1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />SEB lyfter på affärsrykte<br />

Stockholmsbörsen uppvisade en svagt positiv utveckling när torsdagens handel upptogs.

SEB återfanns bland vinnarna inom OMXS30-indexet efter mediauppgifter om samtal med Danske Bank kring en "storaffär". Ett starkt kinesiskt tjänste-PMI samt de misslyckade amerikanska budgetförhandlingarna har varit i makrofokus.

"Gårdagskvällens utveckling i USA var inte alltför uppmuntrande och det finanspolitiska dödläget och nedstängningen av statlig verksamhet fortsätter. En lösning kring stängningen kunde inte nås men vi räknar med att kongressen och presidenten finner en väg framåt innan skuldtaket slår i den 17 oktober", skrev strategerna på Nomura i torsdagens morgonbrev till europeiska kunder.

Vid 10-tiden var OMXS30 0,4 procent högre till nivån 1.265. Börsomsättningen uppgick då till 1,6 miljarder kronor.

I Frankfurt hade DAX-indexet vid samma tidpunkt stidigt 0,1 procent och i Paris var CAC40 ned 0,1 procent medan regionala europeiska Euro Stoxx 50 steg 0,1 procent.

Ur nyhetsskörden:

* SEB steg en knapp procent, efter att som mest ha varit upp kring 2 procent i öppningshandeln, och var med det den bäst presterande storbanksaktien. Banken ska ha tagit inledande kontakter med Danske Bank om någon typ av storaffär, enligt Dagens Industris källor. SHB, Nordea och Swedbank var samtidigt från 0,7 procent upp till 0,3 procent ned.

* Lundin Petroleum tappade svagt i öppningshandeln. Efter onsdagens börsstängning bekräftade oljebolaget gårdagseftermiddagens medieuppgifter om att det ingått avtal med Rosneft om att gemensamt sälja 51 procent av LLC Petroresurs. Efter att transaktionen är slutförd kommer Lundin Petroleum att indirekt äga 34,3 procent av Laganskyblocket genom ägarandelen i LLC Petroresurs. Som del av avtalet har Rosneft och Lundin Petroleum kommit överens om att undersöka möjligt samarbete i de norska och ryska offshoresektorerna.

* Skistar backade en dryg procent sedan det släppt sin bokslutskommuniké. Bokningsläget inför kommande vintersäsong är 1 procent bättre jämfört med motsvarande tidpunkt förra året. Bokningsingången var svag under den ovanligt långa och fina sommaren, men har sedan mitten av september tagit fart igen, enligt bolaget.

Rekommendationer:

* Swedish Match har fått uppjusterad riktkurs till 306 från 299 kronor med fortsatt köprekommendation hos Goldman Sachs medan JP Morgan Chase sänkt sin riktkurs för snusaktien till från 250 till 237 kronor med fortsatt rekommendation undervikt. Aktien steg en dryg procent i öppningshandeln till 223:60 kronor, med Société Générale som största nettoköpare medan Merrill Lynch nettosålde mest.

* SEB Equities har upptagit bevakning av ÅF med rekommendationen sälj och riktkursen 189 kronor. Konsultbolagets aktie tickade ned 1,9 procent till 208 kronor.

* DNB har sänkt rekommendationen för Stora Enso till behåll från köp. Riktkursen om 6:60 euro, cirka 42 kronor, upprepades. Massa- och pappersbolagets R-aktie backade 0,4 procent till 54:60 kronor.

* Nordea Markets har sänkt rekommendationen för MQ till behåll från köp. Efter nio avslut var aktien oförändrad på nivån 17:60 kronor.

Makro:

Medan Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 55,4 i september, från 53,9 i augusti, sjönk motsvarande svenska index oväntat från 53,7 i augusti till 53,3 i september. Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker sig en uppgång till 54,3.

Euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till definitiva 52,2 i september jämfört med 50,7 föregående månad. Preliminärt utfall visade ett index på 52,1. Klockan 11 redovisas detaljhandelsstatistik från EMU för augusti.

Torsdagens statistik kring industriorder i USA under augusti har skjutits upp på grund av nedstängningen, och fredagens viktiga jobbrapport är definitivt i farozonen.

Däremot kommer ISM:s tjänste-PMI samt den veckovisa arbetslöshetsstatistiken publiceras på torsdagseftermiddagen.

USA:s president Barack Obama och ledare i kongressen möttes på onsdagen för första gången sedan nedstängningen av den statliga verksamheten inleddes, men utan tydliga resultat om att han kommit närmare en lösning.

"Presidenten upprepade återigen i dag att han inte kommer att förhandla", sade representanthusets talman, republikanen John Boehner, efter mötet.

Det blev uppenbart att ingen sida hade gjort eftergifter vid detta tillfälle, rapporterade Wall Street Journal.

På USA-börserna skedde viss återhämtning på onsdagskvällen, även om de stängde svagt ned. På torsdagsmorgonen hade dock USA-terminerna tappat svagt.

De öppna Asienbörserna har handlats i svagt positivt territorium under torsdagens handelssession, med stöd av det starka kinesiska tjänste-PMI:t för september.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?