Annons

Råvaror: Priserna klättrar<br />

Råvarupriserna var stigande under onsdagens handel, med undantag för WTI som tyngdes av det amerikanska energidepartementets veckovisa oljelagerrapport.

Vid klockan 18.30 var WTI-oljan ned 1,15 dollar till 97,05 dollar per fat, medan Brent noterades 0,36 dollar högre på 109,39 dollar per fat.

"Oljelagren har stigit mer än väntat över landet och dessutom såg vi en ökning om 2,2 miljoner fat av lagren vid Cushing. Råoljelagren har stigit i sex veckor nu. Det är bearish för WTI", sade Tim Evans, eneriganaltyiker vid Citi Futures Perspective i New York, till Bloomberg News, efter onsdagens rapport enligt vilken de amerikanska lagren av råolja steg med 4,1 miljoner fat under förra veckan - mer än den väntade uppgången på 2,0 miljoner fat.

Samtidigt fortsätter Brent-oljan "att få stöd från utbudsstörningar i Libyen, som totalt utgör över 90 procent av den normala exportvolymen. Demonstranter har vägrat samtala. Rapporter om att en exportterminal snart kommer att öppnas igen har motbevisats", skrev Commerzbank i en kommentar under morgonen.

Med andra ord finns det inget som indikerar att det libyska oljeutbudet kommer att normaliseras inom närtid - de senaste fyra månaderna har den dämpats av protester vid landets exportterminaler och oljefält, enligt Commerzbank.

Fokus på onsdagen ligger samtidigt på Federal Reserves policybesked klockan 19.00 svensk tid, även om det inte väntas resultera i någon inledd nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna (tapering) eller något mer betydande skifte i signaleringen.

Bland ädelmetallerna vände guldet upp efter att ha noterat mindre nedgångar under morgonen. Spotpriset var knappt 5 dollar högre till cirka 1.350 dollar per uns, medan silverpriset var 0,40 dollar högre till 22,92 dollar per uns. Enligt kommentarer från marknadsaktörer stöddes priserna av dagens amerikanska inflationsrapport, i vilken KPI inkom i linje med förväntningarna i september, medan kärn-KPI var något lägre än väntat.

"Konsumentprisrapporten förstärker iden om att vi inte har någon tapering från Fed framför oss. Guld ges lite lyft av det", sade Frank McGhee, ansvarig handlare vid Integrated Brokerage Services, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden noterades kopparn 88 dollar högre till 7.286 dollar per ton, samtidigt som även priserna på zink och aluminium steg.

Noteringar 18.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -1:15 USD 97:05:00
Brent, första termin +0:36 USD 109:39:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +88 USD 7.286
Zink +3 USD 1.971
Aluminium +11 USD 1.894
Nickel +87 USD 14.692
Bly +3 USD 2.208
Tenn -50 USD 23.120Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +4:60 USD 1.349:65
Silver +0:3915 USD 0,980556


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?