Annons

Europabörser: <br />Biltillverkare under hård press

Europabörserna handlas i en oregelbunden till lätt negativ tendens på fredag förmiddag. Svaga rapporter från bolag som Renault, Volvo, Kering och Electrolux sätter en viss press på börserna.

Tyska Ifo-index, som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland, sjönk till 107,4 i oktober jämfört med 107,7 i september. Analytikerna hade väntat sig en nivå på 108,0.

Renault rapporterade en försäljning på 8,0 miljarder euro i tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med 8,5 miljarder euro, enligt Bloombergs enkät. Intäkterna från bilförsäljningen sjönk med 3,4 procent i årstakt, trots att den globala försäljningen av fordon steg med 3,1 procent i årstakt.

Renault bedömer dock att den europeiska marknaden ser ut att staibliseras och bolaget ökade sin marknadsandel i tredje kvartalet. Biltillverkaren behåller sin guidning för helåret, innebärande en ökning av den globala bilförsäljningen och en ökad rörelsemarginal för fordonstillverkningen. Aktien sjönk 3,0 procent och branschkollegan Peugeot tappade 1,6 procent.

I fordonssektorn föll också Volvo med 7,1 procent i Stockholm efter en svag rapport för det tredje kvartalet.

Franska lyxvarumärket Kering, tidigare känt som PPR, Pinault-Printemps-Redoute, rapporterade en försäljning som var något lägre än analytikernas förväntningar. Italienska Gucci, som ägs av Kering, hade också en svagare försäljning än väntat i tredje kvartalet. Aktien tappade 2,1 procent.

Verkstadsbolaget Schneider Electric sänkte sin prognos för intäkter och resultat för helåret 2013. Aktien klarade sig dock bra med en måttlig nedgång på 0,2 procent.

Tyska kemibolaget BASF:s rapport för det tredje kvartalet slog analytikernas förväntningar. Aktien steg 1,7 procent.

Vitvarubolaget Electrolux rapport missade förväntningarna. Bolaget vidtar ett nytt åtgärdsprogram där 2.000 jobb försvinner. Kostnaderna ska minska med 1,8 miljarder kronor. Aktien föll med 7,5 procent i Stockholm.

I eftermiddag kommer en del amerikansk statistik, där det tyngsta kortet är en revidering av Michigans konsumentförtroendeindex i oktober klockan 15.55.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?