1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Dollarn visar stabilitet<br />

Statsobligationsräntorna i USA har stigit ett par punkter under natten samtidigt som dollarn visar rätt blygsamma förändringar mot euron och yenen, i väntan på Federal Reserves räntebesked på onsdagen. Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har är upp 2 punkter till 2,52 procent.

USA-börserna visade små förändringar på båda sidor nollstrecket på måndagskvällen medan det är entydigt ned i Asien nu under natten. Att Kinas centralbank tillförde likviditet lyckades inte mer än högst tillfälligt ingjuta hopp i marknaderna.

Centralbanken, PBOC, tillförde på tisdagen för första gången på två veckor pengar till det finansiella systemet genom omvända repor på totalt 13 miljarder dollar.

Detta lyckades dock inte mildra de finansiella spänningarna utan de kinesiska penningmarknadsräntorna steg till den högsta nivån sedan i juli samtidigt som börserna sjunker med resten av Asien.

"Omfattningen var väldigt liten och det handlade mer om att försöka ingjuta förtroende på marknaden. Vi tror fortfarande att räntorna kommer att komma ned snabbt efter månadsskiftet, efter åtstramningen i juni har de stora bankerna blivit mycket försiktiga med att utlåning", sade Guo Caomin, räntestrateg vid Industrial Bank i Shanghai, till Bloomberg News.

PBOC hade sedan den 17 oktober inte genomfört några repor, efter att de föregående tre månaderna ha gjort två operationer i veckan.

Japansk statistik under natten visade på ett oväntat bra drag i detaljhandeln och hushållskonsumtionen i september.

Detaljhandelns försäljning ökade 3,1 procent i årstakt i september, analytiker i Bloomberg News enkät hade räknat med en ökning med 1,8 procent.

Samtidigt steg de japanska hushållens konsumtion 3,7 procent i årstakt i september, väntat här en uppgång med 0,5 procent.

Den japanska arbetslösheten sjönk, precis som väntat, till 4,0 procent i september från 4,1 procent i augusti.

Japanska marknadsräntor visar små förändringar, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt ned till 0,61 procent.

Jerry Schiff, chef för IMF:s delegation i Japan, sade att IMF för tillfället inte bedömer att Bank of Japan måste göra någonting annorlunda mot vad de redan gör.

"De annonserade enorm penningpolitisk ackommodation och även om de kanske inte rör sig så snabbt så rör sig både inflation och inflationsförväntningar i rätt riktning", sade han.

Under natten sade Australiens centralbankschef Glenn Stevens att Australiendollarn någon gång i framtiden lär "försvagas betydligt" från dagens nivå, som inte har stöd av relativa kostnader eller produktivitet.

"Valutamarknaden är kanske ett annat område där investerare bör akta sig. Det verkar ganska troligt att Australiendollarn någon gång i framtiden kommer att vara betydligt svagare än i dag", sade han

Australiendollarn försvagades också på fred front efter hans uttalande.

Dollarn noterar små förändringar mot euron och har tappat en aning mot yenen.

Kronan handlas också ganska stabilt mot dollarn och euron, från måndagens stängning.

Marknadens fokus på tisdagen ligger i första hand på amerikansk statistik, med detaljhandel i september som huvudnummer. Svag bilförsäljning och sjunkande bensinpriser väntas ha dragit ned försäljningen, som enligt Bloomberg News enkät spås ha varit oförändrad från i augusti. Exklusive bilar och bensin räknar analytikerna dock en bättre utveckling, +0,5 procent.

Från USA kommer även hushållens konfidensindikator i oktober, som mot bakgrund av den statliga nedstängningen väntas ha tagit ett rejält kliv ned till 75,0 i oktober från 79,7 i september. På den fylliga USA-agendan återfinns även S&P/Case-Shiller husprisindex i augusti, september-PPI samt lager av osålda varor i augusti

Den europeiska agendan är desto tunnare, med de franska hushållens konfidensindikator i oktober som en av få hållpunkter. Här hemma kommer SCB med AKU för det tredje kvartalet.

Tisdag 6.20 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 6:3546 (6:3488) EUR/USD 1:3777 (1:3784)
EUR/SEK 8:7550 (8:7507) USD/JPY 97:51 (97:66)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,61 (0,62)
Ty obl 2 0,19 (0,18) Ty obl 10 1,75 (1,74)
US obl 2 0,32 (0,30) US obl 10 2,52 (2,50)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?