1515
Annons

USA-börser: Avvaktande inför jobbrapport<br />

De ledande amerikanska börsindexen noterades oregelbundet efter en knapp timmes handel på måndagen, då investerarna bedömde utfallen i rapportflödet och inväntade den fördröjda jobbrapporten som släpps på tisdagen.

Vid klockan 16.20 var Dow Jones Industrial Average 0,1 procent lägre till indexnivån 15.379 medan det tekniktäta Nasdaq Composite noterades 0,2 procent högre till noteringen 3.922.

Det breda indexet S&P 500 var samtidigt 0,1 procent högre till 1.747, efter att på fredagen stängt till en ny rekordnotering sedan kongressen under natten till torsdagen svensk tid enats om att höja skuldtaket och därmed undvika en betalningsinställelse.

Omsättningen var cirka 130 miljoner aktier på New York-börsen och 375 miljoner på Nasdaq.

"Det faktum att vi når nya når nya rekordnivåer är positivt (bullish). Trenden är stigande och man vill inte gå emot den. En stor del av det optimistiska sentimentet kommer av att det ser ut som att Fed inte kommer trappa ned på sina stimulanser i närtid och det är positivt för aktier", kommenterade Tom Wirth, investeringsstrateg på Chemung Canal Trust, till Bloomberg News.

Många aktörer på marknaden räknar med att det politiska debaclet i USA har gjort Fed ovilligt att minska sina tillgångsköp. Enligt en Bloomberg News-enkät, genomförd 17-18 oktober, väntas Federal Reserve börja nedtrappningen av de kvantitativa lättnaderna först i mars. I motsvarande enkät för en månad sedan spådde analytiker en start av nedtrappningen i december.

Marknaden inväntar närmast tisdagens försenade jobbrapport för september för vägledning i frågan om Feds nedtrappning. Enligt Bloomberg News enkät väntas sysselsättningsökningen ha växlat upp något, till 180.000 personer, och arbetslösheten ha legat kvar på 7,3 procent.

På bolagsfronten noterades McDonalds 0,9 procent lägre efter sin kvartalsrapport. Snabbmatskedjans försäljning visade sig vara under förväntan och bolagets kommentarer rörande innevarande kvartal var också dämpade.

Olje- och gasservicebolaget Halliburton var i sin tur ned 1,7 procent efter att ha rapporterat sämre intäkter än väntat för det tredje kvartalet.

Apple avancerade 2,3 procent i väntan på att bolagets vd Tim Cook kommer presentera uppdaterade versioner av Apples surfplattor vid ett evenemang i San Francisco på tisdagen.

Efter USA-börsernas stängning på måndagen väntas rapporter från Varian, Netflix och Texas Instruments.

Från makrofronten har den uppskjutna amerikanska statistiken börjat trilla in under tisdagseftermiddagen.

Försäljningen av befintliga bostäder sjönk 1,9 procent i september, vilket var något bättre än analytikernas förväntningar i Bloombergs enkät som låg på en nedgång om 3,3 procent.

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 3 punkter högre till 2,61 procent.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?