ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

FP vill ha skattesubventionerat bosparande

  • Foto: Hasse Holmberg / TT
Sänk reavinstbeskattningen och inför ett nytt skattesubventionerat bosparande. Det föreslår Folkpartiets bostadspolitiska arbetsgrupp, som haft i uppdrag att vässa partiets bostadspolitik inför nästa mandatperiod.

Larmrapporterna om ökad bostadsbrist och rekordlågt byggande duggar allt tätare. Folkpartiets bostadspolitiska talesperson Nina Lundström pekar ut bostadsfrågan som en av de viktigaste frågorna inför valet nästa år.

”Regeringen har gjort många viktiga insatser, men jag tycker att det finns mer att göra. När bostadspolitiken inte fungerar är det tillväxthämmande”, säger hon till di.se.

Nina Lundström har lett Folkpartiets bostadspolitiska arbetsgrupp, som tillsattes för snart ett år sedan. I en intern rapport som överlämnats till partisekreteraren argumenterar arbetsgruppen för ett nytt skattesubventionerat bosparande.

”Vi har valt att luta oss mot den modell som finns för pensionssparande. Det är en enkel modell som är begriplig för konsumenterna”, säger Nina Lundström.

Skattesubventionerat bosparande finns redan i flera andra länder, däribland Norge och Australien, och har tidigare förts fram av Centerpartiet och Kristdemokraterna. Även HSB och Riksbyggen har lyft fram idén.

Di.se har dock rapporterat att både Moderaterna och Socialdemokraterna är skeptiska.

”Våra skäl till det här är att förebygga för hög skuldsättning. Vi tror att det skickar en stark signal om att sparande är viktigt. Vi tror också att det kan underlätta för mindre kapitalstarka hushåll”, säger Nina Lundström.

Arbetsgruppen lyfter även fram problem med den så kallade flyttskatten. Skatten, som betalas vid försäljning, höjdes från 20 till 22 procent när regeringen avskaffade den gamla fastighetsskatten. Samtidigt infördes en uppskovsränta på 0,5 procent, för den som väljer att skjuta upp skatten.

”Vi anser att skatten hämmar rörligheten, äldre som sitter i stora bostäder tycker inte att det är värt att flytta. Sedan vill vi lyfta fram möjligheten att gå in i ett nytt boende med sänkt skuldsättning. Ambitionen bör vara att komma ned under 20 procent”, säger Nina Lundström, som även vill se över uppskovsreglerna.

Arbetsgruppen har också tittat på bolånetaket, som anger att nya lån inte får överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde.

”Vi är bekymrade över att många har så svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, men tycker ändå att bolånetaket ska finnas kvar”, säger Nina Lundström och hänvisar till hushållens höga skuldsättning.

Folkpartiets arbetsgrupp vill behålla dagens ränteavdrag och säger nej till ett skarpt amorteringskrav, som diskuterats flitigt på senare tid.

”Vi tror inte på tvingande regler, behoven ser väldigt olika ut. Vi har inte lyckats hitta en modell med amorteringskrav som fungerar för alla olika hushåll”, säger Nina Lundström.

Arbetsgruppens slutsatser ska ligga till grund för partiets bostadspolitik inför nästa mandatperiod och behandlas av den nya partistyrelsen, som utses vid Folkpartiets landsmöte i Västerås den 14-17 november.

Tyck till