1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Euron tar på dollarn<br />

Europeiska statspappersräntor sjunker svagt i onsdagens inledande handel. Euron handlas något starkare mot dollarn, men svagare mot japanska yen jämfört med noteringarna vid den svenska marknadens stängning på tisdagen.

Handeln i Europa inleds efter en blandad handelsdag i Asien, en försiktigt positiv inledning på flera håll bröts efterhand när en svag utveckling i Kina samt en fortsatt yenförstärkning mot dollarn tog musten ur flera marknader. Amerikanska statspappersräntor fortsatte samtidigt något ner efter tisdagens överraskande svaga jobbrapport för september.

Den svaga utvecklingen i Kina förklarades till stor del av påtagligt högre penningmarknadsräntor, efter att centralbanken inte tillfört ny likviditet trots att företagsskattebetalningar dränerade marknaden.

Marknadsbedömare hänvisade också till beskedet om att Kinas största banker tredubblade sina nedskrivningar av dåliga lån under första halvåret inför en befarad ny konkursvåg.

Data från Insée på morgonen visade ett något bättre läge för den franska tillverkningsindustrin i oktober; konfidensindikatorn steg till 98, från 97 i september, och bland underliggande delindex var det främst efterfrågeomdöme och produktionsutsikter som steg.

På onsdagens Europaagenda riktas intresset kanske främst ECB:s redovisning av villkoren för den översyn av bankernas balansräkningar som är en förberedelse för ECB:s övertagande av banköversynen inom Single Supervisory Mechanism (SSM). Ett första pressmeddelande publicerades klockan 9.00 och en pressträff är inplanerad till klockan 10.00.

En snabbesiktning av de första beskeden tycks bekräfta uppgifterna om att ECB kommer att kräva att bankerna i euroområdet ska kapitalbuffertar på åtminstone 8 procent av de riskvägda tillgångarna.

Klockan 10.30 publicerar Bank of England vidare protokollet från det penningpolitiska mötet den 9-10 oktober, då såväl styrränta som programmet för tillgångsköp hölls oförändrade.

Svenska statspappersräntor öppnar onsdagens handel 2-3 punkter lägre medan kronan handlas knappt 4 öre svagare mot euron jämfört med tisdagens stängning. Riksbanken håller penningpolitiskt möte på onsdagen, men i avvaktan på räntebesked och penningpolitisk rapport riktas uppmärksamheten på onsdagen främst mot Riksgäldens nya lånebehovsprognos, som presenteras klockan 9.30.

Inkomster för försäljning av Nordea-aktier och något högre skatteintäkter än väntat gör att Gälden troligen kommer att justera ned lånebehovsprognosen för 2013, jämfört med de 183 miljarder som väntades i juni. Ekonomer är mer osäkra på hur myndigheten ser på utsikterna för 2014 och 2015, men enligt många prognoser kan emissionsvolymerna för statsobligationer troligen lämnas oförändrade, på 3,5 miljarder kronor per auktion, tills vidare.

Klockan 10.00 ska Konjunkturinstitutet vidare presentera en ny lönebildningsrapport.

Ekonomerna på Swedbank publicerade en uppdaterad konjunkturprognos på onsdagsmorgonen, och de räknar nu med att Sveriges BNP växer 1,1 procent i år, 3,1 procent 2014 och 3,1 procent 2015. I föregående prognos, i augusti, väntades +1,6 respektive 3,1 procent.

Prognosen för 2013 justeras efter det oväntat svaga utfallet för första halvåret som SCB redovisade i september, men arbetsmarknaden indikerar ändå en underliggande styrka i den svenska ekonomin. Swedbank skjuter dock fram sin prognos om en första räntehöjning från Riksbanken till hösten 2014, tidigare såg de en första räntehöjning i april.

I USA fortsätter myndigheter att beta av den statistikagenda som blev fördröjd av den partiella federala nedstängningen. Klockan 14.30 redovisas importprisdata för september och klockan 15.00 redovisar FHFA husprisdata för augusti.

Enligt Bloomberg News prognosenkäter väntas importpriserna ha stigit 0,2 procent jämfört med i augusti medan huspriserna väntas ha stigit 0,8 procent jämfört med i juli.

Klockan 16.00 kommer vidare räntebesked från Bank of Canada; en enig analytikerkår räknar med att styrräntan förblir oförändrad på 1,00 procent.

Onsdag kl 9.00 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:3866 (6:3610) Statsobl 2y 1,02 (1,04)
EUR/SEK 8:7943 (8:7570) Statsobl 10y 2,35 (2,38)
EUR/USD 1:3770 (1:3767) Räntegap/ty 57 (58)
US obl 10y 2,50 (2,53) Tysk obl 10y 1,78 (1,80)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?