1515

Råvaror: Oljepriserna stiger<br />

Oljepriserna har stigit och även basmetallerna är överlag något upp på torsdagen i spåren av starkare Kina-data än väntat.

Vid klockan 7.50 är WTI-oljan 0,61 dollar upp till 97,47 dollar per fat. Brent är samtidigt 0,12 dollar högre till 107,92 dollar per fat.

Kinas inköpschefsindex för industrisektorn steg till 50,9 i oktober från 50,2 föregående månad. Det var den högsta nivån på sju månader.

Det framgår av ett snabbestimat som sammanställts av HSBC och Markit Economics. Väntat var ett index på 50,4 enligt Bloomberg News prognosenkät.

"Kinas återhämtning i tillväxten har konsoliderats in i det fjärde kvartalet efter att ha bottnat under det tredje kvartalet. Momentum kommer troligen att fortsätta de kommande månaderna, vilket skapar gynnsamma förhållanden för att snabba på strukturreformer", sade Qu Hongbin, chefekonom för Kina på HSBC, i en kommentar.

"Den senaste Kina-PMI från HSBC som visar på ekonomisk expansion är stöttande. Det är inte förvånande att se lite köpintresse denna morgon då en del marknadsaktörer ser detta som ett köptillfälle", sade Victor Shum på IHS Energy Insight till Bloomberg News.

Mark Keenan på Societe Generale konstaterar att marknaden ser "tekniskt sett" översåld ut.

USA:s energidepartements officiella lagerrapport på onsdagen visade att lagren av råolja steg 5,3 miljoner fat förra veckan, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar på en uppgång med 3 miljoner fat.

Dollarn har tappat något till 1:379 mot euron, och dollarindex har sjunkit till 79,22. På makroagendan står bland annat preliminärt PMI från euroområdet, där det samlade indexet (composite) väntas ha stigit till 52,4 från 52,2, och från USA nyanmälda arbetslösa och handelsbalans.

På basmetallmarknaden har kopparns tremånaderstermin stigit 17 dollar till 7.188 dollar per ton, medan zink och aluminium är 3 respektive 7 dollar upp.

"Tillverkningsindustrin i Kina ser inte så dålig ut, med index kvar över 50. Men det återstår att se huruvida Kina verkligen kommer att strama åt sin policy", sade Hwang Il Doo på Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News.

Guldet har stigit knappt 2 dollar till 1.335 dollar per uns, medan silverpriset är 0,09 dollar upp.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?