1515
Annons

Råvaror: Priserna klättrar<br />

Råvarupriserna var stigande under onsdagens handel, med undantag för WTI som tyngdes av det amerikanska energidepartementets veckovisa oljelagerrapport.

Vid klockan 18.30 var WTI-oljan ned 1,15 dollar till 97,05 dollar per fat, medan Brent noterades 0,36 dollar högre på 109,39 dollar per fat.

"Oljelagren har stigit mer än väntat över landet och dessutom såg vi en ökning om 2,2 miljoner fat av lagren vid Cushing. Råoljelagren har stigit i sex veckor nu. Det är bearish för WTI", sade Tim Evans, eneriganaltyiker vid Citi Futures Perspective i New York, till Bloomberg News, efter onsdagens rapport enligt vilken de amerikanska lagren av råolja steg med 4,1 miljoner fat under förra veckan - mer än den väntade uppgången på 2,0 miljoner fat.

Samtidigt fortsätter Brent-oljan "att få stöd från utbudsstörningar i Libyen, som totalt utgör över 90 procent av den normala exportvolymen. Demonstranter har vägrat samtala. Rapporter om att en exportterminal snart kommer att öppnas igen har motbevisats", skrev Commerzbank i en kommentar under morgonen.

Med andra ord finns det inget som indikerar att det libyska oljeutbudet kommer att normaliseras inom närtid - de senaste fyra månaderna har den dämpats av protester vid landets exportterminaler och oljefält, enligt Commerzbank.

Fokus på onsdagen ligger samtidigt på Federal Reserves policybesked klockan 19.00 svensk tid, även om det inte väntas resultera i någon inledd nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna (tapering) eller något mer betydande skifte i signaleringen.

Bland ädelmetallerna vände guldet upp efter att ha noterat mindre nedgångar under morgonen. Spotpriset var knappt 5 dollar högre till cirka 1.350 dollar per uns, medan silverpriset var 0,40 dollar högre till 22,92 dollar per uns. Enligt kommentarer från marknadsaktörer stöddes priserna av dagens amerikanska inflationsrapport, i vilken KPI inkom i linje med förväntningarna i september, medan kärn-KPI var något lägre än väntat.

"Konsumentprisrapporten förstärker iden om att vi inte har någon tapering från Fed framför oss. Guld ges lite lyft av det", sade Frank McGhee, ansvarig handlare vid Integrated Brokerage Services, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden noterades kopparn 88 dollar högre till 7.286 dollar per ton, samtidigt som även priserna på zink och aluminium steg.

Noteringar 18.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -1:15 USD 97:05:00
Brent, första termin +0:36 USD 109:39:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +88 USD 7.286
Zink +3 USD 1.971
Aluminium +11 USD 1.894
Nickel +87 USD 14.692
Bly +3 USD 2.208
Tenn -50 USD 23.120Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +4:60 USD 1.349:65
Silver +0:3915 USD 0,980556


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?