ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Börsen närmar sig stupet

Stockholmsbörsen fortsätter att visa styrka och börjar nu närma sig rekordnivåerna från juli 2007. Men samtidigt försvagas insidersentimentet, ett tidigt tecken på slutet för långa börsuppgångar, och börsen kan stå inför en nedgångsfas kanske så snart som inom ett år.

Den enskilt viktigaste framgångsfaktorn hos insiders är att de tenderar att köpa när det är relativt billigt och då har torrt krut att investera och sälja när värderingarna är relativt höga. Detta mönster var tydligt när jag forskade kring insiderhandel och blev ännu tydligare när jag på första parkett fick beskåda hur insiderhandeln såg ut under finanskrisen: insiders köpte rejält samtidigt som småspararna paniksålde.

Vi kan alla lära oss av insiderkollektivets agerande eftersom det säger mycket om var börsen är på väg. Ett av mina bättre verktyg när jag för detta ändamål är att titta på insidersentimentet, det vill säga andelen insiderköp i relation till alla aktieaffärer av insiders.

Genom att titta på sentimentet under exempelvis det senaste året och se hur det har utvecklat sig över tiden (se grafik i botten) får jag en bra bild över vart börsen är på väg. När 12-månaders sentimentet når en topp är det ett tecken på att börsen är billig och när det når en bottennotering indikerar det i stället att börsen är dyr.

Alla önskar vi att placera på börsen enligt devisen ”köpa billigt och sälja dyrt”. Om vi tittar på insidersentimentet och ställer det mot värderingen för hela Stockholmsbörsen mätt som ”price-to-book” så kan vi tydligt se att insiders köper i större utsträckning när det är relativt billigt och säljer när det är relativt dyrt.

Många småsparare skulle må gott av att följa insiders eftersom det påfallande ofta är de som säljer billigt till insiders och, vad som är värre, köper dyrt av dem.

Värderingarna på Stockholmsbörsen är i dag omkring 6 procent högre än genomsnittet de senaste tio åren och det sjunkande insidersentimentet den senaste tiden vittnar om att de tycker att deras bolag och börsen börjar bli dyr.

Då jag inte kan se en tydlig vändning i insidersentimentet, är det för tidigt att säga att det är dags att lämna börsen, men jag skulle inte bli förvånad om vändningen som ger signalen kommer inom det närmaste året. Och när det sker är oftast då den stora massan har drabbats av börsfebern.

Den gröna linjen illustrerar insidersentimentet

Den grå linjen visar börsen, OMXS30

Den orangea linjen visar price-to-book, MSCI Sverige

Tyck till