Annons

Räntor och valutor: Amerikansk statistik dämpar räntorna<br />

De europeiska marknadsräntorna steg ett par punkter på torsdagens handel. Efter inledande klart högre nivåer mattades uppgångarna av efter att amerikansk tjänste-PMI kommit in sämre än väntat.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noterades vid svensk stängning till 1,81 procent, 1 punkt högre än vid samma tid på onsdagen. Den svenska motsvarigheten var 2 punkter högre till 2,52 procent.

Även i euroområdet publicerades definitiv statistik över tjänstesektorns inköpschefsindex, som blandade och gav beroende på vilket land man tittade på. EMU-index steg till 52,2 i september från 50,7 i augusti, medan förväntningarna låg på 52,1.

"Regionen är absolut inte utom fara ännu. Tillväxten fortsätter att bara vara måttlig. Euroområdets PMI tyder på att BNP skulle stiga med bara 0,2 procent under det tredje kvartalet, och den politiska instabiliteten som har rörts upp i Italien är en påminnelse om att det finns en hel del risker för att återhämtningen kan spåras ur", sade Chris Williamson, chefekonom vid Markit som redovisar statistiken, i en kommentar.

Italien överraskade rejält med en uppgång till 52,7 från 48,8 augusti. Det var första gången sedan maj 2011 som indexet noterades över 50, och högsta nivån sedan mars 2012. Enligt Bloomberg News enkät räknade analytiker med blygsam uppgång till 49,1.

Däremot kom Tyskland in lite sämre än väntat på 53,7, medan den preliminära rapporteringen pekade mot ett index på 54,4 för tjänstesektorn.

Vidare visade detaljhandeln en klart bättre försäljning än vad som var väntat under augusti. Försäljningen sjönk med 0,3 procent i årstakt, medan analytiker trodde på en nedgång om 1,5 procent.

"Det är bekvämt att se att vi ser en förbättring i hård data såväl som i mjuk data. Siffrorna ger ytterligare bevis på att den inhemska efterfrågan gradvis återhämtar sig inom euroområdet, vilket också signaleras av förtroendet bland företag och konsumenter", skrev Danske Bank i en kommentar.

I USA fortsätter delar av den statliga verksamheten att vara stängd, på grund av att republikanerna och demokraterna inte lyckats enas om hur man ska gå vidare i budgetfrågorna.

Republikaner såväl som demokrater har varit ute och svingat, där Barack Obama i en intervju med CNBC sade att finansmarknaderna bör vara oroade över utvecklingen, medan John Boehner fortsätter att påpeka att presidenten vägrar förhandla.

Men samtidigt som nedstängningarna fortsätter rör sig ett större problem att närmare. Det amerikanska skuldtaket måste höjas innan mitten av oktober för att USA inte ska behöva ställa in sina betalningar.

Det amerikanska finansdepartementet skrev i en rapport att en betalningsinställelse "har potential att bli katastrofal".

"Kreditmarknaderna kan stanna upp, värdet på dollarn kan rasa, amerikanska räntor kan rusa upp i skyn, och negativa spridningseffekter kan skölja över världen, och det kan bli en finansiell kris och recession som skulle bli ett eko av händelserna 2008 eller värre", skrev departementet.

Ändå verkar investerare än så länge inte alltför oroade över hur situationen ser ut.

"Vi tror att värsta scenariot undviks även denna gång och att ett avtal om att höja skuldtaket träffas i tid innan deadline, det vill säga helst innan nästa veckas utgång. I så fall bör större negativa effekter på tillväxt och finansiella marknader kunna undvikas", skrev SEB i ett marknadsbrev.

Efter lite oklarhet står det nu klart att det inte kommer att publiceras någon jobbrapport från USA på fredag, i spåren av nedstängningarna. Sedan innan är statistik över bostadsbyggande och industriorder uppskjutna.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan noterades vid den svenska stängningen till 2,61 procent, upp 1 punkt jämfört med samma tid på onsdagen.

Tidigare ränteuppgångar neutraliserades till stor del efter att ISM redovisade inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA, som kom in sämre än väntat. Indexet föll till 54,4 från 58,6, medan analytikerna räknade med ett 57,0.

Handelsbanken pekade dock på att även om index inte lyckades leva upp till förväntningarna visar det fortfarande starka tal.

"Därför tolkar vi utfallet som en indikation på stark tillväxt framöver. Återhämtningen på husmarknaden är nu väl förankrad och återhämtningen i huspriserna gör att allt fler bolånetagare kommer ut ur det negativa territoriet", skrev Handelsbanken.

Vidare redovisades jobbstatistik i form av nyanmälda arbetslösa, som återigen gav ett positivt besked om den amerikanska arbetsmarknaden. Antalet nyanmälda var i stort sett oförändrade på 308.000, att jämföra med analytikernas förväntningar som låg på 315.000.

"Nyanmälda arbetslösa har fallit till väldigt låga nivåer, vilket tyder på att sysselsättningstillväxten har tagit fart ordentligt (även om vi inte kommer att få reda på huruvida det är fallet innan nedstängningarna är lösta)", skrev RDQ Economics i en kommentar.

Enligt Deutsche Bank har bristen på annan statistik, i spåren av nedstängningarna, gjort dagens jobbstatistik än mer viktig. Faktumet att fortsätter att visa starka tal pekar mot en uppgång i nyanställningarna.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:361 från 1:358 vid svensk stängning på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?