1515
Annons

Räntor och valutor: Stabil dollar<br />

USA-räntorna fortsatte svagt uppåt efter svensk stängning på torsdagen och har därefter rört sig sidledes i fredagens asiatiska handel. Samtidigt är dollarn stabil.

Räntehandlare påpekar för tidningen Wall Street Journal att en del av de pengar som hölls undan på grund av den finanspolitiska oron i USA nu har börjat leta sig in i obligationer igen och marknaden speglar nu förväntningar om att Federal Reserve inte kommer att börja dra tillbaka sina stimulanser förrän nästa vår.

En emission av inflationsskyddade värdepapper, så kallade TIPS, fick ett starkt mottagande på torsdagen, vilket handlare tolkar som ett tecken på att det finns pengar som väntar i kulisserna.

Tidigt på fredagsmorgonen är den amerikanska tioårsräntan upp 1 punkt till 2,51 procent, från svensk stängning på torsdagen.

I eftermiddag publiceras statistiken över orderingången på varaktiga varor i USA, som antas ha ökat med 1,7 procent under september jämfört med föregående månad. Commerzbank tror på en ökning om 2,3 procent, men att detta nästan uteslutande beror på en uppgång hos flygplanstillverkaren Boeing.

Det blir även definitivt Michigan-index för oktober, som väntas ha justerats ned till 75,0, jämfört med preliminära 74,2. I september stod index i 77,5.

Japanska räntor stiger svagt, medan Tokyobörsen pekar nedåt och yenen har blivit marginellt starkare mot dollarn.

Japansk KPI kom in lite högre än väntat i september och steg med 1,1 procent i stället för väntade +0,9 procent, medan kärn-KPI däremot prickade förväntningarna, enligt Bloomberg News. Även Tokyo-områdets KPI för oktober var snäppet högre än väntat.

På valutamarknaden handlas dollarn nära sin svagaste nivå på nästan två år mot euron inför statistik under fredagen som väntas visa att förtroendet i USA och Tyskland går i olika riktning. Medan amerikanska Michigan-index väntas visa en nedgång spås tyska IFO-index visa stigande förtroende i det tyska näringslivet.

Euron handlas tidigt på fredagsmorgonen strax under 1:38 mot dollarn, i det närmaste oförändrat från torsdagseftermiddagen.

Wall Street Journal uppmärksammar att den stigande eurokursen hotar att dämpa exporten och ekonomin ytterligare efter att affärsaktiviteten redan oväntat dämpats i oktober, enligt inköpschefsindexen för regionen.

Mot yenen är dollarn marginellt svagare.

Kronan har under natten blivit 1 öre starkare mot dollarn och drygt 1 öre starkare mot euron.

På fredagens internationella makroagenda står även tyska IFO-index, som väntas ha stigit något till 108,0, efter att ha planat ut i september, M3-siffror från euroområdet och ett första estimat över BNP-tillväxten under tredje kvartalet från Storbritannien.

Här hemma publicerar Konjunkturinstitutet sin barometer för hushåll och företag.

Enligt SME Direkts prognosenkät spås den samlade barometerindikatorn ha stigit till 98,7 från 98,1. Industrins konfidensindikator antas ha stigit till 96,2 från 94,2 medan konsumenternas förtroende (CCI) antas ha stigit till 98,4 från 98,0 föregående månad.

Från SCB kommer finansmarknadsstatistik, som innehåller den fortsatt intressanta parametern "utlåning till hushållen". Ökningstakten väntas ha varit oförändrad på 4,8 procent i september jämfört med augusti, enligt SME Direkts enkät.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?