1515
Annons

Råvaror: Priserna pekar uppåt<br />

Råvarorna noterar i huvudsak prisuppgångar på onsdagshandeln, med undantag för WTI som visar lägre nivåer.

Medan WTI-oljan fortsätter att sjunka, med 0,67 dollar till 97,53, noteras Brent något högre med en uppgång på 0,50 dollar till 109,51.

Brent-oljan "fortsätter att få stöd från utbudsstörningar i Libyen, som totalt utgör över 90 procent av den normala exportvolymen. Demonstranter har vägrat samtala. Rapporter om att en exportterminal snart kommer att öppnas igen har motbevisats", skriver Comerzbank i en kommentar.

Med andra ord finns det inget som indikerar att det libyska oljeutbudet kommer att normaliseras inom närtid - de senaste fyra månaderna har den dämpats av protester vid landets exportterminaler och oljefält, enligt Commerzbank.

Samtidigt som Brent får stöd av utbudsstörningar, pressas WTI av svällande lager i USA.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagskvällen att de amerikanska lagren av råolja steg med 5,9 miljoner fat under föregående vecka.

Lagren av bensin ökade samtidigt med 0,7 miljoner fat, medan lagren av destillat minskade med 2,7 miljoner fat.

I det amerikanska energidepartementets officiella lagerrapport, som släpps på onsdagen, räknar analytiker med att oljelagren ska ha stigit med 2,0 miljoner fat.

"Efterfrågan bromsar in samtidigt som kapacitetsutnyttjandet är lägre på grund av underhåll i USA. därför visar efterfrågebalansen överskott", sade Hakan Kocayusufpasaoglu vid Archbridge Capital till Bloomberg News.

Från Japan kom statistik som visade att landets oljeimport från Iran steg med 13,5 procent i september jämfört med i augusti.

Annars konstaterade företrädare för Iran och IAEA efter ett möte i Wien på tisdagen att samtalen varit "produktiva" och att de ska mötas igen den 11 november. Iran uppges ha lagt fram ett förslag om "praktiska" åtgärder, men är överens med IAEA om att hålla detaljerna i förslaget hemliga tills vidare.

Iran ska också hålla möte med de permanenta länderna i FN:s säkerhetsråd, samt tyskland, i mitten av november.

Dollarn har stärkts något under onsdagen, till 1:376 mot euron, och återhämtat tisdagens tapp i spåren av kommentarer från ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny. På onsdagens agenda står bland annat konfidensindikatorer i euroområdet och ADP:s rapport om sysselsättningen i privat sektor i USA i oktober.

Främsta fokus ligger ändå sannolikt på Federal Reserves policybesked klockan 19.00 svensk tid, även om det inte väntas resultera i någon inledd nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna (tapering) eller något mer betydande skifte i signaleringen.

Osäkerhet om konjunkturläget efter den statlig nedstängningen tillsammans med den fortsatt överhängande frågan om skuldtaket antas göra Fed benäget att avvakta med minskade stimulanser.

På basmetallmarknaden noteras kopparn 66 dollar högre till 7.266 dollar per ton. Zink och aluminium är 8 respektive 10 dollar högre.

Kinas president Xi Jinping, meddelade på onsdagen att Kina ska öka investeringarna i projekt för billiga bostäder, och utöka möjligheten att bygga bostäder genom att frigöra mer mark.

Bland ädelmetallerna har guldet vänt upp efter att ha noterat mindre nedgångar under morgonen. Spotpriset är knappt 6 dollar högre till cirka 1.351 dollar per uns, medan silverpriset är 0,21 dollar högre till 22,74 dollar per uns.

"Marknaden kommer att hålla ett öga på FOMC-mötet. Förväntningarna är att Fed kommer att hålla sina kvantitativa lättnader intakt. I Asien har den fysiska efterfrågan i denna del av världen visat en del tecken på att försvagas den senaste tiden", skrev Anandrathi Commodities i en rapport citerad av Bloomberg News på onsdagen.

Guldet har tappat cirka 20 procent i år och går därmed mot den första årliga nedgången sedan 2000.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?