1515
Annons

Råvaror: Oljepriset sjunker<br />

WTI-oljan fortsatte att sjunka något på tisdagsmorgonen efter att ha fallit under 100 dollar per fat på måndagen. Rörelserna är generellt begränsade på råvarumarknaderna inför den amerikanska jobbrapporten.

Vid klockan 7.30 handlas WTI-oljan 0:26 dollar lägre på 98:96 dollar per fat, medan Brent är upp 0:13 dollar på 109:77 dollar per fat.

De amerikanska lagren av råolja steg 4,0 miljoner fat under förrförra veckan, enligt statistik från USA:s energidepartement på måndagseftermiddagen. Enligt Bloomberg News enkät väntades lagren ha stigit med 2,9 miljoner fat.

"Lagerstatistiken visade en uppgång i råoljan, och det är vanligt under denna tid på året i takt med att vi rör oss in i vintern på norra halvklotet. Jag räknar med en del volatilitet kring dessa nivåer", sade Jonathan Barratt vid Barrats Bulletin till Bloomberg News.

Publiceringen hade skjutits upp från i torsdags, då den uteblev på grund av de statliga nedstängningarna.

Redan på onsdag kommer nästa omgång veckostatistik för oljelagren, som föregås av den inofficiella API-rapproten under tisdagskvällen.

Men den kommer att hamna i skuggan av den amerikanska jobbrapporten för september som publiceras under eftermiddagen. Rapporten är uppskjuten från den 4 oktober på grund av de statliga nedstängningarna.

Enligt Bloomberg News prognosenkät räknar analytikerna med att sysselsättningen ska ha stigit med 180.000 i september, medan arbetslösheten spås ha legat kvar på 7,3 procent.

Bland ädelmetallerna är guldpriset i stort oförändrat på 1.315 dollar per uns, medan silverpriset är ned 0:11 dollar till 22:11.

"Guldet rör sig något lägre i en avvaktande handel inför USA:s jobbrapport. Datan kommer troligen innehålla konsekvenser för den kortsiktiga riktningen för guldet, eftersom en dålig jobbrapport kan stötta guldpriserna medan en bättre än vändat rapport kan tynga priserna", skrev Howard Wen, analytiker vid HSBC Securities, i ett kundbrev citerat av Bloomberg News.

Basmetallerna på London Metal Exchange noterar små rörelser, med kopparn ned 2 dollar till 7.242 dollar per ton, nickel är upp 95 dollar till 14.460.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?