1515
Annons

Råvaror: Olja och guld ned<br />

Oljan handlas på lite lägre nivåer på torsdagen medan basmetallerna visar en lite blandad utveckling.

Vid klockan 7.15 handlas WTI-oljan 0:43 dollar lägre till 103:67 dollar per fat, medan Brent är 0:28 dollar till 108:91 dollar per fat.

På onsdagseftermiddagen visade data från USA:s energidepartement, DOE, att de amerikanska lagren av råolja steg 5,5 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News enkät väntades lagren ha stigit med 2,5 miljoner fat.

"Givet den uppgång vi såg tidigare, så har lite vinsthemtagningar satt in. Volymerna är små. En av drivkrafterna till den nedgång som vi har sett under de senaste veckorna är slutet på körsäsongen och att det inte finns tecken på att orkansäsongen tar fart i USA", sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

USA:s president Barack Obama och ledare i kongressen möttes under en timme på onsdagen, men utan tydliga resultat om att ha kommit närmare en lösning. Det blev uppenbart att ingen sida hade gjort eftergifter vid detta tillfälle.

Representanthusets talman, republikanen John Boehner, sade efter mötet att republikanerna fortsätter att vilja ha förändringar i sjukvårdslagen, Affordable Care Act (ACA), men att presidenten upprepat att han inte kommer att förhandla.

Barack Obama sade vid mötet att han bara kommer att förhandla med republikanerna när de väl godkänt finansiering för att öppna den statliga verksamheten igen och även en betydande höjning av skuldtaket, utan tillägg.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 1:361 mot euron, och dollarindex har sjunkit till 79,83 från 80,20. På makroagendan står nyanmälda arbetslösa och tjänste-PMI i USA.

Bland basmetallerna noteras kopparns tremånaderstermin 9 dollar lägre till 7.270 dollar per ton, medan aluminium är svagt upp.

"Oron över nedstängningen har överskuggat en nedgång i lagren. Den fysiska handeln har varit dämpad med ledigheten i Kina", sade Tetsu Emori på Astmax Asset Management till Bloomberg News.

Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 55,4 i september, jämfört med 53,9 föregående månad.

På ädelmetallmarknaden har guldet sjunkit 0,4 procent till 1:310 dollar per uns.

"Om budgetdödläget fortsätter in på nästa vecka så kan det börja påverka ekonomin negativt, och efterfrågan på en safe haven kommer att stötta guldet", sade Mark To på Wing Fung Financial Group till Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?