Annons

Stockholmsbörsen: Volvo tar mer stryk<br />

Indexrörelsen var svagt negativ i Stockholm, strax efter lunch på måndagen, i likhet med den allmänna börsutvecklingen i Europa. Assa Abloy steg efter att ha redovisat siffror för det tredje kvartalet medan Volvo fortsatte att backa efter fredagens klena rapport.
Foto:Michael Probst

"Hittills inkomna rapporter har överlag varit ungefär som vi förväntat oss, undantaget besvikelser från Volvo och Husqvarna. Starka konjunktursignaler har ännu inte riktigt hunnit fortplanta sig i verkstadsbolagens resultat men lägger grunden för ett bra fjärde kvartal. En del investerare har dock legat positionerade för en konjunkturvändning redan nu inom industri medan bankerna levererade överraskande starkt under det tredje kvartalet. Det har medfört viss rotation från industri till finans", säger Henrik Moberg, aktiestrateg på Danske Bank, till nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.25 var OMXS30 0,3 procent lägre till nivån 1.287. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då 5,2 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna var samtidigt från 0,1 till 0,7 procent lägre.

Volvo B var svagast presterande aktie inom storbolagsindexet med cirka 4 procents kurstapp. Fordonssektorn gick allmänt svagt i Europa och Scania backade 1,3 procent. Natixis analytiker har sänkt Volvo från köp till neutral.

Assa Abloy B återfanns i topp inom OMXS30 med dryga 4 procents stegring. Bolaget levererade ett rörelseresultat 2 procent över snittprognosen i SME Direkts enkät med stöd av en lite större marginalförbättring än väntat. Regionen Asia Pacific överraskade positivt och Emea uppvisade som väntat mindre organisk tillväxt. Bolaget framhöll även att Emea visade tydliga tecken på att bottna under det tredje kvartalet. Vidare meddelade låskoncernen om planer för ett nytt strukturprogram.

"Stabila bolag som Assa levererar och detsamma kan Alfa Laval tänkas göra i morgon. Rapporterna från Atlas Copco, SKF och kanske främst Sandvik var okej, med rätt framåtblickande syn där bolagen bekräftat bilden som synts i makrodata att Europa vänder. Det tredje kvartalet avslutades starkare än det inleddes och det blir intressant att se vilken effekt det ger i det fjärde kvartalet", fortsätter Henrik Moberg.

Han konstaterar vidare att bankernas starka vinstutveckling bådar gott inför utdelningssäsongen som till följd av det fortsatt låga ränteläget får större fokus.

Alfa Laval var svagt upp medan SKF, Atlas Copco A och Sandvik var mellan 0,8 och 1,8 procent lägre. Nordea Equity Research har sänkt Atlas Copco från köp till behåll.

Bland de fyra storbankerna hittades SHB A och Nordea 0,9 respektive 0,5 procent högre medan SEB och Swedbank tappade 0,4 respektive 1,5 procent efter de senaste dagarnas uppställ.

Även om denna vecka är lugnare än föregående vecka ur rapportperspektiv väntas, utöver Alfa Laval, bolag som Nokia, Swedish Match och Astra Zeneca redovisa kvartalsresultat.

Utanför storbolagsindexet fortsatte Husqvarna B ned dryga 2 procent efter torsdagens rapportbesvikelse.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Oil tappade en dryg procent sedan det brittiska oljebolaget Tullow Oil meddelat att det tillfälligt har stoppat borrningsarbetet vid de kenyanska blocken 10BB och 13T efter lokala protestyttringar i området. Africa Oil kontrollerar 50 procent av de bägge licenserna.

En oljepipeline mellan Kurdistan och Turkiet är färdigbyggd och befinner sig just nu i inkörningsfasen, enligt Tony Hayward, vd på oljebolaget Genel Energy. Shamaran Petroleum, som har verksamhet i området, steg 1,4 procent.

Medivir backade nära 6 procent sedan den amerikanska läkemedelsmyndighetens (FDA) rådgivande panel på fredagskvällen röstat för att rekommendera ett godkännande av Medivir-konkurrenten Gileads preparat för behandling av hepatit C.

USA håller fast vid sommartid en vecka längre än Europa varför data över industriproduktion och kapacitetsutnyttjande i september presenteras klockan 14.15 på måndagen, och att data över kontrakterade husköp i september publiceras klockan 15.00.

