Annons

Räntor och valutor: <br />Euron tar på dollarn<br />

Europeiska statspappersräntor sjunker svagt i onsdagens inledande handel. Euron handlas något starkare mot dollarn, men svagare mot japanska yen jämfört med noteringarna vid den svenska marknadens stängning på tisdagen.

Handeln i Europa inleds efter en blandad handelsdag i Asien, en försiktigt positiv inledning på flera håll bröts efterhand när en svag utveckling i Kina samt en fortsatt yenförstärkning mot dollarn tog musten ur flera marknader. Amerikanska statspappersräntor fortsatte samtidigt något ner efter tisdagens överraskande svaga jobbrapport för september.

Den svaga utvecklingen i Kina förklarades till stor del av påtagligt högre penningmarknadsräntor, efter att centralbanken inte tillfört ny likviditet trots att företagsskattebetalningar dränerade marknaden.

Marknadsbedömare hänvisade också till beskedet om att Kinas största banker tredubblade sina nedskrivningar av dåliga lån under första halvåret inför en befarad ny konkursvåg.

Data från Insée på morgonen visade ett något bättre läge för den franska tillverkningsindustrin i oktober; konfidensindikatorn steg till 98, från 97 i september, och bland underliggande delindex var det främst efterfrågeomdöme och produktionsutsikter som steg.

På onsdagens Europaagenda riktas intresset kanske främst ECB:s redovisning av villkoren för den översyn av bankernas balansräkningar som är en förberedelse för ECB:s övertagande av banköversynen inom Single Supervisory Mechanism (SSM). Ett första pressmeddelande publicerades klockan 9.00 och en pressträff är inplanerad till klockan 10.00.

En snabbesiktning av de första beskeden tycks bekräfta uppgifterna om att ECB kommer att kräva att bankerna i euroområdet ska kapitalbuffertar på åtminstone 8 procent av de riskvägda tillgångarna.

Klockan 10.30 publicerar Bank of England vidare protokollet från det penningpolitiska mötet den 9-10 oktober, då såväl styrränta som programmet för tillgångsköp hölls oförändrade.

Svenska statspappersräntor öppnar onsdagens handel 2-3 punkter lägre medan kronan handlas knappt 4 öre svagare mot euron jämfört med tisdagens stängning. Riksbanken håller penningpolitiskt möte på onsdagen, men i avvaktan på räntebesked och penningpolitisk rapport riktas uppmärksamheten på onsdagen främst mot Riksgäldens nya lånebehovsprognos, som presenteras klockan 9.30.

Inkomster för försäljning av Nordea-aktier och något högre skatteintäkter än väntat gör att Gälden troligen kommer att justera ned lånebehovsprognosen för 2013, jämfört med de 183 miljarder som väntades i juni. Ekonomer är mer osäkra på hur myndigheten ser på utsikterna för 2014 och 2015, men enligt många prognoser kan emissionsvolymerna för statsobligationer troligen lämnas oförändrade, på 3,5 miljarder kronor per auktion, tills vidare.

Klockan 10.00 ska Konjunkturinstitutet vidare presentera en ny lönebildningsrapport.

Ekonomerna på Swedbank publicerade en uppdaterad konjunkturprognos på onsdagsmorgonen, och de räknar nu med att Sveriges BNP växer 1,1 procent i år, 3,1 procent 2014 och 3,1 procent 2015. I föregående prognos, i augusti, väntades +1,6 respektive 3,1 procent.

Prognosen för 2013 justeras efter det oväntat svaga utfallet för första halvåret som SCB redovisade i september, men arbetsmarknaden indikerar ändå en underliggande styrka i den svenska ekonomin. Swedbank skjuter dock fram sin prognos om en första räntehöjning från Riksbanken till hösten 2014, tidigare såg de en första räntehöjning i april.

I USA fortsätter myndigheter att beta av den statistikagenda som blev fördröjd av den partiella federala nedstängningen. Klockan 14.30 redovisas importprisdata för september och klockan 15.00 redovisar FHFA husprisdata för augusti.

Enligt Bloomberg News prognosenkäter väntas importpriserna ha stigit 0,2 procent jämfört med i augusti medan huspriserna väntas ha stigit 0,8 procent jämfört med i juli.

Klockan 16.00 kommer vidare räntebesked från Bank of Canada; en enig analytikerkår räknar med att styrräntan förblir oförändrad på 1,00 procent.

Onsdag kl 9.00 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:3866 (6:3610) Statsobl 2y 1,02 (1,04)
EUR/SEK 8:7943 (8:7570) Statsobl 10y 2,35 (2,38)
EUR/USD 1:3770 (1:3767) Räntegap/ty 57 (58)
US obl 10y 2,50 (2,53) Tysk obl 10y 1,78 (1,80)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?