Annons

USA-börser: Svag uppgång väntas<br />

Terminerna för de amerikanska börsindexen pekade mot en öppning strax över nollstrecket inför måndagens USA-börsöppning.

McDonalds tappade i förhandeln på sin rapport. På makrofronten börjar den uppskjutna amerikanska statistiken trilla in i eftermiddag då bostadsdata står på agendan. Jobbrapporten för september väntas på tisdagen.

"Vi har ett rätt positivt marknadssentiment i nuläget med stigande aktiemarknader, räntor som tickar nedåt och även ett bra läge på kreditmarknader. Jobbrapporten är enormt viktig, men problemet är att den släpar och kanske tappar lite i vikt denna månad. Skulle den avvika mycket kommer det gå att hitta på ursäkter för varför så var fallet. Om det inte blir en jättedålig siffra bör inte nuvarande sentiment hotas", säger Stefan Ericson, ränteförvaltare på Carnegie Fonder, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 15.10 var terminerna för Dow Jones, det bredare S&P 500 och tekniktunga Nasdaq från 0,1 till 0,3 procent högre.

På bolagsfronten noterades snabbmatskedjan McDonalds och olje- och gasservicebolaget Halliburton 2,1 respektive 1,2 procent lägre i måndagens amerikanska förhandel. McDonalds försäljning visade sig vara under förväntan och bolagets kommentarer rörande innevarande kvartal var också dämpade.

Efter USA-börsernas stängning på måndagen väntas rapporter från Varian, Netflix och Texas Instruments.

Klockan 16.00 i eftermiddag publiceras USA-statistiken över försäljning av befintliga bostäder i september, som väntas ha sjunkit 3,3 med procent enligt Bloomberg News enkät.

"I det korta perspektivet är det risk att amerikansk husmarknadsdata är lite svag. Räntor tickade upp rätt kraftfullt innan denna datainsamling, vilket riskerar att ha påverkat negativt. Även om husmarknaden är i bättre skick är en liten paus i förbättringen att vänta. Men i takt med att läget på arbetsmarknaden förbättras köper folk nya bostäder. Är bostadsstatistiken lite dålig skjuter samtidigt kanske Federal Reserve på nedtrappningen av bostadsobligationsköp, vilket i sin tur kan tänkas ta positivt av aktiemarknadsaktörer", fortsätter Stefan Ericson.

Många aktörer på marknaden räknar med att det politiska debaclet har gjort Fed ovilliga att minska sina tillgångsköp. Enligt en Bloomberg News-enkät, genomförd 17-18 oktober, väntas Federal Reserve börja nedtrappningen av de kvantitativa lättnaderna först i mars. I motsvarande enkät för en månad sedan spådde analytiker en start av nedtrappningen i december.

"Med börser på rekordnivåer bör Fed trappa ned på tillgångsköpen och återgå till en mer normal värld där marknaden styr. Likt den amerikanska finanspolitiken är det polariserat inom kommittén där det finns röstande medlemmar som velat börja nedtrappningen. Även om det hoppade till i maj/juni, när det började talas om tapering, är marknaden bättre förberedd nu och ett sådant besked bör därmed inte få lika stora marknadsrörelser. En tapering i november är nog alltjämt utesluten", säger Stefan Ericson även till Nyhetsbyrån Direkt.

På obligationsmarknaden har räntan på tioårig amerikansk statsobligation tickat upp 1 punkt till 2,59 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?