1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar<br />

Fokus på tisdagen låg på den uppskjutna jobbrapporten för september, som generellt var svagare än väntat, vilket fick USA-räntorna att sjunka och dollarn att tappa. Rapporten stärker förväntningarna om att Federal Reserve kommer att avvakta med att inleda en nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna, "QE-tapering".

Handeln var i mycket sidledes inför jobbrapporten. USA-räntorna sjönk initialt 3-4 punkter därefter, och sammantaget sjönk den tioåriga statsobligationen 8 punkter till 2,53 procent jämfört med svensk stängning på måndagen.

Antalet sysselsatta ökade med 148.000 personer i september, mindre än väntade 180.000 i Bloomberg News prognosenkät. Samtidigt reviderades de föregående två månaderna upp med totalt 9.000.

Arbetslösheten sjönk samtidigt till 7,2 procent från 7,3 procent månaden före, den lägsta nivån sedan november 2008.

Enligt hushållsundersökningen ökade antalet personer som ingår i arbetskraften med 73.000 personer och andelen av befolkningen i arbetskraften var oförändrad på 63,2 procent. Sysselsättningen i denna del av jobbrapporten ökade med 133.000 personer.

Den genomsnittliga arbetstiden uppgick som väntat till 34,5 timmar per vecka, medan den genomsnittliga timlönen var lägre än väntat i september men reviderades upp för augusti.

"Detta var mycket svagare än väntat och det finns inte så många ljuspunkter att peka på. Det gör att beslutet att inte inleda tapering ser insiktsfullt ut, givet svagheten i siffrorna. Vi behöver vänta till novemberdata kommer i december för att få en klar bild av vad som sker i ekonomin", sade Ira Jersey på Credit Suisse till Bloomberg News.

Deutsche Bank skrev i en kommentar att rapporten sammantaget var något svagare än väntat och att jobbtillväxten har bromsat in jämfört med var den var i början av året. Detta kommer sannolikt att leda till en paus vad gäller QE-nedtrappning, särskilt vad gäller nästa veckas FOMC-möte.

"Tillsammans med det faktum att nästa månads rapport kan ha påverkats av datastörningar på grund av den statliga nedstängningen och bristen på finanspolitisk klarhet, så kan de policyansvariga luta mot att fortsätta tillgångsköpen i den nuvarande takten in på första kvartalet nästa år", skrev Deutsche Bank.

Danske Bank skrev i en kommentar att jobbrapporten var en besvikelse och att det månatliga tremånaderssnittet bara ligger på +143.000, vilket är klart under Feds "bekvämlighetszon" på 175.000-200.000. Jobbtillväxten har uppenbarligen tappat momentum under sommaren och in på hösten.

Den svaga jobbrapporten understryker enligt banken också att BNP-tillväxten varit en besvikelse med en ökning under 2 procent under tredje kvartalet. Det fjärde kvartalet kommer troligen inte att visa någon ökning givet de negativa effekterna från den statliga nedstängningen och att sentimentet tagit skada av oron för skuldtaket. Därmed är det inte sannolikt att jobbtillväxten tar fart fjärde kvartalet.

"Detta trycker sannolikt Feds nedtrappning längre in i framtiden och det förefaller nu sannolikt att vi behöver komma fram till mars innan vi får se en meningsfull förbättring i tillväxt och sysselsättning som är tillräcklig för att få Fed att börja dra ned tillgångsköpen", skrev Danske Bank.

Carey Leahey på Decision Economics noterade att arbetslöshetsnivån visserligen sjönk, men att det inte spelar någon roll då Fed sagt att det inte är den enda variabeln de ska titta på.

"Denna rapport om arbetsmarknaden sent under tredje kvartalet kommer att dämpa folks bedömning om den nuvarande situationen. Med möjligheten av en repris på budgetdiskussionen så tidigt som i mitten av januari, varför skulle Fed då vilja dra i några spakar nu. Det är svårt att se en nedtrappning av tillgångsköpen förrän budgetkaoset löser sig", sade Cary Leahey till Reuters.

Euro/dollar steg från cirka 1,367, där den legat i ett ganska snävt intervall de senaste dagarna, till 1,376 vid svensk stängning. Mot yenen tappade dollarn initialt från 98,30 till 97,90, men återhämtade sig därefter åter till 98,40. Den nyzeeländska och den australiska dollarn stärktes.

"Detta bör bekräfta en lugn seglats för marknadsmentaliteten som är vänlig för carry-handel, negativt för dollarn och positivt för aktier. Detta är uppenbarligen ett svagt utfall jämfört med förväntningarna", sade Brad Bechtel på Faros Trading till Bloomberg News.

Annan uppskjuten statistik på tisdagen var bygginvesteringarna för augusti, som steg med 0,6 procent under månaden, mer än väntade 0,4 procent. Samtidigt reviderades juli-utfallet upp till +1,4 procent (+0,6).

Europaräntorna sjönk också under eftermiddagen, med tyska räntor 3-5 punkter ned.

Europaagendan var tunn. Spanien sålde tre- och niomånadersväxlar för 3,52 miljarder euro, med högre ränta i den korta men lägre i den långa växeln jämfört med i september. Spanska räntor var cirka 10 punkter ned vid svensk stängning.

På onsdagen ska ECB presentera villkoren i den översyn av bankernas tillgångar som ska göras i vår. Enligt källor till Bloomberg News kommer ECB att kräva en kapitaltäckning (core tier 1) på 8 procent för de stora bankerna i euroområdet.

Baselkommitténs krav på bankerna är att öka kärnkapitaltäckningen till 7 procent av de riskvägda tillgångarna, vilket ska implementeras till år 2019.

Svenska räntor sjönk 2-6 punkter, medan kronan stärktes 5 öre till 6,36 mot dollarn och 1 öre till 8,76 mot euron.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?