1515
Annons

USA-börser: Statistik blev startskott för handeln<br />

På Wall Street har handeln inletts med uppgångar i dag. En hel drös med makrostatistik blev startskottet för dagen, och utöver det är det rapporter som gäller. Apples delårssiffror tillhör de som just nu granskas.

Dow Jones Industrial Average är klockan 15.27 upp med 0,3 procent till 15.616. På den bredare marknaden är S&P 500 upp med 0,3 procent till 1.767 och Nasdaq Composite stiger med 0,1 procent till 3.942.

Räntan på den tioåriga obligationen är oförändrad vid 2,52 procent samtidigt som trettioårsräntan stiger 1 punkt till 3,62 procent.

Marknaden har fått ta del av en rad siffror som indikerar hur den amerikanska ekonomin utvecklas.

Omsättningen i detaljhandeln steg med 3,6 procent under den tredje veckan i oktober jämfört med motsvarande vecka året innan, enligt Johnson Redbook index. Samtidigt backade den med 0,1 procent i september, vilket var snäppet sämre än väntat, enligt handelsdepartementet.

Industrilagren av osålda varor steg med 0,3 procent i augusti, vilket var i linje med förväntningarna.

Husprisindex i USA steg med 12,8 procent i augusti, jämfört med motsvarande månad året innan. Det var snäppet högre än väntade 12,4 procent.

Producentpriserna backade 0,1 procent i september, sämre än väntade +0,2 procent.

"En hög med svagare amerikansk statistik utgör något av en navigeringsutmaning då förväntningarna på Feds neddragningar av obligationsköpsprogrammet kryper längre in i framtiden, vilket förlänger dollarlivlinan för strukturellt svagare ekonomier, särskilt bland tillväxtmarknader", konstaterar Michael Kurtz, aktiestrateg vid Nomura, enligt CNBC.

I morgon kommer uttalanden från Federal Reserve som kan bringa ytterligare ljus över situationen. På agendan finns det penningpolitiska beskedet som släpps klockan 19.15 på onsdag.

Apple släppte sina delårssiffror till marknaden efter stängning i går kväll. Rapporten, som slog förväntningarna både gällande intäkter och resultat i det fjärde kvartalet, har dock inte fått något positivt mottagande på börsen. Aktien är ned 0,1 procent.

Sektorkollegan, tills D&S sålts till Microsoft, Nokia hade också en rapport som fick ett bra mottagande. Aktien stiger med 9,6 procent i New York.

Pfizers rapport var något mer blandad: resultatet var högre än väntat, men intäkterna nådde inte upp till förväntningarna. Bolaget snävade in sin vinstprognos för helåret, och analytikerna ligger i mitten av intervallet. Aktien stiger 1,4 procent.

Motortillverkaren Cummins lämnade en svag rapport där resultatet missade analytikernas förväntningar. Bolaget sänker också prognoserna för intäkter och resultat för helåret 2013. Rapporten får ett surt mottagande och aktien faller med 8,5 procent.

Paccar sänkte i samband med delårsrapporten sin marknadsprognos för Nordamerika och spår nu en total försäljning på 205.000 till 215.000 tunga lastbilar i återförsäljarleden under 2013. Tidigare prognos var 210.000 till 230.000 fordon. Aktien är ned 3,4 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?