Annons

Räntor och valutor: <br />Euron vinner mark<br />

Europaräntor stiger på bred front i torsdagens förmiddagshandel, samtidigt som euron har fortsatt att stärkas mot dollarn efter att ECB-chefen Mario Draghi drog upp kursen på onsdagen. Fokus är fortsatt riktat mot den politiska situationen i USA.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras 5 punkter högre till 1,85 procent, medan den svenska motsvarigheten är upp 4 punkter till 2,54 procent.

I euroområdet publicerades definitiv statistik över tjänstesektorns inköpschefsindex, som blandade och gav beroende på vilket land man tittade på. EMU-index steg till 52,2 i september från 50,7 i augusti, medan förväntningarna låg på 52,1.

"Regionen är absolut inte utom fara ännu. Tillväxten fortsätter att bara vara måttlig. Euroområdets PMI tyder på att BNP skulle stiga med bara 0,2 procent under det tredje kvartalet, och den politiska instabiliteten som har rörts upp i Italien är en påminnelse om att det finns en hel del risker för att återhämtningen kan spåras ur", sade Chris Williamson, chefekonom vid Markit som redovisar statistiken, i en kommentar.

Italien överraskade rejält med en uppgång till 52,7 från 48,8 augusti. Det var första gången sedan maj 2011 som indexet noterades över 50, och högsta nivån sedan mars 2012. Enligt Bloomberg News enkät räknade analytiker med blygsam uppgång till 49,1.

Däremot kom Tyskland in lite sämre än väntat på 53,7, medan den preliminära rapporteringen pekade mot ett index på 54,4 för tjänstesektorn.

Vidare visade detaljhandeln en klart bättre försäljning än vad som var väntat under augusti. Försäljningen sjönk med 0,3 procent i årstakt, medan analytiker trodde på en nedgång om 1,5 procent.

På hemmaplan sjönk Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn till 53,3 i september från 53,7 föregående månad, sämre än väntade 54,3 enligt SME Direkts analytikerenkät.

Silf/Swedbank såg det som positivt att totalindexet befinner sig i tillväxtzonen för tredje månaden i rad, vilket indikerar en stabilisering.

"Att PMI tjänster ligger kvar över 50-strecket samtidigt som alla fyra ingående delindex noteras i tillväxtzonen är tecken på en fortsatt, om än långsam, återhämtning inom tjänstesektorn", skriver Silf/Swedbank.

Nordea noterar att tjänste-PMI har varit volatilt under det senaste året och därför är lite svårtolkat, men PMI har nu ändå legat över 50 under tre månader.

"Tillsammans med den förbättring som setts i KI-barometern för tjänstesektorn, så ser det ut som om tillväxten tar fart i sektorn. Med uppgången i industri-PMI ser det slutligen ut som om BNP-tillväxten får lite dragkraft", skriver Nordea i en kommentar.

Statistiken till trots, fokus är fortfarande riktat mot den politiska situationen i USA. Även om ingen lösning är i sikte, är det inga större marknadsreaktioner att tala om.

President Barack Obama och ledare i kongressen möttes under en timme på onsdagen, men utan tydliga resultat om att ha kommit närmare en lösning. Det blev uppenbart att ingen sida hade gjort eftergifter vid detta tillfälle.

Barack Obama upprepade vid mötet att han bara kommer att förhandla med republikanerna när de väl godkänt finansiering för att öppna den statliga verksamheten igen. Först då kan de förhandla om bredare policyfrågor.

Republikanernas talman i representanthuset, John Boehner, sade att Barack Obama hade "upprepat att han inte tänker förhandla".

"Vi har en delad regering. Demokraterna kontrollerar senaten, republikanerna kontrollerar representanthuset. Allt vi efterfrågar är en diskussion och rättvisa för det amerikanska folket beträffande Obamacare", sade John Boehner.

I en intervju med CNBC sade presidenten att investerare borde ta hotet om en möjlig betalningsinställelse på större allvar, sedan marknaden i stor utsträckning har skakat av sig oron.

"Den här gången tror jag att Wall Street borde vara oroade. När du har en situation där en part är villig att ställa in betalningarna av amerikanska obligationer har vi problem", sade han.

Morgan Stanley skriver i ett marknadsbrev att de tror att effekterna på fjärde kvartalets BNP från nedstängningen kommer att bli relativt små, men att det är avhängigt hur länge det varar. En uppskattning är att BNP dras ned med 0,15 procentenheter per vecka som nedstängningen varar.

"Vårt antagande har varit att nedstängningen kommer att vara under större delen av denna vecka, men det finns ingen garanti. De indirekta effekterna av en nedstängning är mycket svårare att bedöma. Hur företagen kommer att svara via minskade investeringar och hur hushållen svarar via lägre konsumtion kommer att bli avgörande och kraftigt påverkas av hur länge nedstängningen varar", skriver Morgan Stanley.

Även om nedstängningen har gett relativt milda avtryck på finansmarknaderna, drar sig ett annat problem allt närmare varje dag. Om inte republikanerna och demokraterna inom ett par veckor lyckas enas om att höja skuldtaket blir landet tvunget att ställa in betalningar med oanade konsekvenser.

Också i USA publiceras tjänste-PMI, som väntas ha sjunkit till 57,0 från 58,6 föregående månad. Dessutom kommer nyanmälda arbetslösa, som antas ha ökat med 10.000 till 315.000 förra veckan.

Däremot har torsdagens utfall över industriorder i USA i augusti skjutits upp på grund av nedstängningen, och fredagens viktiga jobbrapport ser också ut att ställas in tills vidare.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1,361 mot dollarn från 1,358 på onsdagseftermiddagen.

"Fokus är på USA och den pågående uppskjutningen vi ser i taperingförväntningarna, och det påverkar amerikanska räntor och dollarn. De finanspolitiska rackartygen i Washington innebär större potential för volatilitet och slagighet", sade Mike Jones, valutastrateg vid Bank of New Zealand, till Bloomberg News.

Kronan har i sin tur stärkts 2 öre till 6,35, medan den har stärkts 1 öre till 8,65 mot euron.

Torsdag kl 11.30 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:3516 (6:3721) Statsobl 2y 1,17 (1,17)
EUR/SEK 8:6473 (8:6554) Statsobl 10y 2,54 (2,50)
EUR/USD 1:3614 (1:3583) Räntegap/ty 69 (70)
US obl 10y 2,65 (2,60) Tysk obl 10y 1,85 (1,80)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?