1515

Börsen: Uppgång väntas

Terminerna för de ledande europeiska handelsplatserna noterades något högre inför måndagens öppning. På rapportfronten har Assa Abloy stått i fokus denna morgon. På makrofronten inleder Federal Reserve under morgondagen ett tvådagarsmöte med ränte- och policybeslut på onsdagskvällen.

"Svag makrostatistik från USA under förra veckan fick finansmarknaden att prisa in ytterligare försening i starten av nedtrappning av tillgångsköp (från Fed). Det var den primära drivmotorn för marknader och såväl asiatiska aktier som valutor har stärkts i dag", konstaterade Nomura i måndagens morgonbrev till europeiska kunder.

Kring klockan 8.35 var terminerna för franska CAC 40, tyska DAX, brittiska FTSE 100 och regionala Euro Stoxx 50 samtliga från 0,3 till 0,4 procent högre.

Decemberterminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen drog också uppåt medan börsutvecklingen var positiv även under måndagens asiatiska handelssession.

Ur kvartalsrapportflödet:

* Assa Abloy levererade ett rörelseresultat 2 procent över snittprognosen i SME Direkts analytikerenkät med stöd av en lite större marginalförbättring än väntat. Regionen Asia Pacific överraskade positivt och Emea uppvisade som väntat mindre organisk tillväxt. Enligt bolaget visade Emea tydliga tecken på att bottna under det tredje kvartalet. I rapporten meddelade låskoncernen om planer för ett nytt strukturprogram.

* Jämfört med de senaste handelsdagarna är måndagen lugnare ur rapportperspektiv. Även resterande del av denna vecka är det lite beskedligare på kvartalsrapportsfronten, jämfört med vecka 43. Alltjämt levererar bolag som Alfa Laval, Swedish Match och Astrazeneca resultat senare denna vecka.

Bolagsnyheter:

* Brittiska oljebolaget Tullow Oil har tillfälligt stoppat borrningsarbetet vid de kenyanska blocken 10BB och 13T i de nordvästra delarna av landet efter lokala protestyttringar i området. Africa Oil kontrollerar 50 procent av de bägge licenserna, där Tullow alltså är operatör.

* En oljepipeline mellan Kurdistan och Turkiet är färdigbyggd och befinner sig just nu i inkörningsfasen, enligt Tony Hayward, vd på oljebolaget Genel Energy. Shamaran Petroleum har verksamhet i området.

Analyser:

* Trelleborg, JM och Swedbank är fortsatt köpvärda men avvakta med Axfood, Africa Oil och NSP. Det blev Börsveckans rådd i det senaste alstret, i vilket fastighetsbolaget Atrium Ljungbergs aktie pekades ut som "stabil, men lite småtråkig". Vidare ifrågasatte tidningen - för tredje gången - värderingen av 3D-printingbolaget Arcam.

* Bank of America Merrill Lynch har höjt rekommendationen för såväl Astrazeneca som SEB till neutral, båda från tidigare underperform.

* Liberum har höjt rekommendationen för Enquest till köp, från tidigare behåll.

Makro:

Måndagens europeiska makroagenda är tunn, och senare i veckan riktas intresset kanske främst mot preliminärdata över oktober-KPI, på onsdag i Tyskland och på torsdag i hela EMU.

I Sverige presenterar SCB/HUI detaljhandelsdata för september klockan 9.30 på måndagen, enligt SME Direkts prognosenkät väntas en ökning med 1,8 procent i årstakt.

USA håller fast vid sommartid en vecka längre än Europa varför data över industriproduktion och kapacitetsutnyttjande i september presenteras klockan 14.15, och att data över kontrakterade husköp i september publiceras klockan 15.00.

Senare i veckan är det främst Feds räntebesked, på onsdag, i fokus, men veckan bjuder också bland annat på detaljhandelsdata för september, ADP.s mätning av sysselsättningen i privat sektor i oktober och KPI för september samt ISM-index för industrin i oktober.


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?