1515

Stockholmsbörsen: <br />Pessimistiskt inför öppningen<br />

Terminerna för de ledande europeiska handelsplatserna drog svagt nedåt inför tisdagens öppning. Stockholmsbörsen stängde något lägre på nivån 1.288,4 på måndagen. På rapportfronten har Alfa Laval, Swedish Match och Saab samtliga rapporterat på tisdagsmorgonen.

"Börserna befinner sig i en rekyl nedåt till följd av den senaste tidens goda riskvilja. Stockholmsbörsens OMXS30 pendlar just nu inom intervallet 1283 till 1302 och så länge vi inte får se ett stängningsbrott under 1283 arbetar vi efter scenariot att detta bara är en andhämtningspaus inför en ny uppgångssekvens. Men detta scenario skulle alltså raseras vid en stängning under 1283, vilket just nu ger ett bra risk/reward-läge för köpta positioner", skriver Michael Canborn, marknadsanalytiker på IG, i tisdagens morgonbrev.

Kring klockan 8.35 var terminerna för franska CAC 40, tyska DAX, brittiska FTSE 100 och regionala Euro Stoxx 50 samtliga från oförändrat till 0,2 procent lägre.

Decemberterminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen drog också svagt nedåt på tisdagsmorgonen.

Swedish Match rörelseresultat krympte något mer än väntat från året före när marginalen sjönk mer än väntat i SME Direkts analytikerenkät. Tobaksbolaget upprepade i rapporten att rörelseresultatet från produktområdet Snus för helåret 2013 kommer att vara lägre än under 2012.

Alfa Lavals omsättning, rörelseresultat och orderingång hamnade samtliga ett par procent under snittprognosen i SME Direkts analytikerenkät. Main First och Credit Suisse spår båda ett par procents kurstapp för Alfa Laval i spåren av rapporten och även Exane BNP Paribas mäklardesk räknar med viss nedgång (-1 procent) för aktien.

Main First räknar även med ett par procents tapp för Saab, som redovisade ett 16 procent starkare rörelseresultat än väntat, trots att försäljningen var 4 procent lägre än väntat. Rörelsemarginalen om 5,6 procent var 0,9 procentenheter högre än SME-konsensus. Orderingången minskade dock mer än väntat från året före och kom in 6 procent under konsensusprognosen.

Lindabs rapport var överlag något klenare i jämförelse med analytikersnittet i SME Direkts enkät.

Kring lunchtid ska Nokia rapportera. Credit Suisse och RBC räknar båda med visst tapp (-1 procent) för telekomaktien inför rapporten i spåren av aktiens utveckling under måndagskvällens amerikanska handel.

Africa Oil har slutfört den riktade emissionen som aviserades den 16 oktober. Emissionen inbringade den avsedda summan, 450 miljoner dollar. 56,5 miljoner aktier såldes till en kurs om 51:75 kronor per aktie.

Nomura har upptagit bevakning av Volvo med rekommendationen neutral och riktkursen 85 kronor.

I fokus på makrofronten ligger i första hand amerikansk statistik, med detaljhandel i september som huvudnummer. Från USA kommer även hushållens konfidensindikator i oktober, som mot bakgrund av den statliga nedstängningen väntas ha tagit ett rejält kliv nedåt. På den fylliga USA-agendan återfinns även S&P/Case-Shiller husprisindex i augusti, september-PPI samt lager av osålda varor i augusti.

Den europeiska agendan är desto tunnare, med de franska hushållens konfidensindikator i oktober som en av få hållpunkter medan SCB publicerar AKU för det tredje kvartalet.

På tisdagen inleder vidare Federal Reserve sitt tvådagarsmöte, med policybesked på onsdagskvällen.

På centralbanksfronten tillförde Kinas centralbank, PBOC, på tisdagen för första gången på två veckor pengar till det finansiella systemet genom omvända repor. Totalt tillförde PBOC det finansiella systemet motsvarande 13 miljarder dollar.

PBOC hade sedan den 17 oktober inte genomfört några repor, efter att de föregående tre månaderna ha gjort två operationer i veckan. Trots åtgärden steg kinesiska penningmarknadsräntor, vilket enligt handlare berodde på att repan var så liten. Vidare backade Kinabörserna klart.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?