ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

"Pinsamt" misstag bakom nederlag

Flera misstag ligger av allt att döma bakom oppositionens otippade förlust i den infekterade striden om en skattesänkning i regeringens budget. "Det är pinsamt", säger riksdagsledamoten Pia Nilsson (S).

Det var tre ledamöter i oppositionen som missade riksdagsomröstningen om en höjning av brytpunkten för den statliga skatten utan att kvitta ut sig, enligt Folkpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Carl B Hamilton. Det handlar om Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg samt Carina Hägg (S).

”Det är väldigt anmärkningsvärt att två av de ledande parlamentarikerna missade denna viktiga votering, nämligen Sjöstedt och Damberg”, säger Carl B Hamilton till di.se.

För Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt handlade det om ett internt misstag.

”Jonas fick besked om att han var utkvittad. Annars hade han varit där och röstat”, skriver hans pressekreterare José Gutierrez i ett sms.

Också för de socialdemokratiska ledamöterna ska förklaringen sökas i den mänskliga faktorn. Att personerna har uteblivit på grund av att de inte ställer sig bakom partilinjen är uteslutet, enligt riksdagsledamoten Pia Nilsson.

”Det är helt utslutet. Det finns det inget fog för”, säger hon och konstaterar att det i så fall hade kommit upp på tisdagens möte i riksdagsgruppen.

Men vad som var orsaken till haveriet vet hon inte på torsdagseftermiddagen.

”Det kan hända att det har blivit någon miss helt enkelt. Det är pinsamt”, säger Pia Nilsson.

Det slarvas en del med regeln att man ska anmäla kvittning senast fjorton dagar före votering, konstaterar hon samtidigt.

”Det kan handla om ren glömska eller att man har bett någon annan att framföra en begäran om kvittning eller att den har kommit in för sent in i databasen”, säger hon.

Anders Sellström, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, ställer sig frågande till att Jonas Sjöstedt och Mikael Damberg missade voteringen.

”Det handlar om väldigt rutinerade personer som inte infann sig i kammaren i dag”, säger han.

”De har klantat till det så det står härliga till. Det är eländigt nog att de samarbetar med Sverigedemokraterna, men det måste vara ännu mer eländigt att sedan förlora tillsammans med dem”, fortsätter han.

Tyck till