ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Debatt: Pengar är inte smutsiga

  • Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Pengar är bokstavligen smutsiga, de kryllar av bakterier säger Björn Ulvaeus i ett inlägg på Di Debatt (22/10) som förespråkar det kontantlösa samhället. Dessbättre är detta inte sant.

För det första finns det mycket sparsamt med bakterier på pengar, liksom på bordskivor, tangentbord, ledstänger och säten på spårvagnar och tunnelbanor.

Bakterier behöver nämligen fukt och näring för att överleva och det är torrt och magert på pengar och annan död materia. För det andra är de bakterier som kan förekomma på sådana ställen ofarliga för människor med ett normalt fungerande immunsystem – de är harmlösa hudbakterier som just bara lever på människors hud. Några timmar kan de säkert överleva på en sedel.

Men om man är rädd för sådana bakterier kan man inte skaka hand med folk, eller låna en penna eller telefon av en vän. Eller för den delen räcka över ett kreditkort.

Sedan var det frågan om mannen som nös i handen och därefter tog i en sedel. Skulle detta kunna ge upphov till infektion hos den expedit som tog emot sedeln? Knappast.

Luftvägsinfektioner orsakas mestadels av virus som sprids via aerosol, alltså små, små luftburna droppar.

Genom att man andas in sådana små droppar kommer viruset i kontakt med slemhinnan i luftvägarna och kan ge upphov till infektion. Så när kunden nös kan han mycket väl ha spritt sin förkylning till expediten. Men inte via pengarna.

Hur mycket man än nyser på pengar, gnuggar dem mellan fingrarna och sedan energiskt petar sig i näsan, kommer viruset inte i kontakt med någon luftvägsslemhinna. Näsan är nämligen invändigt beklädd med hud, som inte kan infekteras av luftvägsvirus.

Så väl har naturen ordnat det och Björn Ulvaeus och andra kan lugnt bläddra i sina sedelbuntar utan hälsorisker.

Agnes Wold, professor, klinisk mikrobiologi, Göteborgs universitet/Sahlgrenska sjukhuset

s Björn Ulvaeus debattartikel här.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Tyck till