Annons

Räntor och valutor: Breda räntefall<br />

Marknadsräntorna sjönk såväl i Sverige som internationellt på onsdagen samtidigt som dollarn stärktes på bred front inför Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen, där ett mjukt besked med intakta stimulanser är vida väntat.

Här hemma sjönk marknadsräntorna 1-4 punkter och kronan tappade något mot dollarn. Den tioåriga svenska statobligationsräntan sjönk 4 punkter till 2,26 medan den tyska tioårsräntan var ned 5 punkter till 1,70 procent.

Allas blickar riktas nu mot Federal Reserves räntebesked klockan 19.00, som på förhand ser ut att bli en ganska odramatisk historia. Det råder stor enighet på marknaden om att Fed inte kommer att inleda någon nedtrappning av sina obligationsköp (tapering), med tanke på den statliga stängningen, den enbart uppskjutna budgetfrågan och en del svag statistik, inte minst från arbetsmarknaden.

"Den senaste statistiken bekräftar en svag USA-ekonomi och nedstängningen kommer inte att hjälpa. Detta kommer att tvinga Fed att fördröja en nedtrappning av stimulanserna till nästa år", sade Jacques Porta, förvaltare vid Ofi Gestion Privee i Paris, till Bloomberg News.

Amerikanska marknadsräntor sjönk inför räntebeskedet och den tioåriga statsobligationsräntan var ned 4 punkter till 2,48 procent.

ADP:s statistik över privat sysselsättning kom in sämre än väntat i oktober. Sysselsättningen ökade 130.000 personer jämfört med i september, väntat +150.000, samtidigt som utfallet i augusti reviderades ned till +145.000.

"ADP-statistiken bekräftar att den statliga stängningen troligen hade en negativ effekt på anställningarna", skriver BNP Paribas i en kommentar.

De tror också på en säsongsmässig nedåtrekyl i anställningar av lärare i offentlig sektor, vilket tillsammans med svagheten i privat sektor tyder på att sysselsättningen i nästa veckas officiella jobbrapport för oktober kan "flirta med 100.000". Konsensus ligger på +115.000, enligt Bloomberg News enkät.

Den försenade KPI-statistiken för september visade att KPI precis som väntat steg 0,2 procent från augusti och att inflationen sjönk till 1,2 procent. Kärn-KPI steg 0,1 procent på månaden, aningen mindre än väntade +0,2 procent i Bloomberg News enkät. Kärninflationen sjönk till 1,7 procent, väntat 1,8 procent.

"Inflationen pressas för närvarande ned av ett lågt resursutnyttjande. Vi tror att kärninflationen sakta kommer att stiga till Feds mål på 2 procent. Dessutom har den strukturella arbetslösheten sannolikt ökat, vilket kommer att hjälpa Fed att uppfylla sitt inflationsmål", skrev Petter Lundvik, analytiker vid Handelsbanken, i ett marknadsbrev.

Euroområdets samlade konfidensindikator steg till 97,8 i oktober från 96,9 i september, bättre än väntade 97,2 och den högsta nivån på två år.

Commerzbank skrev i en kommentar att efter uppgången i barometern är sentimentet fortsatt betydligt bättre än den verkliga ekonomiska situationen. Commerzbanks modell pekar mot en tillväxt på 0,5 procent i kvartalstakt, medan hårda data och då särskilt den stagnerande trenden i industriproduktionen visar på en mycket svagare ekonomisk tillväxt.

Mer intressant finner dock banken de regionala trenderna inom EMU. Förbättringen i periferin fortsatte inte i oktober, istället sjönk konfidensindikatorn för periferin med nästan 2 punkter.

Detta berodde främst på en kraftig tillbakagång i Spanien och Italien. Det senare berodde troligen på regeringskrisen i oktober. Å andra sidan har konfidensindikatorn i kärnländer som Frankrike, Belgien, Nederländerna och Finland fortsatt att stärkas.

"Stabiliseringen i ekonomin har uppenbarligen slätat över de ökade strukturproblemen här. Men vi tror fortsatt att den kraftigare uppgången i enhetsarbetskostnader i Belgien, Finland, Frankrike och Nederländerna jämfört med snittet i euroområdet under några år nu och hög privat skuldsättning kommer att dämpa ekonomin i dessa länder", skrev Commerzbank.

Tysk KPI var oväntat låg i oktober. Priserna sjönk 0,2 procent på månaden, väntat oförändrat i Bloomberg News enkät, samtidigt som inflationen var 1,2 procent, väntat här 1,4 procent.

Den spanska inflationen visade sig överraskande vara negativ i oktober, -0,1 procent.

Spanien lämnade två års recession, efter att BNP för tredje kvartalet preliminärt visade en tillväxt på 0,1 procent från kvartalet före. Nordea varnade dock för att ropa hej alltför tidigt.

"Det sker en stabilisering nu, och det är inte dåligt för ett land som går igenom en smärtsam balansräkningsrecession. Det är ännu inte en återhämtning i någon meningsfull bemärkelse. Som en löpare i dålig form kämpar den spanska ekonomin fortfarande med att röra sig framåt och är fortsatt sårbar för motvindar", skrev Nordea i ett marknadsbrev och nämnde inhemska nedåtrisker och den starka euron som faktorer som kan fördröja en riktig återhämtning.

Ytterligare en god nyhet från euroområdet var att ECB:s kvartalsvisa låneenkät indikerade att den långa kreditåtstramningen går mot sitt slut. Det sker en fortsatt stabilisering av lånevillkoren och bankerna räknar med att lätta på dem framöver. De tror också att efterfrågan på lån ska öka.

Den tyska arbetslöshetsstatistiken i oktober var en rätt odramatisk historia. Antalet arbetslösa ökade med 2.000 personer från september, väntat oförändrat, samtidigt som arbetslösheten helt enligt förväntningarna låg kvar på 6,9 procent.

På valutamarknaden stärktes dollarn inför Federal Reserves räntebesked. Mot euron gick dollarn till 1,377 från 1,381 vid svensk stängning på tisdag eftermiddag och mot yenen stärktes dollarn till 98,25 från 97,85.

"Ett mjukare Fed har prisats in under de senaste veckorna så frågan är om man ska köpa på rykte och sälja på fakta. Trots smått hökaktigt besked från ECB-håll i går så har euro/dollar fortsatt ned och även dollarindex har stärkts. Det verkar åtminstone som att det skett lite vinsthemtagningar inför Feds besked", sade Martin Enlund, senior strateg vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Kronan försvagads 2 öre mot dollarn till 6,38 och stärktes 1 öre mot euron till 8,78.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?