Annons

USA-börser: Avvaktande inför jobbrapport<br />

De ledande amerikanska börsindexen noterades oregelbundet efter en knapp timmes handel på måndagen, då investerarna bedömde utfallen i rapportflödet och inväntade den fördröjda jobbrapporten som släpps på tisdagen.

Vid klockan 16.20 var Dow Jones Industrial Average 0,1 procent lägre till indexnivån 15.379 medan det tekniktäta Nasdaq Composite noterades 0,2 procent högre till noteringen 3.922.

Det breda indexet S&P 500 var samtidigt 0,1 procent högre till 1.747, efter att på fredagen stängt till en ny rekordnotering sedan kongressen under natten till torsdagen svensk tid enats om att höja skuldtaket och därmed undvika en betalningsinställelse.

Omsättningen var cirka 130 miljoner aktier på New York-börsen och 375 miljoner på Nasdaq.

"Det faktum att vi når nya når nya rekordnivåer är positivt (bullish). Trenden är stigande och man vill inte gå emot den. En stor del av det optimistiska sentimentet kommer av att det ser ut som att Fed inte kommer trappa ned på sina stimulanser i närtid och det är positivt för aktier", kommenterade Tom Wirth, investeringsstrateg på Chemung Canal Trust, till Bloomberg News.

Många aktörer på marknaden räknar med att det politiska debaclet i USA har gjort Fed ovilligt att minska sina tillgångsköp. Enligt en Bloomberg News-enkät, genomförd 17-18 oktober, väntas Federal Reserve börja nedtrappningen av de kvantitativa lättnaderna först i mars. I motsvarande enkät för en månad sedan spådde analytiker en start av nedtrappningen i december.

Marknaden inväntar närmast tisdagens försenade jobbrapport för september för vägledning i frågan om Feds nedtrappning. Enligt Bloomberg News enkät väntas sysselsättningsökningen ha växlat upp något, till 180.000 personer, och arbetslösheten ha legat kvar på 7,3 procent.

På bolagsfronten noterades McDonalds 0,9 procent lägre efter sin kvartalsrapport. Snabbmatskedjans försäljning visade sig vara under förväntan och bolagets kommentarer rörande innevarande kvartal var också dämpade.

Olje- och gasservicebolaget Halliburton var i sin tur ned 1,7 procent efter att ha rapporterat sämre intäkter än väntat för det tredje kvartalet.

Apple avancerade 2,3 procent i väntan på att bolagets vd Tim Cook kommer presentera uppdaterade versioner av Apples surfplattor vid ett evenemang i San Francisco på tisdagen.

Efter USA-börsernas stängning på måndagen väntas rapporter från Varian, Netflix och Texas Instruments.

Från makrofronten har den uppskjutna amerikanska statistiken börjat trilla in under tisdagseftermiddagen.

Försäljningen av befintliga bostäder sjönk 1,9 procent i september, vilket var något bättre än analytikernas förväntningar i Bloombergs enkät som låg på en nedgång om 3,3 procent.

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 3 punkter högre till 2,61 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?