1515
Annons

Börsen: Vilda rörelser <br />i rapportbolag<br />

Stockholmsbörsens storbolagsindex klättrade över 13.000 för
första gången sedan juli 2007 på tisdagen, där ett flertal tunga
kvartalsrapporter satte sin prägel på handeln.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,6 procent till 394 och OMXS30-index steg 0,9 procent till 1.300. Omsättningen var 16,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 23,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Den försenade amerikanska sysselsättningsrapporten för september inkom på tisdagen svagare än väntat. Antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 148.000 personer i september, vilket kan ställas mot väntade 180.000. Rapporten tryckte Feds förväntade åtstramning av tillgångsköpen längre in i framtiden, anser Danske Bank.

Swedbanks delårsrapport fick i dag aktien att bli populär, och kursen stängde på plus 3,6 procent vid 168,90 kronor. Det viktiga räntenettot steg till 5.641 miljoner kronor, vilket var drygt 3 procent bättre än SIX Market Estimates konsensus. Rörelseresultat var drygt 6 procent högre än väntat.

Bankrapporten smittade av sig på sektorkollegorna, och stängningskurserna blev för Handelsbanken plus 3,7 procent, Nordea plus 2,1 procent och för SEB plus 2,4 procent.

Tele2:s rapport fick däremot ett surt mottagande och aktien föll tillbaka med 12 procent. Resultatet var sämre än väntat för tredje kvartalet, men framför allt var det de sänkta prognoserna för 2014 till 2015 som pressade aktien.

Bolaget ser ett ändrat kundbeteende, vilket kommer att leda till högre kostnader och ökad prispress på medellång sikt. Bolaget satte upp målen så sent som i våras.

Gruvbolaget Boliden redovisade ett rörelseresultat exklusive omvärdering av processlager på 603 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Marknaden hade räknat med 495 miljoner kronor. Aktien steg 4,5 procent.

MTG redovisade ett resultat före skatt på 279 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2013. Det var 4,1 procent bättre än de 268 miljoner som väntades enligt SIX Market Estimates enkät inför rapporten. Försäljningen ökade jämfört med i fjol.

Mediebolaget förväntar sig att Betal-TV Norden ökar sina intäkter exklusive valutaeffekter under 2013 och redovisar en rörelsemarginal på 11 till 12 procent för helåret 2013. MTG var upp 4,8 procent.

Skogsbolaget Stora Enso redovisade ett resultat före skatt justerat för engångsposter på 125 miljoner euro för det tredje kvartalet 2013. Väntat var 131 miljoner euro, enligt SIX Market Estimates. Utfallet blev därmed 4,6 procent sämre än väntat. Aktien föll 3,4 procent.

Bland morgonens rapportbolag noterades att Net Entertainment stack iväg 7,3 procent efter att rapporterat en högre marginal än väntat. BE Group föll 5,9 procent efter att ha lämnat besked om nyemission och HiQ tappade 4,5 procent på sämre resultat än väntat.

Bland övriga bolagsnyheter stack Medivir, som föll 10,0 procent, ut. Expertpanelen hos FDA har inför torsdagens möte kring Simeprevir för behandling av hepatit C rest frågor om läkemedlets effektivitet hos en subgrupp av patientpopulationen.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?