1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Kurserna väntas backa<br />

Terminerna för de ledande europeiska handelsplatserna noterades lägre inför onsdagens öppning. Trelleborg, Hexagon samt bankerna SHB och Nordea, har samtliga rapporterat inför öppning medan Scanias kvartalsrapport står på onsdagsförmiddagens agenda.

Kring klockan 8.40 var terminerna för franska CAC 40, tyska DAX, brittiska FTSE 100 och regionala Euro Stoxx 50 samtliga från 0,3 till 0,5 procent lägre.

Decemberterminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen var alla 0,4 procent lägre på onsdagsmorgonen.

I Asien har rörelserna allmänt varit negativa under onsdagens handelssession. Kinabörserna backade mellan 1 och 2 procent i spåren av stigande penningmarknadsräntor.

Tisdagens starka rapport från Swedbank lyfte hela den svenska banksektorn. Rapporterna från SHB och Nordea var dock ungefär som väntat i SME Direkts analytikerenkät. Till skillnad från Swedbank lyckades inte Handelsbanken riktigt nå upp till förväntningarna rörande räntenetto och RBC konstaterade i en snabbkommentar att detta var en besvikelse.

Exane BNP Paribas bankanalytiker Andreas Håkansson är inne på liknande spår och tror att Handelsbanken samt Nordea går tillbaka minst lika mycket som aktierna lyfte i går, medan Swedbank däremot kan väntas fortsätta stiga.

Trelleborgs justerade rörelseresultat inkom 11 procent över snittprognosen i SME Direkts konsensusprognos när rörelsemarginalen var 1,3 procentenheter över förväntat på 13,0 procent. Vd Peter Nilsson framhöll i rapporten att bolaget har haft "ett ovanligt bra tredje kvartal" som till viss del frångått de säsongsvariationer bolaget normalt har.

Hexagon lyckades däremot inte riktigt infria snittförväntningarna, enligt SME Direkt. Omsättningen var aningen svagare än väntat och rörelseresultatet var 3 procent under prognos.

Eniros rörelseresultat var lite bättre än väntat i SME Direkts enkät och PA Resources har också kvartalsrapporterat inför onsdagens öppning. Tieto har också levererat kvartalssiffror på morgonen och Precise Biometrics är ett annat bolag som levererat kvartalssiffror inför onsdagens öppning.

Scanias rapport väntar klockan 9.30.

Tele2 har ingått avtal med Telenor Sverige om att sälja bolagets kabel- och fiberverksamhet på privatmarknaden med tillhörande privatkunder. Teleoperatörens sammanlagda kontanta köpeskilling uppgår till 794 miljoner kronor, varav Enterprise Value uppgår till 775 miljoner kronor. Försäljningen kommer att resultera i en reavinst kring 250 miljoner kronor.

Morgan Stanley har justerat ned riktkursen för Tele2 med 5 kronor till 75 kronor men dragit upp rekommendationen från undervikt till jämvikt till följd av teleoperatörsaktiens svaga utveckling. DNB har i sin tur höjt rekommendationen för Tele2 till behåll, från tidigare sälj.

Från USA redovisas i eftermiddag (klockan 14.30) importprisdata för september och klockan 15.00 redovisar FHFA husprisdata för augusti.

På onsdagens Europaagenda riktas intresset kanske främst ECB:s redovisning av villkoren för den översyn av bankernas balansräkningar som är en förberedelse för ECB:s övertagande av banköversynen inom Single Supervisory Mechanism (SSM). En pressträff är inplanerad till klockan 10.00.


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?