Senare i veckan är det främst Feds räntebesked, på onsdag, i fokus, men veckan bjuder också bland annat på detaljhandelsdata för september, ADP.s mätning av sysselsättningen i privat sektor i oktober och KPI för september samt ISM-index för industrin i oktober. USA-terminerna noterades i stort oförändrat, strax före 13.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från JungheinrichAnnons

Hög grad av automation har blivit ett konkurrensmedel i logistikbranschen

Större internationell konkurrens, minskade marginaler och svårigheter att sätta framtidsprognoser är aspekter som tillverkningsindustrin måste förhålla sig till idag. För att nå lönsamhet i framtiden kommer det att krävas mer transparanta samarbeten, en högre grad av intelligent automation och färre truckar, tror Jungheinrich.  

Tillverkningsindustrin står just nu inför flera stora utmaningar som bland annat beror på den ökande e-handeln. Samtidigt som konsumenterna kräver snabbare leveranser, lägre priser och större variation på produkterna blir marginalerna lägre inom branschen. 

– Företagen måste nu sänka sina kostnader för att kunna bli mer lönsamma. Jag tror att vi kommer att få se en högre grad av intelligent automation vilket leder till just detta, men också ett mer effektivt användande av resurserna och bättre, mer transparenta samarbeten, säger Carsten Duus, VD Jungheinrich Sverige och Danmark.  

Färre truckar och ökad effektivitet

Jungheinrich levererar integrerade, övergripande logistiklösningar till sina kunder och hjälper till med en helhetslösning där design, utveckling, montering och implementation ingår. De ser att den ökade automatiseringen kommer att leda till en konsolidering av de olika processerna inom logistikkedjan. 

– Vi ser en trend där olika logistikprocesser blir mer automatiserade och går in mer i varandra. Det kommer att förenkla och öka produktiviteten i leveranskedjorna avsevärt. Detta kommer att göra att färre truckar behövs när moment sker per automatik. Exempelvis tömning av lager och transport inom själva lagret. 

Genom att sammanföra en högre artificiell intelligens till automationslösningarna kan Jungheinrich skapa snabbare och kostnadseffektivare godshantering. Exempelvis kan förarlösatruckar köra till den plats där behovet är som störst vid olika tider under dagen, så kallad ghost picking. 

– Fler lösningar där truckförare inte behövs kommer att dyka upp. Truck-to-man är ett sådant exempel där trucken är självgående och medarbetare endast behöver plocka och fylla på trucken med varor allt medan den kör. Till skillnad från bemannade plocktruckar så hittar de självkörande motsvarigheterna alltid den bästa rutten vilket gör att arbetet kan flyta på utan avbrott. 

Ett konkurrensmedel

Automatisering har blivit ett kraftfullt konkurrensmedel och något företag nu behöver inkludera i sin strategi om de vill ligga steget före. Inte minst med tanke på de höga kraven konsumenterna ställer. Jungheinrich kan här fungera som en partner som hjälper kunden att ta klivet in i framtidens logistik. 

– För oss handlar det om att förenkla processer, kapa kostnader och hjälpa våra kunder att arbeta på ett mer effektivt sätt – både administrativt och operativt. Vi tar alltid fram lösningarna tillsammans med våra kunder och identifierar vilka delar av deras flöden de behöver förbättra och effektivisera, avslutar Carsten Duus. 

Om Jungheinrich AG

Jungheinrich är en av världens ledande leverantörer inom intralogistik, med ett omfattande produktsortiment inom materialhantering, automatiserade system och intralogistiktjänster. Jungheinrich kan erbjuda kunder allt från en enstaka truck till stora ”nyckelfärdiga” nya lager. Jungheinrich är experter på att skräddarsy intralogistiklösningar åt kunder så att de är rustade inför utmaningarna med Industry 4.0. Huvudkontoret finns än idag i Hamburg. Jungheinrich finns i 40 länder med egna säljbolag och ytterligare i drygt 80 länder via återförsäljare och partners. Jungheinrich har 18 000 anställda globalt och omsatte totalt €4.07 miljarder år 2019. Jungheinrich är börsnoterat, listat på SDAX.

Om Jungheinrich Svenska AB

Jungheinrich Svenska AB grundades 1958 och är helägt av det tyska moderbolaget. Det svenska huvudkontoret finns i Arlöv, strax norr om Malmö. Besök gärna www.jungheinrich.se för mer information.

 

 

Mer från Jungheinrich

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jungheinrich och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?