Annons

Stockholmsbörsen: <br />SEB lyfter på affärsrykte<br />

Stockholmsbörsen uppvisade en svagt positiv utveckling när torsdagens handel upptogs.

SEB återfanns bland vinnarna inom OMXS30-indexet efter mediauppgifter om samtal med Danske Bank kring en "storaffär". Ett starkt kinesiskt tjänste-PMI samt de misslyckade amerikanska budgetförhandlingarna har varit i makrofokus.

"Gårdagskvällens utveckling i USA var inte alltför uppmuntrande och det finanspolitiska dödläget och nedstängningen av statlig verksamhet fortsätter. En lösning kring stängningen kunde inte nås men vi räknar med att kongressen och presidenten finner en väg framåt innan skuldtaket slår i den 17 oktober", skrev strategerna på Nomura i torsdagens morgonbrev till europeiska kunder.

Vid 10-tiden var OMXS30 0,4 procent högre till nivån 1.265. Börsomsättningen uppgick då till 1,6 miljarder kronor.

I Frankfurt hade DAX-indexet vid samma tidpunkt stidigt 0,1 procent och i Paris var CAC40 ned 0,1 procent medan regionala europeiska Euro Stoxx 50 steg 0,1 procent.

Ur nyhetsskörden:

* SEB steg en knapp procent, efter att som mest ha varit upp kring 2 procent i öppningshandeln, och var med det den bäst presterande storbanksaktien. Banken ska ha tagit inledande kontakter med Danske Bank om någon typ av storaffär, enligt Dagens Industris källor. SHB, Nordea och Swedbank var samtidigt från 0,7 procent upp till 0,3 procent ned.

* Lundin Petroleum tappade svagt i öppningshandeln. Efter onsdagens börsstängning bekräftade oljebolaget gårdagseftermiddagens medieuppgifter om att det ingått avtal med Rosneft om att gemensamt sälja 51 procent av LLC Petroresurs. Efter att transaktionen är slutförd kommer Lundin Petroleum att indirekt äga 34,3 procent av Laganskyblocket genom ägarandelen i LLC Petroresurs. Som del av avtalet har Rosneft och Lundin Petroleum kommit överens om att undersöka möjligt samarbete i de norska och ryska offshoresektorerna.

* Skistar backade en dryg procent sedan det släppt sin bokslutskommuniké. Bokningsläget inför kommande vintersäsong är 1 procent bättre jämfört med motsvarande tidpunkt förra året. Bokningsingången var svag under den ovanligt långa och fina sommaren, men har sedan mitten av september tagit fart igen, enligt bolaget.

Rekommendationer:

* Swedish Match har fått uppjusterad riktkurs till 306 från 299 kronor med fortsatt köprekommendation hos Goldman Sachs medan JP Morgan Chase sänkt sin riktkurs för snusaktien till från 250 till 237 kronor med fortsatt rekommendation undervikt. Aktien steg en dryg procent i öppningshandeln till 223:60 kronor, med Société Générale som största nettoköpare medan Merrill Lynch nettosålde mest.

* SEB Equities har upptagit bevakning av ÅF med rekommendationen sälj och riktkursen 189 kronor. Konsultbolagets aktie tickade ned 1,9 procent till 208 kronor.

* DNB har sänkt rekommendationen för Stora Enso till behåll från köp. Riktkursen om 6:60 euro, cirka 42 kronor, upprepades. Massa- och pappersbolagets R-aktie backade 0,4 procent till 54:60 kronor.

* Nordea Markets har sänkt rekommendationen för MQ till behåll från köp. Efter nio avslut var aktien oförändrad på nivån 17:60 kronor.

Makro:

Medan Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 55,4 i september, från 53,9 i augusti, sjönk motsvarande svenska index oväntat från 53,7 i augusti till 53,3 i september. Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker sig en uppgång till 54,3.

Euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till definitiva 52,2 i september jämfört med 50,7 föregående månad. Preliminärt utfall visade ett index på 52,1. Klockan 11 redovisas detaljhandelsstatistik från EMU för augusti.

Torsdagens statistik kring industriorder i USA under augusti har skjutits upp på grund av nedstängningen, och fredagens viktiga jobbrapport är definitivt i farozonen.

Däremot kommer ISM:s tjänste-PMI samt den veckovisa arbetslöshetsstatistiken publiceras på torsdagseftermiddagen.

USA:s president Barack Obama och ledare i kongressen möttes på onsdagen för första gången sedan nedstängningen av den statliga verksamheten inleddes, men utan tydliga resultat om att han kommit närmare en lösning.

"Presidenten upprepade återigen i dag att han inte kommer att förhandla", sade representanthusets talman, republikanen John Boehner, efter mötet.

Det blev uppenbart att ingen sida hade gjort eftergifter vid detta tillfälle, rapporterade Wall Street Journal.

På USA-börserna skedde viss återhämtning på onsdagskvällen, även om de stängde svagt ned. På torsdagsmorgonen hade dock USA-terminerna tappat svagt.

De öppna Asienbörserna har handlats i svagt positivt territorium under torsdagens handelssession, med stöd av det starka kinesiska tjänste-PMI:t för september.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?