Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar<br />

Fokus på tisdagen låg på den uppskjutna jobbrapporten för september, som generellt var svagare än väntat, vilket fick USA-räntorna att sjunka och dollarn att tappa. Rapporten stärker förväntningarna om att Federal Reserve kommer att avvakta med att inleda en nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna, "QE-tapering".

Handeln var i mycket sidledes inför jobbrapporten. USA-räntorna sjönk initialt 3-4 punkter därefter, och sammantaget sjönk den tioåriga statsobligationen 8 punkter till 2,53 procent jämfört med svensk stängning på måndagen.

Antalet sysselsatta ökade med 148.000 personer i september, mindre än väntade 180.000 i Bloomberg News prognosenkät. Samtidigt reviderades de föregående två månaderna upp med totalt 9.000.

Arbetslösheten sjönk samtidigt till 7,2 procent från 7,3 procent månaden före, den lägsta nivån sedan november 2008.

Enligt hushållsundersökningen ökade antalet personer som ingår i arbetskraften med 73.000 personer och andelen av befolkningen i arbetskraften var oförändrad på 63,2 procent. Sysselsättningen i denna del av jobbrapporten ökade med 133.000 personer.

Den genomsnittliga arbetstiden uppgick som väntat till 34,5 timmar per vecka, medan den genomsnittliga timlönen var lägre än väntat i september men reviderades upp för augusti.

"Detta var mycket svagare än väntat och det finns inte så många ljuspunkter att peka på. Det gör att beslutet att inte inleda tapering ser insiktsfullt ut, givet svagheten i siffrorna. Vi behöver vänta till novemberdata kommer i december för att få en klar bild av vad som sker i ekonomin", sade Ira Jersey på Credit Suisse till Bloomberg News.

Deutsche Bank skrev i en kommentar att rapporten sammantaget var något svagare än väntat och att jobbtillväxten har bromsat in jämfört med var den var i början av året. Detta kommer sannolikt att leda till en paus vad gäller QE-nedtrappning, särskilt vad gäller nästa veckas FOMC-möte.

"Tillsammans med det faktum att nästa månads rapport kan ha påverkats av datastörningar på grund av den statliga nedstängningen och bristen på finanspolitisk klarhet, så kan de policyansvariga luta mot att fortsätta tillgångsköpen i den nuvarande takten in på första kvartalet nästa år", skrev Deutsche Bank.

Danske Bank skrev i en kommentar att jobbrapporten var en besvikelse och att det månatliga tremånaderssnittet bara ligger på +143.000, vilket är klart under Feds "bekvämlighetszon" på 175.000-200.000. Jobbtillväxten har uppenbarligen tappat momentum under sommaren och in på hösten.

Den svaga jobbrapporten understryker enligt banken också att BNP-tillväxten varit en besvikelse med en ökning under 2 procent under tredje kvartalet. Det fjärde kvartalet kommer troligen inte att visa någon ökning givet de negativa effekterna från den statliga nedstängningen och att sentimentet tagit skada av oron för skuldtaket. Därmed är det inte sannolikt att jobbtillväxten tar fart fjärde kvartalet.

"Detta trycker sannolikt Feds nedtrappning längre in i framtiden och det förefaller nu sannolikt att vi behöver komma fram till mars innan vi får se en meningsfull förbättring i tillväxt och sysselsättning som är tillräcklig för att få Fed att börja dra ned tillgångsköpen", skrev Danske Bank.

Carey Leahey på Decision Economics noterade att arbetslöshetsnivån visserligen sjönk, men att det inte spelar någon roll då Fed sagt att det inte är den enda variabeln de ska titta på.

"Denna rapport om arbetsmarknaden sent under tredje kvartalet kommer att dämpa folks bedömning om den nuvarande situationen. Med möjligheten av en repris på budgetdiskussionen så tidigt som i mitten av januari, varför skulle Fed då vilja dra i några spakar nu. Det är svårt att se en nedtrappning av tillgångsköpen förrän budgetkaoset löser sig", sade Cary Leahey till Reuters.

Euro/dollar steg från cirka 1,367, där den legat i ett ganska snävt intervall de senaste dagarna, till 1,376 vid svensk stängning. Mot yenen tappade dollarn initialt från 98,30 till 97,90, men återhämtade sig därefter åter till 98,40. Den nyzeeländska och den australiska dollarn stärktes.

"Detta bör bekräfta en lugn seglats för marknadsmentaliteten som är vänlig för carry-handel, negativt för dollarn och positivt för aktier. Detta är uppenbarligen ett svagt utfall jämfört med förväntningarna", sade Brad Bechtel på Faros Trading till Bloomberg News.

Annan uppskjuten statistik på tisdagen var bygginvesteringarna för augusti, som steg med 0,6 procent under månaden, mer än väntade 0,4 procent. Samtidigt reviderades juli-utfallet upp till +1,4 procent (+0,6).

Europaräntorna sjönk också under eftermiddagen, med tyska räntor 3-5 punkter ned.

Europaagendan var tunn. Spanien sålde tre- och niomånadersväxlar för 3,52 miljarder euro, med högre ränta i den korta men lägre i den långa växeln jämfört med i september. Spanska räntor var cirka 10 punkter ned vid svensk stängning.

På onsdagen ska ECB presentera villkoren i den översyn av bankernas tillgångar som ska göras i vår. Enligt källor till Bloomberg News kommer ECB att kräva en kapitaltäckning (core tier 1) på 8 procent för de stora bankerna i euroområdet.

Baselkommitténs krav på bankerna är att öka kärnkapitaltäckningen till 7 procent av de riskvägda tillgångarna, vilket ska implementeras till år 2019.

Svenska räntor sjönk 2-6 punkter, medan kronan stärktes 5 öre till 6,36 mot dollarn och 1 öre till 8,76 mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?