Annons

USA-börser: Tjänstesektorn tynger<br />

De ledande amerikanska börsindexen fortsatte vandringen söderut i den inledande handeln på torsdagen. Sysselsättningsdata som var bättre än väntat lyckades inte kompensera för oron relaterad till de amerikanska politikernas oförmåga att enas om budgeten, som lett till en nedstängning av flera myndighetsfunktioner.

Ett sämre än väntat ISM-index för tjänstesektorn sänkte indexen ytterligare en halvtimma efter den amerikanska börsöppningen.

Vid klockan 16.30 var Dow Jones och det bredare S&P 500-indexet båda 0,7 procent lägre till noteringarna 15.030 respektive 1.682. Nasdaq Composite var samtidigt ned 0,9 procent till noteringen 3.779.

På bolagsfronten tappade den amerikanska flyg- och försvarsgruppen United Technologies 1,2 procent. Bolaget, som får nästan en femtedel av sina intäkter från regeringen, uppger att nedstängningen av myndighetsfunktioner kan få till följd att bolaget kan komma att behöva permittera upp till 5.000 anställda om budgetkonflikten drar ut på tiden.

Inom läkemedelssektorn var Eli Lilly ned 3,4 procent sedan bolaget meddelat att omsättningsmålet för 2014 kan bli svårt att nå. Eli Lilly lanserade även ett aktieåterköpsprogram.

USA:s president Barack Obama och ledare i kongressen möttes på onsdagen för första gången sedan nedstängningen av statlig verksamhet inleddes, men utan tydliga resultat om att ha kommit närmare en lösning.

"Presidenten upprepade återigen i dag att han inte kommer att förhandla", sade representanthusets talman, republikanen John Boehner, efter mötet.

Det blev uppenbart att ingen sida hade gjort eftergifter vid detta tillfälle, rapporterade Wall Street Journal.

Torsdagens statistik kring industriorder i USA under augusti har skjutits upp på grund av nedstängningen, och fredagens viktiga jobbrapport är definitivt i farozonen.

Vad som däremot har kommit in i statistikväg var det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn, vilket sjönk till 54,4 i september jämfört med 58,6 föregående månad, enligt statistik från Institute for Supply Chain Management, ISM. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades ett index på 57,0.

Den veckovisa arbetslöshetsstatistiken visade i sin tur på en mindre ökning än väntat: från 307.000 till 308.000 under förra veckan. Väntat var en nivå på 315.000, enligt Bloomberg News.

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 1 punkt lägre till 2,60 procent. På valutamarknaden har dollarn försvagats upp till 1:36-strecket gentemot euron på grund av dödläget i budgetförhandlingarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?