Annons

Råvaror: Brentoljan fortsatte falla<br />

Prisrörelserna på råvarumarknaden var överlag stigande under torsdagens handel, där bland annat kinesiska industrisiffror var i fokus.

Vid golvhandeln stängning, klockan 20.30, var WTI-oljan 0,18 dollar upp till 97,04 dollar per fat, medan Brent handlats ned 0,75 dollar till 107,05 dollar per fat. WTI-oljan återhämtade sig därmed något efter att oljan visat breda nedgångar på onsdagen i spåren av att det amerikanska energidepartementet offentliggjort sin veckovisa lagerrapport som visade på en större ökning av råoljelagren i landet än väntat. Ändå var det främst Brent-oljan som då föll, med drygt 2 procent.

"Faktumet att Brent äntligen rör sig nedåt speglar att oron för utbudssidan avtagit", kommenterade Fawad Razaqzada, teknisk analytiker vid GFT Markets, till Marketwatch.

Från kinesiskt håll inkom under nattent inköpschefsindex för landets industrisektor, som steg till 50,9 i oktober från 50,2 föregående månad enligt ett snabbestimat som sammanställts av HSBC och Markit Economics. Det var den högsta nivån på sju månader, och över analytikernas förväntningar om ett index på 50,4.

På ädelmetallmarknaden steg guldet dryga 15 dollar till 1.349 dollar per uns, medan silverpriset var 0,24 dollar upp.

Kinas industridata visade att "den ekonomiska återhämtningen förbättras i landet. Detta är definitivt ett positivt tecken för efterfrågan på guld, givet att Kina är en av de största konsumenterna av metallen", påstod Naeem Aslam, chefsanalytiker vid Ava Trade, i en intervju med Bloomberg News.

Bland basmetallerna var rörelserna liknande, när kopparns tremånaderstermin steg 4 dollar till 7.176 dollar per ton och när även zink och aluminium uppvisade stigande prisrörelser.

Noteringar klockan 20.30:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:18 USD 97:04
Brent, första termin -0:75 USD 107:05
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +4 USD 7.176
Zink +4 USD 1.935
Aluminium +17 USD 1.860
Nickel +90 USD 14.664
Bly +1 USD 2.174
Tenn +85 USD 22.885
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +15:13 USD 1.348:55
Silver +0:2380 USD 22:79


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?