1515
Annons

Stockholmsbörsen: Surt efter verkstadsbolagens svek<br />

Stockholmsbörsen tappade på fredagen i spåren av en rad svaga verkstadsrapporter medan de ledande europeiska handelsplatserna noterades nära nollstrecket.

"Under rapportperioden hittills har verkstad stuckit ut med överlag svaga utfall såsom Electrolux, Volvo och Atlas Copco i dag. Även om det börjar synas tecken på återhämtning i fakturering och orderingång är det svagare tecken jämfört med vad marknaden räknat med. Nyckelordet under rapportperioden hittills är gradvis, det är ingen snabb återhämtning det rör sig om. Sedan känns kursreaktionerna allmänt för stora, både på upp- och nedsidan efter rapporter", säger Lars Söderfjell, analyschef på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 14.10 var OMXS30 0,8 procent lägre till nivån 1.288,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då drygt 9 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna noterades samtidigt nära nollstrecket till svagt upp.

Atlas Copco A tappade runt 4 procent. Varken försäljning eller orderingång nådde upp till marknadens förväntningar. Trots att sektorskollegan Sandvik rapporterade på torsdagen fick sig aktien alltjämt en törn och var ned dryga 2 procent.

Volvo backade 5,8 procent sedan rapporten för det tredje kvartalet hamnat under förväntningarna på de viktigaste punkterna, såsom rörelseresultat och orderingång.

Inte heller Electrolux rörelseresultat nådde upp till förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät och aktien föll drygt 7 procent. Valutaeffekter tyngde kvartalets resultat.

SSAB redovisade på torsdagsmorgonen en klart högre rörelseförlust i det tredje kvartalet än vad som väntades på marknaden. A-aktien retirerade dryga 3 procent.

"Det är framför allt kring investeringsvaror som marknaden verkar ha varit lite för optimistisk medan det varit mer väntad utveckling för förbrukningsvaror såsom kullager eller Sandviks vändskär", säger Lars Söderfjell och räknar med att marknaden diskonterat ytterligare besvikelser bland de rapporter som ännu inte inkommit.

I skenet av de rapporter som nu kommit in anser han att SKF:s rapport trots allt var relativt bra och att även Scania, ABB och Sandvik hållit uppe ganska väl. För bolag som Atlas Copco eller Autoliv påpekar han att utrymmet var litet för snedsteg i och med nivåer nära rekordhögsta (all time high). Lars Söderfjell konstaterar även att bankerna fortsatte att leverera starka resultat.

Efter torsdagens starka rapport från SEB har Citi höjt rekommendationen till köp, från tidigare neutral. Bankaktien steg en dryg procent. Inom sektorn var Swedbank och Nordea också svagt upp medan Handelsbanken backade något.

DNB har dragit upp Ericsson från behåll till köp. SEB Equities har däremot sänkt Ericsson från köp till behåll. Aktien fortsatte ned knappa 2 procent på fredagen, efter torsdagens kraftiga kurstapp i spåren av rapporten.

NCC var i stort oförändrad i fredagens rapportflöde.

Betssons rapport toppade förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät och belönades med 7 procents kursstegring. Intäkterna hittills under innevarande kvartal har varit i nivå med snittet under det tredje kvartalet, meddelades även.

Även köksbolaget Nobias rörelseresultat hamnades över konsensus och aktien avancerade nära 4 procent. Tillväxten i Storbritannien kompenserade för den negativa utvecklingen i Kontinentaleuropa. Samtidigt är utvecklingen i problemdrabbade franska Hygena fortsatt negativ, framkom i rapporten.

Elektas aktie var dryga 2 procent ned. Niklas Savander har utsetts till bolagets nästa vd och koncernchef från och med 1 maj 2014. Tomas Puusepp blir då arbetande styrelseledamot i Elekta.

Medivir lyfte knappa 7 procent sedan den amerikanska läkemedelmyndighetens (FDA:s) rådgivande panel på torsdagskvällen enhälligt röstat för att tillgänglig försöksdata stödjer ett godkännande av Medivir och samarbetspartnern Janssens preparat simeprevir, i kombination med andra läkemedel, för patienter med hepatit C av genotyp 1.

På makrofronten visade Konjunkturinstitutets månadsbarometer att stämningsläget har förbättrats hos såväl svenska hushåll som företag i oktober. KI noterade att konfidensindikatorerna i oktober låg över de historiska genomsnitten för samtliga delar utom byggsektorn, och att tecknen på en vändning konjunkturen blir allt tydligare.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk oväntat något till 107,4 i oktober, jämfört med 107,7 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha varit 108,0, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Det första estimatet av det tredje kvartalets brittiska BNP-utveckling visade en ökning om 0,8 procent från kvartalet före samt 1,5 procents ökning från det tredje kvartalet 2012.

Under eftermiddagen kommer order varaktiga varor i USA för september samt definitivt Michiganindex för oktober. USA-terminerna noterades svagt uppåt, strax efter klockan 14.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?