Annons

Råvaror: Oljan faller<br />

Oljan och basmetallerna handlas på lite lägre nivåer under tisdagsmorgonen, medan guldet är något upp.

Vid klockan 8.35 handlas WTI-oljan 0,33 dollar lägre till 98,35 dollar per fat, medan Brent samtidigt är 0,53 dollar lägre på 109,08 dollar per fat.

"Lageruppbyggnaden i USA spelar en större roll för vad som händer på marknaden. Spreaden mellan WTI och Brent börjar att tryckas ut och det har att göra med vad som sker i Libyen", sade Jonathan Barratt på Barrat's Bulletin till Bloomberg News.

Goldman Sachs har sänkt sitt estimat för produktionen från Opec-länderna, med hänvisning till utbudsbegränsningar i Libyen, rapporterar Bloomberg News. De sänkte sin prognos för utbudet med 190.000 fat per dag men behöll sin prognos för priset på Brent på 110 dollar per fat i närtid.

Brent steg betydligt på måndagen i spåren av uppgifter om att produktionen har halverats på grund av protester. Produktionen i landet, som har Afrikas största oljereserver, föll i september till den lägsta nivån inom Opec enligt data som sammanställts av Bloomberg News.

Det statliga National Oil uppgav på måndagen att produktionen i landet minskade till 250.000 till 300.000 fat per dag då Tuareg-minoriteten protesterat och krävt större erkännande, vilket hindrat produktionen vid oljefältet Al-Sharara. Oljeminister Abdulbari Al-Arusi uppgav dock att oljeproduktionen väntas återupptas under det närmaste dygnet.

Det statligt ägda libyska oljebolaget National Oil Corp meddelade under måndagen oljeproduktionen i Libyen minskat till 250.000 fat olja om dagen på grund av strejker, enligt Bloomberg.

American Petroleum Institute, API, rapporterar på tisdagskvällen lagerdata för USA.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 15.30 på onsdagen. Då räknar analytikerna med att oljelagren ska ha stigit med 2,1 miljoner fat, medan bensinlagren bedöms ha stigit med 0,03 miljoner fat och destillatlagren spås ha sjunkit med 0,3 miljoner fat.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något till 1,378 mot euron. På makroagendan står bland annat detaljhandel och hushållens konfidensindikator i USA.

Bland basmetallerna har koppar sjunkit 10 dollar till 7.180 dollar per ton, medan zink och nickel är 5 respektive 10 dollar ned.

"Marknaden fokuserar på ekonomiska data i USA senare i dag, och bevakar noga Feds policymöte i dag och i morgon. Nedsidan är begränsad på grund av sjunkande LME-lager och förväntningar om att Fed kommer att behålla stimulanserna", sade Hiroyuki Kikukawa på Nihon Unicom till Bloomberg News.

Penningmarknadsräntorna i Kina har åter stigit trots en ansats från centralbanken att tillföra likviditet på tisdagen.

Bland ädelmetallerna är guldet cirka 1 dollar högre till 1.354 dollar per uns, medan silverpriset är 0,04 dollar upp till 22,55 dollar per uns.

"Handel är tunn då investerare inväntar vad Fed kan komma att säga om kvantitativa lättnader och timingen i minskningen av stimulanser", sade Wang Xiaoli på CITICS Futures till Bloomberg News.

Noteringar klockan 8.35:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:33 USD 98:35
Brent, första termin -0:53 USD 109:08
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -10 USD 7.180
Zink -5 USD 1.963
Aluminium +1 USD 1.896
Nickel -10 USD 14.580
Bly -6 USD 2.207
Tenn +50 USD 23.225
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +1:01 USD 1.353:66
Silver +0:04 USD 22:55


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?