Annons

Börsen: Tillbaka på nollan<br />

Handeln på Stockholmsbörsen slutade oregelbundet på onsdagen. Marknader globalt inväntar besked från Fed som förhoppningsvis ska bidra till att belysa vägen framåt gällande obligationsköpsprogrammet. På hemmaplan fick Billerud Korsnäs marknaden med sig efter att man släppt sina delårssiffror.

SIX Generalindex var vid stängning oförändrad vid 392 medan OMXS30-index var oförändrad vid 1.291. Omsättningen var 11,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 16,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Utvecklingen på börserna i Frankfurt, Paris och London var liknande den i Stockholm. Handeln var avvaktande inför Federal Reserves penningpolitiska besked i kväll klockan 19.00. Det är ett besked som på förhand inte ser ut att innehålla några överraskningar:

Det är en väldigt liten sannolikhet för nya signaler från Fed, uppger DNB inför beskedet och pekar på att Feds räntekommitté FOMC fortfarande behöver invänta ytterligare information om det ekonomiska läget.

Nokia var en favorit bland analyshusen efter en rapport som av analytiker betecknades som stark. I dag fortsatte aktien upp med 4,7 procent efter gårdagens stigning på 7 procent.

Telekombolaget har fått höjda rekommendationer av bland andra Danske Bank och Bank of America Merrill-Lynch och därtill en rad höjda riktkurser från olika håll.

Sektorkollegan Ericsson hakade på och ökade 1,2 procent.

Volvo pressades 1,2 procent till 83,90 kronor efter en sänkning av Deutsche Bank till sälj, från tidigare behåll. Banken sänkte Volvos riktkurs med 20 kronor till 70 kronor. Inom samma bransch stängde Scania oförändrat vid 132,50 kronor.

Billerud Korsnäs aktie blev populär bland handlarna i dag efter sina delårssiffror. Det justerade resultatet blev högre än väntat enligt SIX Market Estimates, samtidigt som skogsbolaget meddelat att de kommunicerade synergimålen väntas bli fullt uppnådda under 2014, ett år tidigare än väntat.

"Synergiprogrammet är uppbyggt utav hundratals olika projekt till en helhet. Varenda projekt drivs av en projektledare med ett team och man har gjort ett fantastiskt bra jobb så de här synergierna trillar in fortare än vi beräknat", sade vd Per Lindberg i en intervju med SIX. Aktien var upp 8,6 procent.

AAK, Aarhus Karlshamn, ökade vinsten före skatt med 15 procent till 277 miljoner kronor under det tredje kvartalet. Samtidigt ökade volymerna medan intäkterna tappade något.

"Rörelseresultatet för tredje kvartalet är det högsta någonsin", konstaterade vd Arne Frank. Han tillskriver framgången fortsatt stark volymökning för Food Ingredients samt en återhämtning inom choklad- och godisfetter. Aktien avancerade med 0,3 procent.

Sobis resultat och försäljning inkom under analytikernas förväntningar, men aktien stängde på +1,7 procent. Tidigare i veckan handlades aktien svängigt efter uppgifter om förseningar för preparatet Eloctate. Bolaget upprepade sina helårsprognoser gällande intäkter och bruttomarginal.

Tradedoubler uppgav i sin rapport att man inte kommer nå upp till sin prognos om att växa i takt med marknaden under årets andra hälft. Nu ska arbetet med att återgå till lönsam tillväxt intensifieras. Jämfört med det tredje kvartalet i fjol förbättrades siffrorna på alla punkter. "Den främsta orsaken till att vi trots marknadsutvecklingen inte växer är att våra ökade säljinsatser ännu inte fått full effekt", sade vd Rob Wilson i rapporten. Aktien stängde på minus 12,3 procent.

Delårsrapporter inkom även från Boule, GHP, Eolus Vind samt Transatlantic. Transatlantic rusade 23,4 procent medan GHP backade 3,5 procent. Boule backade 5,0 procent.

Seamless vidhåller sitt ställningstagande om påstått patentintrång, det vill säga att det är ogrundat. Bolaget kommer att bestrida Accumulates talan. Aktien var som mest ned med över 20 procent, men hade återhämtat sig till -16 procent vid stängning.

Affärsvärlden rekommenderade köp av JM och Rezidor och betecknade 2E Group som en intressant köpvärd aktie. JM steg 0,8 procent, Rezidor med 0,5 procent och 2E Group med 6,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?