1515
Annons

Stockholmsbörsen: Sura banker var sänken<br />

Stockholmsbörsen följde med de ledande europeiska handelsplatserna ned på onsdagen efter en rad starka börsdagar som på tisdagen medförde en indexnivå för OMXS30 över 13.000 för första gången sedan juli 2007.

Onsdagens rapporter från SHB och Nordea bidrog till nedgång för bankerna sedan Swedbanks starka rapport lyfte banksektorn på tisdagen.

OMXS30 stängde 0,7 procent lägre på nivån 1.291,6. Onsdagens omsättning på Stockholmsbörsen summerades till 14,3 miljarder kronor. De ledande börserna i Europa backade också och USA-börserna inledde onsdagens handel i negativt territorium efter fem raka dagar med uppgång.

Även i Asien var rörelserna negativa under onsdagens handelssession i spåren av stigande penningmarknadsräntor i Kina. Kring Kina rapporterade China Securities Journal att regeringen kan komma att införa nya begränsningar på fastighetsmarknaden före årsskiftet.

Finans hade allmänt en svag utveckling i Europa sedan ECB delgivit information kring kommande stresstester.

Banksektorn tyngde också det svenska storbolagsindexet sedan rapporterna från SHB och Nordea varit ungefär som väntat i SME Direkts analytikerenkät. SHB A och Nordea var 3,0 respektive 0,9 procent lägre, medan SEB och Swedbank backade 1,6 respektive 1,4 procent. SEB rapporterar på onsdagen.

"Jag var förvånad i går över att (SHB-)aktien gick upp som den gjorde. Det kändes som att Swedbanks resultat borde ha bättre återspegling i SEB; med ett starkt räntenetto och bra kreditkvalitet i Baltikum", sade en bankanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt inför onsdagens börsöppning.

Indextunga H&M, runt 1 procent upp med SEB Equities som största nettoköpare, lindrade Stockholmsbörsens nedgång.

Scania steg 0,7 procent efter ett resultat för det tredje kvartalet som inte riktigt nådde upp till analytikers förväntningar, men där orderingången var oväntat stark.

"Resultatmässigt var Scania bra med tanke på att försäljningsvolymerna var något lägre än väntat. Orderingången är fantastiskt bra i Europa. Frågan är bara hur mycket av orderingången som är en effekt av förköp", sade en fordonsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Trelleborg tickade 1,6 procent högre sedan det justerade rörelseresultatet kommit in 11 procent över snittprognosen i SME Direkts konsensusprognos, medan rörelsemarginalen om 13,0 procent var 1,3 procentenheter över förväntningarna.

Hexagon lyfte nära 5 procent efter siffror som var ungefär som väntat i SME Direkts enkät, en viss lättnad efter att konkurrenters rapporter varit svaga. Vidare gladde sig marknaden över en bra utveckling för affärsområdet Geosystems.

PA Resources tappade 4,7 procent och Precise Biometrics samt Biogaia retirerade 9,8 samt 11,1 procent i rapportflödet.

Medivir fortsatte ned dryga 5 procent på onsdagen. Aktien hade en svag utveckling även på tisdagen sedan det amerikanska läkemedelsverket offentliggjort sitt bakgrundsmaterial för Gileads hepatit c-preparat sofosbuvir som är en rival till Medivirs flaggskeppsprojekt simeprevir.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?