Annons

Stockholmsbörsen: Surt efter verkstadsbolagens svek<br />

Stockholmsbörsen tappade på fredagen i spåren av en rad svaga verkstadsrapporter medan de ledande europeiska handelsplatserna noterades nära nollstrecket.

"Under rapportperioden hittills har verkstad stuckit ut med överlag svaga utfall såsom Electrolux, Volvo och Atlas Copco i dag. Även om det börjar synas tecken på återhämtning i fakturering och orderingång är det svagare tecken jämfört med vad marknaden räknat med. Nyckelordet under rapportperioden hittills är gradvis, det är ingen snabb återhämtning det rör sig om. Sedan känns kursreaktionerna allmänt för stora, både på upp- och nedsidan efter rapporter", säger Lars Söderfjell, analyschef på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 14.10 var OMXS30 0,8 procent lägre till nivån 1.288,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då drygt 9 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna noterades samtidigt nära nollstrecket till svagt upp.

Atlas Copco A tappade runt 4 procent. Varken försäljning eller orderingång nådde upp till marknadens förväntningar. Trots att sektorskollegan Sandvik rapporterade på torsdagen fick sig aktien alltjämt en törn och var ned dryga 2 procent.

Volvo backade 5,8 procent sedan rapporten för det tredje kvartalet hamnat under förväntningarna på de viktigaste punkterna, såsom rörelseresultat och orderingång.

Inte heller Electrolux rörelseresultat nådde upp till förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät och aktien föll drygt 7 procent. Valutaeffekter tyngde kvartalets resultat.

SSAB redovisade på torsdagsmorgonen en klart högre rörelseförlust i det tredje kvartalet än vad som väntades på marknaden. A-aktien retirerade dryga 3 procent.

"Det är framför allt kring investeringsvaror som marknaden verkar ha varit lite för optimistisk medan det varit mer väntad utveckling för förbrukningsvaror såsom kullager eller Sandviks vändskär", säger Lars Söderfjell och räknar med att marknaden diskonterat ytterligare besvikelser bland de rapporter som ännu inte inkommit.

I skenet av de rapporter som nu kommit in anser han att SKF:s rapport trots allt var relativt bra och att även Scania, ABB och Sandvik hållit uppe ganska väl. För bolag som Atlas Copco eller Autoliv påpekar han att utrymmet var litet för snedsteg i och med nivåer nära rekordhögsta (all time high). Lars Söderfjell konstaterar även att bankerna fortsatte att leverera starka resultat.

Efter torsdagens starka rapport från SEB har Citi höjt rekommendationen till köp, från tidigare neutral. Bankaktien steg en dryg procent. Inom sektorn var Swedbank och Nordea också svagt upp medan Handelsbanken backade något.

DNB har dragit upp Ericsson från behåll till köp. SEB Equities har däremot sänkt Ericsson från köp till behåll. Aktien fortsatte ned knappa 2 procent på fredagen, efter torsdagens kraftiga kurstapp i spåren av rapporten.

NCC var i stort oförändrad i fredagens rapportflöde.

Betssons rapport toppade förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät och belönades med 7 procents kursstegring. Intäkterna hittills under innevarande kvartal har varit i nivå med snittet under det tredje kvartalet, meddelades även.

Även köksbolaget Nobias rörelseresultat hamnades över konsensus och aktien avancerade nära 4 procent. Tillväxten i Storbritannien kompenserade för den negativa utvecklingen i Kontinentaleuropa. Samtidigt är utvecklingen i problemdrabbade franska Hygena fortsatt negativ, framkom i rapporten.

Elektas aktie var dryga 2 procent ned. Niklas Savander har utsetts till bolagets nästa vd och koncernchef från och med 1 maj 2014. Tomas Puusepp blir då arbetande styrelseledamot i Elekta.

Medivir lyfte knappa 7 procent sedan den amerikanska läkemedelmyndighetens (FDA:s) rådgivande panel på torsdagskvällen enhälligt röstat för att tillgänglig försöksdata stödjer ett godkännande av Medivir och samarbetspartnern Janssens preparat simeprevir, i kombination med andra läkemedel, för patienter med hepatit C av genotyp 1.

På makrofronten visade Konjunkturinstitutets månadsbarometer att stämningsläget har förbättrats hos såväl svenska hushåll som företag i oktober. KI noterade att konfidensindikatorerna i oktober låg över de historiska genomsnitten för samtliga delar utom byggsektorn, och att tecknen på en vändning konjunkturen blir allt tydligare.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk oväntat något till 107,4 i oktober, jämfört med 107,7 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha varit 108,0, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Det första estimatet av det tredje kvartalets brittiska BNP-utveckling visade en ökning om 0,8 procent från kvartalet före samt 1,5 procents ökning från det tredje kvartalet 2012.

Under eftermiddagen kommer order varaktiga varor i USA för september samt definitivt Michiganindex för oktober. USA-terminerna noterades svagt uppåt, strax efter klockan 14.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?