1515
Annons

USA-börser: Svag uppgång väntas<br />

Terminerna för de amerikanska börsindexen pekade mot en öppning strax över nollstrecket inför måndagens USA-börsöppning.

McDonalds tappade i förhandeln på sin rapport. På makrofronten börjar den uppskjutna amerikanska statistiken trilla in i eftermiddag då bostadsdata står på agendan. Jobbrapporten för september väntas på tisdagen.

"Vi har ett rätt positivt marknadssentiment i nuläget med stigande aktiemarknader, räntor som tickar nedåt och även ett bra läge på kreditmarknader. Jobbrapporten är enormt viktig, men problemet är att den släpar och kanske tappar lite i vikt denna månad. Skulle den avvika mycket kommer det gå att hitta på ursäkter för varför så var fallet. Om det inte blir en jättedålig siffra bör inte nuvarande sentiment hotas", säger Stefan Ericson, ränteförvaltare på Carnegie Fonder, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 15.10 var terminerna för Dow Jones, det bredare S&P 500 och tekniktunga Nasdaq från 0,1 till 0,3 procent högre.

På bolagsfronten noterades snabbmatskedjan McDonalds och olje- och gasservicebolaget Halliburton 2,1 respektive 1,2 procent lägre i måndagens amerikanska förhandel. McDonalds försäljning visade sig vara under förväntan och bolagets kommentarer rörande innevarande kvartal var också dämpade.

Efter USA-börsernas stängning på måndagen väntas rapporter från Varian, Netflix och Texas Instruments.

Klockan 16.00 i eftermiddag publiceras USA-statistiken över försäljning av befintliga bostäder i september, som väntas ha sjunkit 3,3 med procent enligt Bloomberg News enkät.

"I det korta perspektivet är det risk att amerikansk husmarknadsdata är lite svag. Räntor tickade upp rätt kraftfullt innan denna datainsamling, vilket riskerar att ha påverkat negativt. Även om husmarknaden är i bättre skick är en liten paus i förbättringen att vänta. Men i takt med att läget på arbetsmarknaden förbättras köper folk nya bostäder. Är bostadsstatistiken lite dålig skjuter samtidigt kanske Federal Reserve på nedtrappningen av bostadsobligationsköp, vilket i sin tur kan tänkas ta positivt av aktiemarknadsaktörer", fortsätter Stefan Ericson.

Många aktörer på marknaden räknar med att det politiska debaclet har gjort Fed ovilliga att minska sina tillgångsköp. Enligt en Bloomberg News-enkät, genomförd 17-18 oktober, väntas Federal Reserve börja nedtrappningen av de kvantitativa lättnaderna först i mars. I motsvarande enkät för en månad sedan spådde analytiker en start av nedtrappningen i december.

"Med börser på rekordnivåer bör Fed trappa ned på tillgångsköpen och återgå till en mer normal värld där marknaden styr. Likt den amerikanska finanspolitiken är det polariserat inom kommittén där det finns röstande medlemmar som velat börja nedtrappningen. Även om det hoppade till i maj/juni, när det började talas om tapering, är marknaden bättre förberedd nu och ett sådant besked bör därmed inte få lika stora marknadsrörelser. En tapering i november är nog alltjämt utesluten", säger Stefan Ericson även till Nyhetsbyrån Direkt.

På obligationsmarknaden har räntan på tioårig amerikansk statsobligation tickat upp 1 punkt till 2,59 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?