1515
Annons

Stockholmsbörsen: Volvo tar mer stryk<br />

Indexrörelsen var svagt negativ i Stockholm, strax efter lunch på måndagen, i likhet med den allmänna börsutvecklingen i Europa. Assa Abloy steg efter att ha redovisat siffror för det tredje kvartalet medan Volvo fortsatte att backa efter fredagens klena rapport.
Foto:Michael Probst

"Hittills inkomna rapporter har överlag varit ungefär som vi förväntat oss, undantaget besvikelser från Volvo och Husqvarna. Starka konjunktursignaler har ännu inte riktigt hunnit fortplanta sig i verkstadsbolagens resultat men lägger grunden för ett bra fjärde kvartal. En del investerare har dock legat positionerade för en konjunkturvändning redan nu inom industri medan bankerna levererade överraskande starkt under det tredje kvartalet. Det har medfört viss rotation från industri till finans", säger Henrik Moberg, aktiestrateg på Danske Bank, till nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.25 var OMXS30 0,3 procent lägre till nivån 1.287. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då 5,2 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna var samtidigt från 0,1 till 0,7 procent lägre.

Volvo B var svagast presterande aktie inom storbolagsindexet med cirka 4 procents kurstapp. Fordonssektorn gick allmänt svagt i Europa och Scania backade 1,3 procent. Natixis analytiker har sänkt Volvo från köp till neutral.

Assa Abloy B återfanns i topp inom OMXS30 med dryga 4 procents stegring. Bolaget levererade ett rörelseresultat 2 procent över snittprognosen i SME Direkts enkät med stöd av en lite större marginalförbättring än väntat. Regionen Asia Pacific överraskade positivt och Emea uppvisade som väntat mindre organisk tillväxt. Bolaget framhöll även att Emea visade tydliga tecken på att bottna under det tredje kvartalet. Vidare meddelade låskoncernen om planer för ett nytt strukturprogram.

"Stabila bolag som Assa levererar och detsamma kan Alfa Laval tänkas göra i morgon. Rapporterna från Atlas Copco, SKF och kanske främst Sandvik var okej, med rätt framåtblickande syn där bolagen bekräftat bilden som synts i makrodata att Europa vänder. Det tredje kvartalet avslutades starkare än det inleddes och det blir intressant att se vilken effekt det ger i det fjärde kvartalet", fortsätter Henrik Moberg.

Han konstaterar vidare att bankernas starka vinstutveckling bådar gott inför utdelningssäsongen som till följd av det fortsatt låga ränteläget får större fokus.

Alfa Laval var svagt upp medan SKF, Atlas Copco A och Sandvik var mellan 0,8 och 1,8 procent lägre. Nordea Equity Research har sänkt Atlas Copco från köp till behåll.

Bland de fyra storbankerna hittades SHB A och Nordea 0,9 respektive 0,5 procent högre medan SEB och Swedbank tappade 0,4 respektive 1,5 procent efter de senaste dagarnas uppställ.

Även om denna vecka är lugnare än föregående vecka ur rapportperspektiv väntas, utöver Alfa Laval, bolag som Nokia, Swedish Match och Astra Zeneca redovisa kvartalsresultat.

Utanför storbolagsindexet fortsatte Husqvarna B ned dryga 2 procent efter torsdagens rapportbesvikelse.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Oil tappade en dryg procent sedan det brittiska oljebolaget Tullow Oil meddelat att det tillfälligt har stoppat borrningsarbetet vid de kenyanska blocken 10BB och 13T efter lokala protestyttringar i området. Africa Oil kontrollerar 50 procent av de bägge licenserna.

En oljepipeline mellan Kurdistan och Turkiet är färdigbyggd och befinner sig just nu i inkörningsfasen, enligt Tony Hayward, vd på oljebolaget Genel Energy. Shamaran Petroleum, som har verksamhet i området, steg 1,4 procent.

Medivir backade nära 6 procent sedan den amerikanska läkemedelsmyndighetens (FDA) rådgivande panel på fredagskvällen röstat för att rekommendera ett godkännande av Medivir-konkurrenten Gileads preparat för behandling av hepatit C.

USA håller fast vid sommartid en vecka längre än Europa varför data över industriproduktion och kapacitetsutnyttjande i september presenteras klockan 14.15 på måndagen, och att data över kontrakterade husköp i september publiceras klockan 15.00.

Senare i veckan är det främst Feds räntebesked, på onsdag, i fokus, men veckan bjuder också bland annat på detaljhandelsdata för september, ADP.s mätning av sysselsättningen i privat sektor i oktober och KPI för september samt ISM-index för industrin i oktober. USA-terminerna noterades i stort oförändrat, strax före 13.30.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?