1515
Annons

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar uppåt<br />

Terminerna för de ledande europeiska handelsplatserna drog överlag svagt uppåt inför onsdagens öppning. Billerudkorsnäs tredje kvartal var oväntat starkt. På makrofronten inväntas kvällens policybesked från Fed.

Kring klockan 8.40 var terminerna för franska CAC 40, tyska DAX, brittiska FTSE 100 och regionala Euro Stoxx 50 samtliga från oförändrat till 0,2 procent högre.

Decemberterminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen drog också upp 0,1 till 0,2 procent medan tendensen överlag var positiv även i Asien.

Ur kvartalsrapportflödet:

* Billerudkorsnäs justerade rörelseresultat var 45 procent över snittförväntan i SME Direkts konsensus med stöd av en klart högre marginal än förväntat. Sammanslagningen av Billerud och Korsnäs genererar synergier snabbare än väntat. Hittills har synergier motsvarande en årstakt på cirka 300 miljoner kronor realiserats och målet om 530 miljoner kronor förväntas vara uppnått redan under 2014. Det skulle vara omkring ett år före bolagets ursprungliga plan.

* Tradedoublers rapport var blandad med ett lite bättre resultat än väntat trots att omsättningen inte helt nådde upp till snittprognosen i SME Direkts enkät.

* AAK redovisade ett justerat rörelseresultat i linje med SME Direkts snittprognos.

* Sobis justerade ebita-resultat lyfte till 46,9 miljoner kronor i det tredje kvartalet, från 29,8 miljoner året före. Bruttomarginalen ökade till 59 procent (57) och nettoomsättningen klättrade till 517 miljoner kronor (464).

Andra bolagsnyheter:

* Indutrades finanschef/ekonomidirektör Kennet Göransson kommer att lämna sin position inom bolaget i april 2014 för att tillträda en tjänst utanför koncernen. Processen för att rekrytera en ny ekonomidirektör kommer att inledas omedelbart.

Analyser:

* Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för Volvo till sälj, från tidigare behåll, med kapad riktkurs till 70 kronor, från tidigare 90 kronor.

* Natixis har sänkt rekommendationen för Swedish Match till neutral, från tidigare köp.

Makro:

Klockan 19.00 svensk tid på onsdagskvällen väntar Federal Reserves policybesked. Efter att centralbanken överraskade genom att inte inleda en nedtrappning (tapering) av de kvantitativa lättnaderna i september så väntas beskedet bli ospännande denna gång med oförändrade månatliga tillgångsköp.

På onsdagen kommer från USA även ADP:s rapport om sysselsättningen i den privata sektorn, klockan 13.15, med en väntad ökning på 150.000 i oktober. Den officiella jobbrapporten för september visade en total ökning med 148.000 sysselsatta. Oktoberutfallet kommer först den 8 november. Dessutom väntar, klockan 13.30, amerikansk KPI för september.

Från euroområdet kommer sentimentsindikatorer klockan 11.00. Den samlade konfidensindikatorn spås ha stigit till 97,5 i oktober från 96,9 i september. Inköpschefsindex har tidigare visat något bättre läge i industrin men sämre i tjänstesektorn.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?