1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Euron vinner mark<br />

Europaräntor stiger på bred front i torsdagens förmiddagshandel, samtidigt som euron har fortsatt att stärkas mot dollarn efter att ECB-chefen Mario Draghi drog upp kursen på onsdagen. Fokus är fortsatt riktat mot den politiska situationen i USA.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras 5 punkter högre till 1,85 procent, medan den svenska motsvarigheten är upp 4 punkter till 2,54 procent.

I euroområdet publicerades definitiv statistik över tjänstesektorns inköpschefsindex, som blandade och gav beroende på vilket land man tittade på. EMU-index steg till 52,2 i september från 50,7 i augusti, medan förväntningarna låg på 52,1.

"Regionen är absolut inte utom fara ännu. Tillväxten fortsätter att bara vara måttlig. Euroområdets PMI tyder på att BNP skulle stiga med bara 0,2 procent under det tredje kvartalet, och den politiska instabiliteten som har rörts upp i Italien är en påminnelse om att det finns en hel del risker för att återhämtningen kan spåras ur", sade Chris Williamson, chefekonom vid Markit som redovisar statistiken, i en kommentar.

Italien överraskade rejält med en uppgång till 52,7 från 48,8 augusti. Det var första gången sedan maj 2011 som indexet noterades över 50, och högsta nivån sedan mars 2012. Enligt Bloomberg News enkät räknade analytiker med blygsam uppgång till 49,1.

Däremot kom Tyskland in lite sämre än väntat på 53,7, medan den preliminära rapporteringen pekade mot ett index på 54,4 för tjänstesektorn.

Vidare visade detaljhandeln en klart bättre försäljning än vad som var väntat under augusti. Försäljningen sjönk med 0,3 procent i årstakt, medan analytiker trodde på en nedgång om 1,5 procent.

På hemmaplan sjönk Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn till 53,3 i september från 53,7 föregående månad, sämre än väntade 54,3 enligt SME Direkts analytikerenkät.

Silf/Swedbank såg det som positivt att totalindexet befinner sig i tillväxtzonen för tredje månaden i rad, vilket indikerar en stabilisering.

"Att PMI tjänster ligger kvar över 50-strecket samtidigt som alla fyra ingående delindex noteras i tillväxtzonen är tecken på en fortsatt, om än långsam, återhämtning inom tjänstesektorn", skriver Silf/Swedbank.

Nordea noterar att tjänste-PMI har varit volatilt under det senaste året och därför är lite svårtolkat, men PMI har nu ändå legat över 50 under tre månader.

"Tillsammans med den förbättring som setts i KI-barometern för tjänstesektorn, så ser det ut som om tillväxten tar fart i sektorn. Med uppgången i industri-PMI ser det slutligen ut som om BNP-tillväxten får lite dragkraft", skriver Nordea i en kommentar.

Statistiken till trots, fokus är fortfarande riktat mot den politiska situationen i USA. Även om ingen lösning är i sikte, är det inga större marknadsreaktioner att tala om.

President Barack Obama och ledare i kongressen möttes under en timme på onsdagen, men utan tydliga resultat om att ha kommit närmare en lösning. Det blev uppenbart att ingen sida hade gjort eftergifter vid detta tillfälle.

Barack Obama upprepade vid mötet att han bara kommer att förhandla med republikanerna när de väl godkänt finansiering för att öppna den statliga verksamheten igen. Först då kan de förhandla om bredare policyfrågor.

Republikanernas talman i representanthuset, John Boehner, sade att Barack Obama hade "upprepat att han inte tänker förhandla".

"Vi har en delad regering. Demokraterna kontrollerar senaten, republikanerna kontrollerar representanthuset. Allt vi efterfrågar är en diskussion och rättvisa för det amerikanska folket beträffande Obamacare", sade John Boehner.

I en intervju med CNBC sade presidenten att investerare borde ta hotet om en möjlig betalningsinställelse på större allvar, sedan marknaden i stor utsträckning har skakat av sig oron.

"Den här gången tror jag att Wall Street borde vara oroade. När du har en situation där en part är villig att ställa in betalningarna av amerikanska obligationer har vi problem", sade han.

Morgan Stanley skriver i ett marknadsbrev att de tror att effekterna på fjärde kvartalets BNP från nedstängningen kommer att bli relativt små, men att det är avhängigt hur länge det varar. En uppskattning är att BNP dras ned med 0,15 procentenheter per vecka som nedstängningen varar.

"Vårt antagande har varit att nedstängningen kommer att vara under större delen av denna vecka, men det finns ingen garanti. De indirekta effekterna av en nedstängning är mycket svårare att bedöma. Hur företagen kommer att svara via minskade investeringar och hur hushållen svarar via lägre konsumtion kommer att bli avgörande och kraftigt påverkas av hur länge nedstängningen varar", skriver Morgan Stanley.

Även om nedstängningen har gett relativt milda avtryck på finansmarknaderna, drar sig ett annat problem allt närmare varje dag. Om inte republikanerna och demokraterna inom ett par veckor lyckas enas om att höja skuldtaket blir landet tvunget att ställa in betalningar med oanade konsekvenser.

Också i USA publiceras tjänste-PMI, som väntas ha sjunkit till 57,0 från 58,6 föregående månad. Dessutom kommer nyanmälda arbetslösa, som antas ha ökat med 10.000 till 315.000 förra veckan.

Däremot har torsdagens utfall över industriorder i USA i augusti skjutits upp på grund av nedstängningen, och fredagens viktiga jobbrapport ser också ut att ställas in tills vidare.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1,361 mot dollarn från 1,358 på onsdagseftermiddagen.

"Fokus är på USA och den pågående uppskjutningen vi ser i taperingförväntningarna, och det påverkar amerikanska räntor och dollarn. De finanspolitiska rackartygen i Washington innebär större potential för volatilitet och slagighet", sade Mike Jones, valutastrateg vid Bank of New Zealand, till Bloomberg News.

Kronan har i sin tur stärkts 2 öre till 6,35, medan den har stärkts 1 öre till 8,65 mot euron.

Torsdag kl 11.30 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:3516 (6:3721) Statsobl 2y 1,17 (1,17)
EUR/SEK 8:6473 (8:6554) Statsobl 10y 2,54 (2,50)
EUR/USD 1:3614 (1:3583) Räntegap/ty 69 (70)
US obl 10y 2,65 (2,60) Tysk obl 10y 1,85 (1,80)


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?