förväntas vara uppnått redan under 2014. Det skulle vara omkring ett år före bolagets ursprungliga plan.

* Tradedoublers rapport var blandad med ett lite bättre resultat än väntat trots att omsättningen inte helt nådde upp till snittprognosen i SME Direkts enkät.

* AAK redovisade ett justerat rörelseresultat i linje med SME Direkts snittprognos.

* Sobis justerade ebita-resultat lyfte till 46,9 miljoner kronor i det tredje kvartalet, från 29,8 miljoner året före. Bruttomarginalen ökade till 59 procent (57) och nettoomsättningen klättrade till 517 miljoner kronor (464).

Andra bolagsnyheter:

* Indutrades finanschef/ekonomidirektör Kennet Göransson kommer att lämna sin position inom bolaget i april 2014 för att tillträda en tjänst utanför koncernen. Processen för att rekrytera en ny ekonomidirektör kommer att inledas omedelbart.

Analyser:

* Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för Volvo till sälj, från tidigare behåll, med kapad riktkurs till 70 kronor, från tidigare 90 kronor.

* Natixis har sänkt rekommendationen för Swedish Match till neutral, från tidigare köp.

Makro:

Klockan 19.00 svensk tid på onsdagskvällen väntar Federal Reserves policybesked. Efter att centralbanken överraskade genom att inte inleda en nedtrappning (tapering) av de kvantitativa lättnaderna i september så väntas beskedet bli ospännande denna gång med oförändrade månatliga tillgångsköp.

På onsdagen kommer från USA även ADP:s rapport om sysselsättningen i den privata sektorn, klockan 13.15, med en väntad ökning på 150.000 i oktober. Den officiella jobbrapporten för september visade en total ökning med 148.000 sysselsatta. Oktoberutfallet kommer först den 8 november. Dessutom väntar, klockan 13.30, amerikansk KPI för september.

Från euroområdet kommer sentimentsindikatorer klockan 11.00. Den samlade konfidensindikatorn spås ha stigit till 97,5 i oktober från 96,9 i september. Inköpschefsindex har tidigare visat något bättre läge i industrin men sämre i tjänstesektorn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?