Annons

Så blir börsen på torsdagen<br />

Stockholmsbörsen väntas komma att visa mindre förändringar när börsen slår upp dörrarna för handeln på torsdagen. Förhandeln i Stockholm indikerar en oregelbunden inledning på dagen med i stort sett oförändrade kurser enligt IG Markets noteringar.

Med en knapp halvtimma till öppning visade terminerna för de ledande Europabörserna på tecken för en oregelbunden öppning. Terminen över Londonbörsen var upp 0,2 procent och motsvarande siffra för Parisbörsen var +0,1 procent. I Frankfurt visade terminen på en oförändrad nivå.

Wall Street avslutade onsdagens handel något uppåt. Parterna i budgetförhandlingarna hade på tisdagen ännu inte nått fram till någon uppgörelse. Den delvisa nedstängningen går på torsdagen därmed in på sin tredje dag. USA:s president Barack Obama och ledamöter inom den amerikanska kongressen såg under onsdagen ut att närma sig en förhandling för att hitta en lösning, men ingen av sidorna ändrade sin politiska inställning.

Asienbörserna noterade högre kurser, men i Tokyo var däremot index i det närmaste oförändrat. I Shanghai och Seoul var börserna stängda.

Republikanernas ledare planerar att ta fram en åtgärd för att höja USA:s skuldtak redan nästa vecka. Planerna är en del av ett nytt förslag som även syftar till att tvinga president Barack Obama att förhandla om budgeten.

Bland de bolag som analytikerkåren har justerat upp sina prognoser mest för 2014 finns exempelvis Nokia, Securitas och SEB. De cykliska bolagen Hexagon och MTG befinner sig dock i en negativ vinstrevideringstrend.

Skanska har fått en tilläggsorder i USA värd cirka 780 miljoner kronor. Ordern avser tillkommande arbeten vid bygget av en forsknings- och utvecklingsfastighet.

Skistar presenterade sitt resultat för sommarperioden juni till augusti, vilket avslutar skidanläggningsföretagets brutna räkenskapsår. Utdelningen behölls oförändrad vid 2,50 kronor. Bokningsläget inför vintersäsongen är upp 1 procent i volym jämfört med motsvarande tidpunkt förra året. Efter en svag start under den långa och fina sommaren tog bokningen fart i mitten av september.

DNB har sänkt sin rekommendation för Stora Enso till behåll från tidigare köp. SEB Enskilda inleder bevakning av ÅF med en säljrekommendation och riktkursen 189 kronor. Vidare nedgraderar Nordea sin rekommendation för MQ till behåll från tidigare köp.

Nolato håller under dagen kapitalmarknadsdag i Stockholm. I rapportväg väntas Bergs Timber komma med sitt bokslut för det brutna räkenskapsåret 2012/2013 under eftermiddagen.

Under dagen presenteras statistik över inköpschefsindex för tjänster i september runtom i världen. Det finns chans för att den amerikanska statistiken uteblir på grund av den delvisa nedstängningen. Bland annat nya arbetssökande och industriorder är planerat att släppas vid sidan om amerikanskt inköpschefsindex för tjänster.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?