1515

Råvaror: Oljepriset faller<br />

Såväl oljan som basmetallerna handlas på lägre nivåer på onsdagen, och även guldet är något ned.

Vid klockan 7.45 är WTI-oljan 0,48 dollar lägre till 97,82 dollar per fat, medan Brent är ned 0,27 dollar till 109,70 dollar per fat.

"Rörelsen i WTI är en reaktion på utbudsnivåerna i USA. Fundamenta driver det nuvarande momentumet", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagskvällen att de amerikanska lagren av råolja steg med 3,0 miljoner fat under föregående vecka.

Lagren av bensin minskade samtidigt med 0,5 miljoner fat, medan lagren av destillat ökade med 0,8 miljoner fat.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 16.30 på onsdagen. Då räknar analytikerna med att oljelagren ska ha stigit med 2,9 miljoner fat, medan bensinlagren bedöms ha sjunkit med 0,7 miljoner fat och destillatlagren spås ha sjunkit med 1,5 miljoner fat.

På valutamarknaden har dollarn återhämtat sig något till 1:377 mot euron under onsdagen, efter att ha försvagats rejält i spåren av jobbrapporten på tisdagen.

På basmetallmarknaden har kopparns tremånaderstermin sjunkit 74 dollar till 7.258 dollar per ton, medan zink och aluminium är 14 respektive 9 dollar ned.

"Svagare arbetsmarknadsdata än väntat i USA har vägt tyngre än dollarns nedgång och fallande LME-lager", sade Tetsu Emori på Astmax Asset Management till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna har guldet sjunkit cirka 3 dollar till 1.337 dollar per uns, medan silverpriset går sidledes.

"Så snart som vi ser data som indikerar att saker och ting inte går så bra, så leder det omedelbart investerarnas tankar tillbaka till kvantitativa lättnader. Marknaden är troligen rätt bekväm med det faktum att det inte kommer att bli någon QE-nedtrappning inom överskådlig framtid", sade David Lennox på Fat Prophets till Bloomberg News.

Innhaven i SPDR Gold Trust, den största guld-ETP:n, steg med 0,8 procent på tisdagen, den första ökningen sedan den 19 september, enligt data från Bloomberg News.

Noteringar klockan 7.45
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:48 USD 97:82
Brent, första termin -0:27 USD 109:70
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -74 USD 7.258
Zink -14 USD 1.948
Aluminium -9 USD 1.870
Nickel -60 USD 14.790
Bly -20 USD 2.185
Tenn +35 USD 23.260
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -2:91 USD 1.337:24
Silver 0:00 USD 22:70


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?