1515
Annons

Råvaror: Oljepriset klättrar<br />

Priserna på råvaror noterar relativt måttliga rörelser på måndagens förmiddagshandel. Basmetallerna och Brent-oljan noteras något högre, medan ädelmetallerna visar små rörelser.

Vid klockan 11.45 handlas WTI-oljan 0,09 dollar lägre till 97,76 dollar per fat, medan Brent är 0,72 dollar högre på 107,65 dollar per fat.

"Undersökningar om Opecs produktion kommer troligen att visa att Libyen återigen producerde betydligt mindre olja i oktober. Det borde ge stöd till Brent-priserna eftersom den libyska oljan och Brent-oljan har liknande karaktärsdrag. Det finns därför mycket som tyder på att vi kommer att se att prisgapet mellan WTI och Brent kommer att stiga på nytt", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Enligt uppgifter till Reuters i helgen är Iran redo att sänka priserna om sanktionerna mot landet lyfts för att få i gång oljeförsäljningen igen. Landet riktar sig mot tidigare köpare för att vinna marknadsandelar.

Opecs håller möte den 4 december i Wien, och enligt Förnade Arabemiratens oljeminister kommer beslutet inte att bli spektakulärt.

"Beslutet kommer alltid att bli att säkra att marknaden är väl försedd. Vi har inget att vinna på att ge ett för stort utbud eller för litet utbud till marknaden", sade oljeministern Al Mazrouei.

På makroagendan står på måndagen industriproduktion och kontrakterade husköp i september från USA.

Produktionen väntas ha ökat med 0,4 procent under månaden medan husköpen antas vara oförändrade enligt Bloomberg News prognosenkät. Statistiken publiceras en timme tidigare denna vecka då USA ännu inte gått över till vintertid.

Dollarn har i stort gått sidledes mot euron, med handel runt 1,380-nivån.

På ädelmetallmarknaden handlas guldet i stort sett oförändrat på 1.351 dollar per uns, medan silverpriset är marginellt upp. Guldpriset har stigit till den högsta nivån på över en månad, efter att svag makrostatistik från USA förra veckan skjutit fram förväntningarna om när Fed ska börja trappa ned de penningpolitiska stimulanserna.

"Med de senaste (statliga) nedstängningarna, balansgångar i budgetförhandlingar, och blygsamma sysselsättningstal, finns det få anledningar att trappa ned stimulanserna. Priserna saknar dock stöd från den fysiska marknaden för ihållande uppgångar", skrev Barclays i ett marknadsbrev citerat av Bloomberg News.

Commerzbank noterar att centralbanker har varit väldigt försiktiga i sina guldköp den senaste tiden. Faktum är att flera centralbanker till och med minskade sina guldinnehav i september, även om det handlar om små mängder.

Federal Reserve har FOMC-möte i veckan med policybesked på onsdagen. Inga förändringar väntas i de månatliga tillgångsköpen om 85 miljarder dollar.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange är kopparns tremånaderstermin upp 19 dollar till 7.204 dollar per ton medan zink och nickel är 12 respektive 15 dollar högre.

Noteringar klockan 11.45:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:09 USD 97:76
Brent, första termin +0:72 USD 107:65
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +19 USD 7.204
Zink +12 USD 1.967
Aluminium +15 USD 1.896
Nickel +60 USD 14.640
Bly +9 USD 2.214
Tenn +150 USD 23.350
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +0:40 USD 1.351:20
Silver +0:084 USD 22:628


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?