Annons

Europabörser: BP-rapport bränsle för kursuppgång

De ledande börserna i Europa avslutade tisdagen lätt stigande. Under dagen anlände ett batteri delårsrapporter. Den brittiska oljejätten BP gick i täten för uppgången efter att ha rapporterat ett resultat som gladde investerarna.

Även Nokia ringde in ett bättre resultat än vad som väntats. Desto sämre gick det för UBS som noterades ned efter att bolaget tillkännagivit ett resultat för delåret som mottagits negativt av marknaden. I övrigt hade investerarkollektivet i Europa blickarna vända mot Fed-mötet i USA.

British Petroleum, BP, avslutade dagen 5,7 procent högre i London på en kvartalsrapport som innehöll besked om en höjning av kvartalsutdelningen med 5,6 procent. Olje- och gasjättens justerade resultat på 3,7 miljarder dollar för det tredje kvartalet överträffade dessutom Bloombergs analytikerkonsensus vid 3,36 miljarder dollar.

Nokia avancerade 8,6 procent i Helsingfors efter att man lämnat en delårsrapport som beskrevs som bra av analytiker, där speciellt utsikterna för Nokia Solutions and Networks, NSN, för det fjärde kvartalet togs emot positivt. Nokia räknar med att NSN presterar en rörelsemarginal på +12 procent i det fjärde kvartalet, plus/minus fyra procentenheter. Väntat var +9,0 procent enligt SIX Market Estimates. NSN är den viktigaste delen som är kvar i bolaget när mobiltelefonverksamheten sålts till Microsoft.

I segmentet bank hade schweiziska UBS det motigt. Banken skjuter nu upp det tidigare målet om att nå en avkastning på eget kapital om 15 procent till år 2015 med minst ett år, detta på grund av att schweiziska bankregleringsmyndigheter tvingat banken att hålla mer reserver för framtida bötesbelopp. Aktien tappade 7,7 procent.

UBS rapporterade samtidigt ett nettoresultat på 577 miljoner schweizerfranc för det tredje kvartalet 2013, något över förväntade 569 miljoner, enligt Dow Jones Newswires. UBS varnar för möjlig påverkan på fjärde kvartalets kundaktivitet från de olösta problemen med europeiska länders statsskulder, Europas banksystem samt USA:s finans- och penningpolitiska utmaningar. Vidare guidar man inför helåret 2014 för förhöjda kostnader på grund av rättsprocesser och förändrad bankreglering.

En annan bank som rapporterade var Deutsche Bank som paradoxalt nog steg med 0,9 procent, trots att den tyska storbankens redovisat ett resultat före skatt på 18 miljoner euro i det tredje kvartalet, vilket var långt under förväntade 521 miljoner euro, enligt Dow Jones Newswires. Resultatet belastades av 1,2 miljarder euro i kostnader från stämningar mot banken. Räntenettot på 3,64 miljarder euro var något under väntade 3,76 miljarder.

Den brittiska försäkringsjätten Lloyds redovisade på tisdagen en stor förlust för det tredje kvartalet. Aktien sjönk 2,0 procent i London.

På makrofronten "Fed-mötet är i fokus och det är sannolikt att kommittén (den amerikanska centralbankens penningpolitiska kommitté FOMC, SIX anm) kommer att se att de svaga amerikanska makroutfallen inte ger stöd för en nedtrappning under 2013 (av Feds stimulerande stats- och bolåneobligationsköp i marknaden, SIX anm)", kommenterar B Capitals Genevé-baserade förvaltare Lorne Baring för Bloomberg.

Under eftermiddagen har även viktig amerikansk statistik avseende amerikanska konsumenternas förtroende för privatekonomin redovisats som sjönk till 71,2 i oktober. Analytiker hade väntat sig ett utfall om 75,0. Detaljhandelsutfallet steg med 3,6 procent under den tredje veckan i oktober jämfört med motsvarande vecka året innan. Husprisindex i USA steg med 12,8 procent i augusti, jämfört med samma månad året innan. Det var snäppet högre än väntade 12,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?