1515
Annons

Råvaror: Oljan faller<br />

Oljan och basmetallerna handlas på lite lägre nivåer under tisdagsmorgonen, medan guldet är något upp.

Vid klockan 8.35 handlas WTI-oljan 0,33 dollar lägre till 98,35 dollar per fat, medan Brent samtidigt är 0,53 dollar lägre på 109,08 dollar per fat.

"Lageruppbyggnaden i USA spelar en större roll för vad som händer på marknaden. Spreaden mellan WTI och Brent börjar att tryckas ut och det har att göra med vad som sker i Libyen", sade Jonathan Barratt på Barrat's Bulletin till Bloomberg News.

Goldman Sachs har sänkt sitt estimat för produktionen från Opec-länderna, med hänvisning till utbudsbegränsningar i Libyen, rapporterar Bloomberg News. De sänkte sin prognos för utbudet med 190.000 fat per dag men behöll sin prognos för priset på Brent på 110 dollar per fat i närtid.

Brent steg betydligt på måndagen i spåren av uppgifter om att produktionen har halverats på grund av protester. Produktionen i landet, som har Afrikas största oljereserver, föll i september till den lägsta nivån inom Opec enligt data som sammanställts av Bloomberg News.

Det statliga National Oil uppgav på måndagen att produktionen i landet minskade till 250.000 till 300.000 fat per dag då Tuareg-minoriteten protesterat och krävt större erkännande, vilket hindrat produktionen vid oljefältet Al-Sharara. Oljeminister Abdulbari Al-Arusi uppgav dock att oljeproduktionen väntas återupptas under det närmaste dygnet.

Det statligt ägda libyska oljebolaget National Oil Corp meddelade under måndagen oljeproduktionen i Libyen minskat till 250.000 fat olja om dagen på grund av strejker, enligt Bloomberg.

American Petroleum Institute, API, rapporterar på tisdagskvällen lagerdata för USA.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 15.30 på onsdagen. Då räknar analytikerna med att oljelagren ska ha stigit med 2,1 miljoner fat, medan bensinlagren bedöms ha stigit med 0,03 miljoner fat och destillatlagren spås ha sjunkit med 0,3 miljoner fat.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något till 1,378 mot euron. På makroagendan står bland annat detaljhandel och hushållens konfidensindikator i USA.

Bland basmetallerna har koppar sjunkit 10 dollar till 7.180 dollar per ton, medan zink och nickel är 5 respektive 10 dollar ned.

"Marknaden fokuserar på ekonomiska data i USA senare i dag, och bevakar noga Feds policymöte i dag och i morgon. Nedsidan är begränsad på grund av sjunkande LME-lager och förväntningar om att Fed kommer att behålla stimulanserna", sade Hiroyuki Kikukawa på Nihon Unicom till Bloomberg News.

Penningmarknadsräntorna i Kina har åter stigit trots en ansats från centralbanken att tillföra likviditet på tisdagen.

Bland ädelmetallerna är guldet cirka 1 dollar högre till 1.354 dollar per uns, medan silverpriset är 0,04 dollar upp till 22,55 dollar per uns.

"Handel är tunn då investerare inväntar vad Fed kan komma att säga om kvantitativa lättnader och timingen i minskningen av stimulanser", sade Wang Xiaoli på CITICS Futures till Bloomberg News.

Noteringar klockan 8.35:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:33 USD 98:35
Brent, första termin -0:53 USD 109:08
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -10 USD 7.180
Zink -5 USD 1.963
Aluminium +1 USD 1.896
Nickel -10 USD 14.580
Bly -6 USD 2.207
Tenn +50 USD 23.225
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +1:01 USD 1.353:66
Silver +0:04 USD 22:55


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?