Annons

Räntor och valutor: Euron visar musklerna mot dollarn<br />

Europaräntorna inleder fredagen mycket små rörelser samtidigt som euron har stärkts mot dollarn.

Strax efter den svenska marknadens öppning är den tyska tioårsräntan oförändrad på 1,76 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen ligger stilla på 2,34 procent.

Här hemma publicerar Konjunkturinstitutet klockan 9.15 sin barometer för hushåll och företag. För företagen är det denna månad en kvartalsbarometer, vilket betyder att företagen fått svara på fler frågor än i månadsbarometern.

Enligt SME Direkts prognosenkät spås den samlade barometerindikatorn ha stigit till 98,7 från 98,1. Industrins konfidensindikator antas ha stigit till 96,2 från 94,2 medan konsumenternas förtroende (CCI) antas ha stigit till 98,4 från 98,0 föregående månad.

Från SCB kommer finansmarknadsstatistik, som innehåller den fortsatt intressanta parametern "utlåning till hushållen". Ökningstakten väntas ha varit oförändrad på 4,8 procent i september jämfört med augusti, enligt SME Direkts enkät.

På fredagens europeiska makroagenda står tyska IFO-index, som väntas ha stigit något till 108,0, efter att ha planat ut i september, M3-siffror från euroområdet och ett första estimat över BNP-tillväxten under tredje kvartalet från Storbritannien.

Den senare väntas visa att den brittiska ekonomin växte med 0,8 procent jämfört med föregående kvartal, och med 1,5 procent jämfört med motsvarande kvartal året före, enligt Bloomberg News snittprognos.

USA-räntorna visar små rörelser i den tidiga Europahandeln, med tioårsräntan oförändrad på 2,50 procent, från svensk stängning på torsdagen.

I eftermiddag publiceras statistiken över orderingången på varaktiga varor i USA, som antas ha ökat med 1,7 procent under september jämfört med föregående månad. Commerzbank tror på en ökning om 2,3 procent, men att detta nästan uteslutande beror på en uppgång hos flygplanstillverkaren Boeing.

Det blir även definitivt Michigan-index för oktober, som väntas ha justerats ned till 75,0, jämfört med preliminära 74,2. I september stod index i 77,5.

På valutamarknaden har euron på nytt stärkts en bit över 1,38 mot dollarn, som nu ligger kring sin svagaste nivå mot euron på två år.

Tidningen Wall Street Journal uppmärksammar att den stigande eurokursen hotar att dämpa exporten och ekonomin ytterligare efter att affärsaktiviteten redan oväntat dämpats i oktober, enligt inköpschefsindexen för regionen.

Jörg Asmussen, ledamot av ECB:s direktion, har dock ingen "specifik oro" för eurokursen, enligt en intervju med italienska Il Sole 24 Ore refererad av Bloomberg News.

Även mot yenen har dollarn försvagats och handlas knappt över 97-strecket, jämfört med 97,41 vid svensk stängning på torsdagen.

Kronan handlas drygt 1 öre starkare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron.

Dystra resultat har under morgonen rapporterats från tungviktarna Volvo, Electrolux och SSAB.

Fredag kl 9.00 (torsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:3523 (6:3656) Statsobl 2y 1,04 (1,03)
EUR/SEK 8:7728 (8:7815) Statsobl 10y 2,34 (2,34)
EUR/USD 1:3811 (1:3795) Räntegap/ty 58 (58)
US obl 10y 2,50 (2,50) Tysk obl 10y 1,76 (1,76)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?