1515
Annons

Europabörser: BP-rapport bränsle för kursuppgång

De ledande börserna i Europa avslutade tisdagen lätt stigande. Under dagen anlände ett batteri delårsrapporter. Den brittiska oljejätten BP gick i täten för uppgången efter att ha rapporterat ett resultat som gladde investerarna.

Även Nokia ringde in ett bättre resultat än vad som väntats. Desto sämre gick det för UBS som noterades ned efter att bolaget tillkännagivit ett resultat för delåret som mottagits negativt av marknaden. I övrigt hade investerarkollektivet i Europa blickarna vända mot Fed-mötet i USA.

British Petroleum, BP, avslutade dagen 5,7 procent högre i London på en kvartalsrapport som innehöll besked om en höjning av kvartalsutdelningen med 5,6 procent. Olje- och gasjättens justerade resultat på 3,7 miljarder dollar för det tredje kvartalet överträffade dessutom Bloombergs analytikerkonsensus vid 3,36 miljarder dollar.

Nokia avancerade 8,6 procent i Helsingfors efter att man lämnat en delårsrapport som beskrevs som bra av analytiker, där speciellt utsikterna för Nokia Solutions and Networks, NSN, för det fjärde kvartalet togs emot positivt. Nokia räknar med att NSN presterar en rörelsemarginal på +12 procent i det fjärde kvartalet, plus/minus fyra procentenheter. Väntat var +9,0 procent enligt SIX Market Estimates. NSN är den viktigaste delen som är kvar i bolaget när mobiltelefonverksamheten sålts till Microsoft.

I segmentet bank hade schweiziska UBS det motigt. Banken skjuter nu upp det tidigare målet om att nå en avkastning på eget kapital om 15 procent till år 2015 med minst ett år, detta på grund av att schweiziska bankregleringsmyndigheter tvingat banken att hålla mer reserver för framtida bötesbelopp. Aktien tappade 7,7 procent.

UBS rapporterade samtidigt ett nettoresultat på 577 miljoner schweizerfranc för det tredje kvartalet 2013, något över förväntade 569 miljoner, enligt Dow Jones Newswires. UBS varnar för möjlig påverkan på fjärde kvartalets kundaktivitet från de olösta problemen med europeiska länders statsskulder, Europas banksystem samt USA:s finans- och penningpolitiska utmaningar. Vidare guidar man inför helåret 2014 för förhöjda kostnader på grund av rättsprocesser och förändrad bankreglering.

En annan bank som rapporterade var Deutsche Bank som paradoxalt nog steg med 0,9 procent, trots att den tyska storbankens redovisat ett resultat före skatt på 18 miljoner euro i det tredje kvartalet, vilket var långt under förväntade 521 miljoner euro, enligt Dow Jones Newswires. Resultatet belastades av 1,2 miljarder euro i kostnader från stämningar mot banken. Räntenettot på 3,64 miljarder euro var något under väntade 3,76 miljarder.

Den brittiska försäkringsjätten Lloyds redovisade på tisdagen en stor förlust för det tredje kvartalet. Aktien sjönk 2,0 procent i London.

På makrofronten "Fed-mötet är i fokus och det är sannolikt att kommittén (den amerikanska centralbankens penningpolitiska kommitté FOMC, SIX anm) kommer att se att de svaga amerikanska makroutfallen inte ger stöd för en nedtrappning under 2013 (av Feds stimulerande stats- och bolåneobligationsköp i marknaden, SIX anm)", kommenterar B Capitals Genevé-baserade förvaltare Lorne Baring för Bloomberg.

Under eftermiddagen har även viktig amerikansk statistik avseende amerikanska konsumenternas förtroende för privatekonomin redovisats som sjönk till 71,2 i oktober. Analytiker hade väntat sig ett utfall om 75,0. Detaljhandelsutfallet steg med 3,6 procent under den tredje veckan i oktober jämfört med motsvarande vecka året innan. Husprisindex i USA steg med 12,8 procent i augusti, jämfört med samma månad året innan. Det var snäppet högre än väntade 12,4 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?