1515

Stockholmsbörsen: Tungviktarna ned för räkning<br />

Stockholmsbörsen tappade något mer än de ledande europeiska handelsplatserna när fredagens handel upptogs. Electrolux, Volvo och NCC var rapportförlorare.

Klockan 9.50 var OMXS30 0,7 procent lägre till nivån 1.289,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då drygt 2 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna redovisade något mindre nedgångar.

* Volvo föll dryga 5 procent sedan rapporten för det tredje kvartalet hamnat under förväntningarna på de viktigaste punkterna, såsom rörelseresultat och orderingång.

* Inte heller Electrolux rörelseresultat nådde upp till förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät och aktien föll nära 6 procent. Valutaeffekter tyngde kvartalets resultat.

* NCC backade dryga 2 procent sedan det redovisat en lägre omsättning och resultat än väntat i det tredje kvartalet. Orderingången var ungefär som väntat i SME Direktenkäten.

* SSAB redovisade på torsdagsmorgonen en klart högre rörelseförlust i det tredje kvartalet än vad som väntades på marknaden. A-aktien steg ändå en knapp procent.

"Det var ett riktigt dåligt resultat, sämre på alla rader. Nu tog de högre underhållskostnader i kvartalet än väntat, så det är kanske ändå inte fullt så katastrofalt som det verkar vid första anblicken", sade Joakim Ahlberg, analytiker på Kepler Cheuvreux, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han fyllde vidare i att kassaflödet var starkt och att bolaget talar om lite bättre efterfrågan från USA. Går bolagets prishöjningar igenom kan det ge en enorm hävstång kommande kvartal, fortsatte Joakim Ahlberg som även fann indikationer om att bolaget möjligen ser mer positivt på innevarande kvartal.

  * Betssons rapport toppade däremot förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät och belönades med 5 procents kursstegring. Intäkterna hittills under innevarande kvartal har varit i nivå med snittet under det tredje kvartalet, meddelade spelbolaget i samband med rapport.

* Även köksbolaget Nobias rörelseresultat hamnades över konsensus och aktien avancerade drygt 5 procent. Tillväxten i Storbritannien kompenserade för den negativa utvecklingen i Kontinentaleuropa. Samtidigt är utvecklingen i problemdrabbade franska Hygena fortsatt negativ, framkom i rapporten.

* Atlas Copcos rapport väntas klockan 12 på fredagen.

* Elektas aktie var omkring 1 procent ned. Niklas Savander har utsetts till bolagets nästa vd och koncernchef från och med 1 maj 2014. Tomas Puusepp blir då arbetande styrelseledamot i Elekta.

* Medivir lyfte 10 procent sedan den amerikanska läkemedelmyndighetens (FDA:s) rådgivande panel på torsdagskvällen enhälligt röstat för att tillgänglig försöksdata stödjer ett godkännande av Medivir och samarbetspartnern Janssens preparat simeprevir, i kombination med andra läkemedel, för patienter med hepatit C av genotyp 1.

* Citi har höjt rekommendationen för SEB till köp, från tidigare neutral. Bankaktien steg svagt.

* Barclays har tagit upp bevakning av Swedish Match med rekommendationen undervikt och riktkursen 190 kronor per aktie. Aktien backade en knapp procent till 224:40 kronor.

* DNB har dragit upp Ericsson från behåll till köp. SEB Equities har däremot sänkt Ericsson från köp till behåll. Aktien fortsatte ned omkring 1 procent på fredagen, efter torsdagens kraftiga kurstapp i spåren av rapport.

* UBS har sänkt rekommendationen för ABB till neutral från tidigare köp. Aktien tappade 0,6 procent efter torsdagens starka utveckling i spåren av rapport.

Konjunkturinstitutets barometer visade ett större uppåttick än väntat för konsumenternas samlade förväntningar. Även konfidensindikatorn för det totala näringslivet steg i oktober.

Från Tyskland kommer IFO-index senare under fredagsförmiddagen. Ett första estimat över brittisk BNP-tillväxt väntas också. Under eftermiddagen kommer order varaktiga varor i USA för september samt definitivt Michiganindex för oktober.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?