Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar<br />

Europaräntorna visar små rörelser på tisdagens förmiddagshandel, likaså gör de stora världsvalutorna. Förmiddagens makroagenda var tunn och marknaden får vänta till eftermiddagen innan några större publiceringar av intresse redovisas.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras oförändrad till 1,74 procent, medan den svenska motsvarigheten sjunker 1 punkt till 2,30 procent.

Förmiddagens makroagenda var tunn. I Sverige inkom statistik från SCB som visade att antalet sysselsatta steg med 51.000 personer under det tredje kvartalet, jämfört med samma kvartal i fjol. Arbetslösheten uppgick till 7,4 procent under kvartalet.

Samtidigt uppgick andelen sysselsatta i befolkningen (sysselsättningsgraden) till 66,8 procent.

Moody's publicerade på tisdagen en rapport om Sverige, där de skrev att kreditbetyget på Aaa, med stabila utsikter, främst får stöd av landets höga välståndsnivå och stabila tillväxtutsikter med en uthållig och diversifierad ekonomi under 2013-2014. Dessa faktorer stöttas också av en väntad återhämtning i inhemsk efterfrågan och fortsatt tillväxt i varu- och tjänsteexporten.

Ute i Europa visade en italiensk växelemission fortsatta räntenedgångar. Italien sålde 8,0 miljarder euro sexmånadersväxlar till en ränta på 0,629 procent. Vid förra emissionen, den 26 september, blev räntan 0,781 procent.

På valutamarknaden handlas dollarn i stort sett stabilt runt 1,377 mot euron och visar små rörelser även mot yenen.

De senaste veckorna har dollarn försvagats betydligt mot dollarn, en utveckling som har drivits av förväntningar om att Fed kommer att bibehålla en oförändrad penningpolitik snarare än att strama åt tillgångsköpen. Fed meddelar sitt räntebesked på onsdag, där inget spektakulärt väntas.

"Investerare räknar med en duvaktig ton från Fed och det är mer eller mindre inprisat. Folk drar ned på dollarpositionerna något inför Fed, men volymerna är låga - åtminstone 20-30 procent lägre än normalt", sade Alvin Tan, valutastrateg vid Societe Generale till Reuters.

Enligt en enkät genomförd av Bloomberg News räknar ekonomer med att Fed kommer att besluta om en nedtrappning av tillgångsköpen först vid mötet den 18-19 mars.

Kronan har försvagats 2 öre till 6,37 mot dollarn och 2 öre till 8,77 mot euron, från måndagens stängning.

Annars har fokus delvis legat på de strama likviditetsförhållandena i Kina, med medföljande stigande marknadsräntor i landet.

Men Kinas centralbank, PBOC, tillförde på tisdagen för första gången på två veckor likviditet till det finansiella systemet, totalt 13 miljarder dollar. PBOC har de senaste veckorna avstått från att tillföra likviditet, trots att penningmarknadsräntorna stigit kraftigt. Nattens åtgärd lyckades dock inte mildra de finansiella spänningarna utan penningmarknadsräntorna steg till den högsta nivån sedan i juli samtidigt som börserna sjönk.

"PBOC:s injektion var liten och inte tillräcklig för att täcka det säsongsmässiga behovet av pengar i månadsslutet", sade en handlare i Shanghai till Reuters.

En anonym företrädare för PBOC sade till Reuters likviditeten fortsätter att vara riklig. Centralbanken kommer att hålla sina kortsiktiga penningmarknadsoperationer i stort sett oförändrade i år.

Till eftermiddagen kommer en diger amerikansk statistikskörd, med detaljhandel i september som huvudnummer. Statistiken är försenad, på grund av de tidigare statliga nedstängningarna.

Svag bilförsäljning och sjunkande bensinpriser väntas ha dragit ned försäljningen, som enligt Bloomberg News enkät spås ha varit oförändrad från i augusti. Exklusive bilar och bensin räknar analytikerna dock en bättre utveckling, +0,4 procent.

Från USA kommer även hushållens konfidensindikator i oktober, som mot bakgrund av den statliga nedstängningen väntas ha tagit ett rejält kliv ned till 75,0 i oktober från 79,7 i september. På den fylliga USA-agendan återfinns även S&P/Case-Shiller husprisindex i augusti, september-PPI samt lager av osålda varor i augusti.

Noteringar 11.25
USD/SEK 2,814583 (6:3488) Statsobl 2y 1,02 -1,03
EUR/SEK 5,680556 (8:7507) Statsobl 10y 2,3 -2,31
EUR/USD 2,657639 (1:3784) Räntegap/ty 55 -57
US obl 10y 2,51 -2,5 Tysk obl 10y 1,74 -1,74


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?