1515
Annons

Räntor och valutor: Euron visar musklerna mot dollarn<br />

Europaräntorna inleder fredagen mycket små rörelser samtidigt som euron har stärkts mot dollarn.

Strax efter den svenska marknadens öppning är den tyska tioårsräntan oförändrad på 1,76 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen ligger stilla på 2,34 procent.

Här hemma publicerar Konjunkturinstitutet klockan 9.15 sin barometer för hushåll och företag. För företagen är det denna månad en kvartalsbarometer, vilket betyder att företagen fått svara på fler frågor än i månadsbarometern.

Enligt SME Direkts prognosenkät spås den samlade barometerindikatorn ha stigit till 98,7 från 98,1. Industrins konfidensindikator antas ha stigit till 96,2 från 94,2 medan konsumenternas förtroende (CCI) antas ha stigit till 98,4 från 98,0 föregående månad.

Från SCB kommer finansmarknadsstatistik, som innehåller den fortsatt intressanta parametern "utlåning till hushållen". Ökningstakten väntas ha varit oförändrad på 4,8 procent i september jämfört med augusti, enligt SME Direkts enkät.

På fredagens europeiska makroagenda står tyska IFO-index, som väntas ha stigit något till 108,0, efter att ha planat ut i september, M3-siffror från euroområdet och ett första estimat över BNP-tillväxten under tredje kvartalet från Storbritannien.

Den senare väntas visa att den brittiska ekonomin växte med 0,8 procent jämfört med föregående kvartal, och med 1,5 procent jämfört med motsvarande kvartal året före, enligt Bloomberg News snittprognos.

USA-räntorna visar små rörelser i den tidiga Europahandeln, med tioårsräntan oförändrad på 2,50 procent, från svensk stängning på torsdagen.

I eftermiddag publiceras statistiken över orderingången på varaktiga varor i USA, som antas ha ökat med 1,7 procent under september jämfört med föregående månad. Commerzbank tror på en ökning om 2,3 procent, men att detta nästan uteslutande beror på en uppgång hos flygplanstillverkaren Boeing.

Det blir även definitivt Michigan-index för oktober, som väntas ha justerats ned till 75,0, jämfört med preliminära 74,2. I september stod index i 77,5.

På valutamarknaden har euron på nytt stärkts en bit över 1,38 mot dollarn, som nu ligger kring sin svagaste nivå mot euron på två år.

Tidningen Wall Street Journal uppmärksammar att den stigande eurokursen hotar att dämpa exporten och ekonomin ytterligare efter att affärsaktiviteten redan oväntat dämpats i oktober, enligt inköpschefsindexen för regionen.

Jörg Asmussen, ledamot av ECB:s direktion, har dock ingen "specifik oro" för eurokursen, enligt en intervju med italienska Il Sole 24 Ore refererad av Bloomberg News.

Även mot yenen har dollarn försvagats och handlas knappt över 97-strecket, jämfört med 97,41 vid svensk stängning på torsdagen.

Kronan handlas drygt 1 öre starkare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron.

Dystra resultat har under morgonen rapporterats från tungviktarna Volvo, Electrolux och SSAB.

Fredag kl 9.00 (torsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:3523 (6:3656) Statsobl 2y 1,04 (1,03)
EUR/SEK 8:7728 (8:7815) Statsobl 10y 2,34 (2,34)
EUR/USD 1:3811 (1:3795) Räntegap/ty 58 (58)
US obl 10y 2,50 (2,50) Tysk obl 10y 1,76 (1,76)


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?